Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. května 2022 19:40
Čas čtení 1:02
Tereza Patočková

Na Floridě přistál s letadlem cestující bez jakýchkoliv zkušeností s létáním. Pilot měl zdravotní problém

Na Floridě přistál s letadlem cestující bez jakýchkoliv zkušeností s létáním. Pilot měl zdravotní problém
Zdroj: Wikimedia/Oleg V. Belyako/volně k užití (ilustrační foto)
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Cestující bez jakýchkoliv předchozích leteckých zkušeností bezpečně přistál s letadlem na floridském letišti poté, co pilot nemohl pokračovat v řízení.

Na Floridě přistál s letadlem jeden z cestujících. Incident, který se stal v úterý odpoledne, vyšetřoval Federální úřad pro letectví (FAA). Předpokládá se, že pilot měl nějaké náhlé zdravotní potíže. Informoval o tom deník Guardian a stanice CNN.

V prohlášení FAA uvedlo, že na palubě jednomotorové Cessny 208 byli dva cestující a pilot měl „možný zdravotní problém“. Jeden z cestujících se chopil situace a soukromé letadlo hladce nasměroval na mezinárodní letiště v Palm Beach.

Podle serveru LiveATC.net audio cestující v jednu chvílí řízení letového provozu oznámil: „Mám tu vážnou situaci. Mému pilotovi se přitížilo a já nemám ponětí, jak letadlo řídit."

Doporučeno
Herec nominovaný na Oscara se přilepil lepidlem k pultu ve Starbucks. Vadila mu přirážka za veganské mléko Herec nominovaný na Oscara se přilepil lepidlem k pultu ve Starbucks. Vadila mu přirážka za veganské mléko 11. května 2022 15:18

Na otázku, jaká je s pilotem situace, cestující odpověděl: „Je mimo. Odpadnul."

Řídící letového provozu se následně cestujícího zeptal, jaká je jeho poloha. „Nemám tušení. Vidím před sebou pobřeží Floridy, ale nemám vůbec tušení,“ odpověděl. 

letadlo jednomotorové
Zdroj: Pixabay/schauhi/volně k užití (ilustrační foto)

„Zkuste sledovat pobřeží buď na sever, nebo na jih, snažíme se tě najít," řekl operátor.

Po čtyřech minutách se cestující zeptal: „Našli jste mě? Nemůžu ani zapnout navigaci. Máte nějaký tip, jak to udělat?“ Řízení letového provozu nakonec letadlo lokalizovalo a řídící letového provozu provedl cestujícího sestupem.

„Zkuste držet křídla ve vodorovné poloze a zjistěte, jestli můžete začít klesat, zatlačte dopředu na ovládací prvky a sestupujte velmi pomalu,“ je slyšet operátora. Na videu, které získal server CNN, je vidět, jak letadlo pomalu a hladce přistává. 

V nahrávce je slyšet další řídící letového provozu, jak říká pilotům: „Právě jste byli svědky toho, jak s letadlem přistál cestující.“ „Říkal jsi, že s letadlem přistáli cestující?" zeptal se pilot American Airlines. „Ó můj bože. Dobrá práce,“ zní na závěr. 

Zpět
Sdílet
Diskuse