Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
31. května 2022 9:30
Čas čtení 8:01
Dominik Vetrák

20 nejvýdělečnějších filmů v historii. Avatar a Avengers jsou jen špičkou ledovce

20 nejvýdělečnějších filmů v historii. Avatar a Avengers jsou jen špičkou ledovce
Zdroj: 20th Century Fox/Disney/Marvel Studios/Paramount Pictures/Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Filmy v současnosti vydělávají v kinech i miliardy dolarů. Které jsou na vrcholu žebříčku?

Filmy v kinech kdysi vydělávaly přinejlepším několik stovek milionů dolarů a šlo o největší hity. Postupem času jednak pro inflaci, jednak pro zvyšující se ceny vstupenek a jednak pro takzvaný hype, který doprovází premiéry velkých blockbusterů, začaly tržby kinofilmů ještě více narůstat.

Dosažení miliardových tržeb v kinech bylo ještě před 10 lety událostí roku. Dodnes se to podařilo jen 49 filmům (50. filmem bude možná Doctor Strange 2 nebo Jurassic World: Dominion), přičemž až 39 z nich vyšlo od roku 2010. V současnosti v kinech vydělá miliardu dolarů v rámci jednoho roku hned několik filmů.

Doporučeno
O čem bude film Avengers 5? Proti komu a čemu budou hrdinové bojovat? O čem bude film Avengers 5? Proti komu a čemu budou hrdinové bojovat? 11. května 2022 12:30

Platilo to obzvlášť v době před pandemií. Jedinému filmu, kterému se v kinech od začátku pandemie podařilo vydělat více než miliardu dolarů, je Spider-Man: No Way Home (1 892 617 772 dolarů), a to i přesto, že studiím Disney a Sony se nepodařilo dostat ho do čínských kin. Právě díky tomu by ale snímek mohl vydělat další stovky milionů dolarů. Například film Avengers: Endgame tam vydělal více než 600 milionů dolarů.

Bohužel, studio Disney a celkově Hollywood mají velký problém dostat své filmy do čínských kin, protože předtím musí projít přísnou cenzurou.

20. The Fate of the Furious – 1 236 005 118 dolarů (2017, Universal)

Výsledek v podobě více než miliardy dolarů vydělaných v kinech nebyl vůbec překvapivý, jelikož se to podařilo již předešlé části filmové série. Zajímavé je, že šlo o poslední film s hercem Dwaynem Johnsonem, který se před natáčením a během něj pohádal s Vinem Dieselem a ostatními herci. Následně natočil s hercem Jasonem Stathamem vlastní Rychle a zběsile s názvem Hobbs and Shaw.

19. Incredibles 2 – 1 243 089 244 dolarů (2018, Pixar/Disney)

Úžasňákovi 2 jsou nejvýdělečnějším filmem od Pixaru. Jednička byla velmi populárním animákem, a i když dvojka nedosáhla její kvality, film jsme si užili. Byli bychom překvapeni, kdybychom se někdy v budoucnosti nedočkali i třetí části.

18. Beauty and the Beast – 1 273 576 220 dolarů (2017, Disney)

Remake animovaného filmu Kráska a zvíře dorazil do kin v době, kdy Disney obnovovalo jednu legendární pohádku za druhou. Do hlavní role navíc tvůrci obsadili oblíbenou herečku Emmu Watson (Hermiona z Harryho Pottera), takže diváci se hrnuli do kin.

17. Frozen – 1 281 508 100 dolarů (2013, Disney)

Animovaný film Ledové království se proslavil díky příjemným postavám, skvělému soundtracku, hitu Let It Go či sněhuláku Olafovi. Šlo o krásný rodinný film s velkým důrazem na kvalitní animaci. O vysoké tržby se postaraly zejména rodiny s dětmi, které se do filmu zamilovaly.

16. Jurassic World: Fallen Kingdom – 1 310 466 296 dolarů (2018, Universal)

Toto je jeden z případů, kdy si myslíme, že film si tak vysoké tržby nezasloužil – už jen pro hloupý závěr filmu, nad kterým nechápavě kroutíme hlavami i čtyři roky po premiéře. Jedna z vedlejších postav totiž učiní velmi hloupé rozhodnutí, které ohrozí život lidí na planetě. Šlo však o pokračování velkolepého návratu dinosaurů z roku 2015, takže miliardové tržby by film dosáhl, i kdyby ho recenzenti hodnotili špatně.

15. Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi – 1 332 698 830 dolarů (2017, Disney)

Další z řady filmů, které bychom v tomto žebříčku raději neviděli. The Last Jedi v podstatě „pohřbil“ filmovou ságu Skywalkerů. Jeho tvůrci změnili chování oblíbených postav a děj nasměrovali tak problematicky, že se to novému režisérovi deváté části už nepodařilo zachránit.

Najdou se diváci, kterým se film líbil, ale i ti se shodnou na tom, že režisér Rian Johnson rozbil koncept trilogie, která se v poslední části už ani nedala zachránit. Promrhaná šance a docela velké zklamání. Stále však platilo, že značka Star Wars přilákala do kin velkou spoustu diváků.

14. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 – 1 342 359 942 dolarů (2011, Warner Bros.)

Závěr velkolepé filmové ságy o Harrym Potterovi přilákal do kin většinu z nás, kteří jsme na ní vyrůstali od první části. Samotný souboj Voldemorta a Harryho nás zklamal, ale jinak šlo o povedený film a emotivní rozloučení s našimi milovanými hrdiny.

13. Black Panther – 1 347 597 973 dolarů (2018, Marvel/Disney)

Afroameričtí herci a tvůrci to mají v Hollywoodu stále těžké, ale minimálně Black Panther dokázal, že i oni mohou natočit absolutní hit, i když v obsazení nemají jedinou velkou hollywoodskou hvězdu.

Z neznámého hrdiny hraného nepříliš známým hercem se stal celosvětový hit. Je možné, že dvojka bude ještě úspěšnější, a to zejména proto, že diváci budou zvědaví, jak se tvůrci vyrovnají s úmrtím Chadwicka Bosemana, který ztvárnil samotného Black Panthera a kterého ve druhé části musí nějak nahradit.

12. Avengers: Age of Ultron – 1 402 809 540 dolarů (2015, Marvel/Disney)

Age of Ultron je jedna z těch slabších marvelovek, ale stále se jedná o zábavný komiksový film, který do kin přilákal masy lidí. Bude to tak s každým dalším filmem o Avengers. Pomáhá tomu i fakt, že jich není mnoho a že na ně vždy čekáme mnoho let, takže diváci mezitím zvýší svá očekávání.

11. Frozen 2 – 1 450 026 933 dolarů (2019, Disney)

Po úspěchu první části bylo jasné, že dvojka bude hitem. Kvalitativně šlo o výrazně slabší film, ale rodiče s dětmi na něj znovu šli v houfech.

10. Furious 7 – 1 515 341 399 dolarů (2015, Universal)

Šestá část vydělala v kinech téměř 800 milionů dolarů, takže bylo jasné, že sedmička bude v kinech útočit na miliardu. Je to morbidní, ale je to fakt: smrt herce Paula Walkera náramně pomohla tržbám, jelikož všichni diváci a fanoušci série byli zvědaví, jak to ovlivní film a jak se tvůrci rozloučí s postavou Briana, kterou Walker hrál. Samotné finále a rozloučení s Walkerem bylo velmi povedené a emotivní.

9. The Avengers – 1 518 815 515 dolarů (2012, Marvel/Disney)

Nikdo si nedokázal představit, jak může být parta méně známých hrdinů (Iron Man byl před filmy druhořadým hrdinou) tak úspěšná. Marvelu se povedl husarský kousek, když trpělivě vytvořil společný tým hrdinů. Když film vyšel v kinech, byla to obrovská popkulturní událost.

8. The Lion King – 1 662 899 439 dolarů (2019, Disney)

Originální animovaný film je velká klasika, takže bylo jasné, že diváci budou zvědaví i na remake. Ten se zdaleka nevyrovnal animáku, ale představil úžasný příběh lva Simby novým generacím diváků, a to díky revoluční technologii.

7. Jurassic World – 1 671 537 444 dolarů (2015, Universal) 

Po skvělém Jurském parku od režiséra Stevena Spielberga natočil Hollywood dvě pokračování, která už nebyla tak dobrá. Stále však v kinech vydělala spoustu peněz, a tak je divné, že studio Universal této značky nevyužilo více než 10 let.

Nakonec se čtvrtá část Jurassic World dostala do kin 14 let po premiéře filmu Jurassic Park 3 a podle očekávání šlo o velký hit. Mile nás překvapila i samotná kvalita filmu, když bylo citelné, že nejde jen o snahu vydělat na nostalgii, ale že se tvůrci opravdu snažili natočit něco úžasného.

6. Spider-Man: No Way Home – 1 892 617 772 dolarů (2021, Marvel/Disney/Sony)

Účast předchozích dvou Spider-Manů a Daredevila byla jedním z nejhůře střežených hollywoodských tajemství. Na návrat herců Tobeyho Maguiera a Andrewa Garfielda v kostýmech Spider-Mana byl zvědavý každý komiksový fanoušek, a tak padalo několik kasovních rekordů.

Povedl se i film jako takový, takže chápeme, proč se snímku podařilo vydělat téměř 2 miliardy, a to bez tržeb z čínských kin. Čínská vláda totiž chtěla, aby tvůrci filmu upravili celý závěrečný akt.

5. Avengers: Infinity War – 2 048 359 754 dolarů (2018, Marvel/Disney)

První část dvoudílného příběhu o Avengers byla obrovským lákadlem pro diváky všude na světě. Jak jsme psali výše, každý film Avengers byl a bude obrovský, jelikož v něm hrají desítky oblíbených herců.

