Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. května 2022 14:09
Čas čtení 1:02
Adéla Ježková

Každá třetí žena a každý pátý muž prodělají do věku 65 let epizodu těžké deprese, odhadují odborníci

Každá třetí žena a každý pátý muž prodělají do věku 65 let epizodu těžké deprese, odhadují odborníci
Zdroj: Unsplash/Damir Samatkulov/volně k užití
NEWS DUŠEVNÍ ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Deprese představuje jeden z nejčastějších zdravotních problémů. Podíl obyvatel s depresí se dnes ve světě pohybuje většinou mezi 2 a 6 %.

Vědci odhadují, že přibližně každá třetí žena a každý pátý muž ve Spojených státech prodělají epizodu těžké deprese do svých 65 let. S přibývajícím věkem se podíl těch, kteří prodělali epizodu deprese v posledním roce, snižuje jen mírně. Některé země se ovšem vymykají, například v Nizozemsku či Austrálii se odhaduje, že se deprese týká 40 % žen a 30 % mužů.

Po 65. roce věku míra celoživotní deprese klesá, protože lidé, kteří epizodu prodělali, se s menší pravděpodobností dožívají vyššího věku.

Linka bezpečí: 116 111
(zdarma pro děti, mládež a studující do 26 let)

Za nejtypičtější příznaky deprese odborníci obvykle považují depresivní náladu, ztrátu zájmu a potěšení a zvýšenou únavu. Minimální doba trvání celé epizody je asi 2 týdny. Deprese se může stát závažným zdravotním stavem, zejména pokud se opakuje a má střední nebo těžkou intenzitu.

„Jedinec s mírnou depresivní epizodou je obvykle těmito příznaky utrápen a má určité potíže pokračovat v běžných pracovních a společenských aktivitách, ale pravděpodobně nepřestane zcela fungovat,“ napsali autoři studie z roku 2018 s tím, že těžké epizody mají závažnější dopady a mohou končit i tragicky.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Podle závěrů Světové zdravotnické organizace (WHO) na světě trpí depresí přibližně 280 milionů lidí, přičemž více než 75 % lidí v zemích s nízkými a středními příjmy se neléčí. 

Jak vyplývá ze studií, na které odkazuje článek serveru Our Wold in Data, celoživotní riziko deprese je mnohem vyšší než původní odhady, které byly provedeny na základě dotazování starších lidí. Ti totiž mnohdy na depresivní epizodu mohli zapomenout. Významné riziko celoživotní deprese je tudíž hlavním důvodem, proč je důležité ji pochopit, rozpoznat a řešit.

Zpět
Sdílet
Diskuse