4. Star Wars: Episode VII – The Force Awakens – 2 069 521 700 dolarů (2015, Disney)

Návrat Star Wars po 10 letech byl velkolepou kulturní událostí, o čemž svědčí i vysoké tržby. Šlo o kvalitní film, jehož tvůrci šli až příliš na jistotu, v důsledku čehož film působil trochu jako předělávka Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje.

Vidět Harrisona Forda jako Hana Sola společně s Chewbaccou však bylo velmi silné a nostalgické, takže bychom lhali, kdybychom tvrdili, že nás tento celovečerák v kině nepotěšil. Škoda, že další dvě části se vůbec nepovedly.

3. Titanic – 2 201 647 264 dolarů (1997, Paramount Pictures)

Titanic byl svého času nejvýdělečnějším filmem všech dob (bez započtení inflace) od scénáristy a režiséra Jamese Camerona. Překonat ho dokázal až on sám, a to o 12 let později svým velkolepým sci-fi Avatarem. Titanic je sice provařený romantický film, ale jeho kvality mu nikdo nedokáže upřít a jeho tržby jsou zasloužené.

2. Avengers: Endgame – 2 797 501 328 dolarů (2019, Marvel/Disney)

Endgame se na krátkou dobu stal nejvýdělečnějším filmem historie. Prvenství si pro sebe opětovně popadl Avatar až poté, co ho hollywoodská studia Disney a Fox znovu nasadila do kin.

Na rozdíl od Avatara však Endgame nespoléhal na žádnou technologickou revoluci, kterou byla v době premiéry Avatara technologie 3D. Marvel dokázal natočit úžasný film, jenž byl zároveň poctou původním Avengers a velkou přehlídkou nostalgických a úžasných scén, které potěšily každého komiksového diváka. Jen za premiérový víkend vydělal film celosvětově 1,2 miliardy dolarů!

Marvel se na tento film připravoval více než 10 let. Dostat na jednu scénu desítky hollywoodských herců bylo mistrovským producentským tahem a už jen za to si tvůrci filmu ty obrovské tržby zaslouží.

1. Avatar – 2 847 379 794 dolarů (2009, 20th Century Fox)

Velkolepé sci-fi režiséra Jamese Camerona, na které se připravoval od 90. let (tehdy na jeho tvorbu ještě nebyly dostatečně vyspělé technologie). Příběh, který se až příliš podobá Pocahontas, nás vůbec neohromil, ale z technického hlediska jde o opravdovou revoluci. Vizuál nás okouzlil a skvělé využití 3D obrazu přilákalo do kin statisíce diváků.

Bude zajímavé sledovat, kolik v kinech vydělá dvojka, která vyjde letos v prosinci. Přece jen, 3D už lidi moc nezajímá a kromě pěkného vizuálu a špičkových počítačových triků nemá Avatar 2: The Way of Water z technologického hlediska čím zaujmout na stejné úrovni jako jednička.

Jak vidíš, až 13 z top 20 filmů vydalo studio Disney. Z celkových 50miliardových počinů jim zase patří 28 titulů.

Pořadí Film Celosvětové tržby Rok
21. Iron Man 3 1 214 811 252 $ 2013
22. Minions 1 159 444 662 $ 2015
23. Captain America: Civil War 1 153 337 496 $ 2016
24. Aquaman 1 148 528 393 $ 2018
25. The Lord of the Rings: The Return of the King 1 146 436 214 $ 2003
26. Spider-Man: Far from Home 1 131 927 996 $ 2019
27. Captain Marvel 1 128 462 972 $ 2019
28. Transformers: Dark of the Moon 1 123 794 079 $ 2011
29. Skyfall 1 108 569 499 $ 2012
30. Transformers: Age of Extinction 1 104 054 072 $ 2014
31. Jurassic Park 1 099 428 303 $ 1993
32. The Dark Knight Rises 1 081 153 097 $ 2012
33. Joker 1 074 445 730 $ 2019
34. Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker 1 074 149 279 $ 2019
35. Toy Story 4 1 073 394 593 $ 2019
36. Toy Story 3 1 066 970 811 $ 2010
37. Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest 1 066 179 747 $ 2006
38. The Lion King 1 063 611 805 $ 1994
39. Rogue One: A Star Wars Story 1 056 057 720 $ 2016
40. Aladdin 1 050 693 953 $ 2019
41. Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides 1 045 713 802 $ 2011
42. Despicable Me 3 1 034 800 131 $ 2017
43. Finding Dory 1 028 570 942 $ 2016
44. Star Wars: Episode I – The Phantom Menace 1 027 082 707 $ 1999
45. Alice in Wonderland 1 025 468 216 $ 2010
46. Zootopia 1 024 121 104 $ 2016
47. Harry Potter and the Sorcerer's Stone 1 017 713 119 $ 2001
48. The Hobbit: An Unexpected Journey 1 017 030 651 $ 2012
49. The Dark Knight 1 006 102 277 $ 2008
50. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 977 070 383 $ 2010
Domů
Sdílet
Diskuse