Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. května 2022 11:30
Čas čtení 6:28
Ilona Hobzová

David Pastrňák: Hokejová hvězda, která začínala ve skromných podmínkách s krasobruslařským vybavením

David Pastrňák: Hokejová hvězda, která začínala ve skromných podmínkách s krasobruslařským vybavením
Zdroj: Getty Images/Maddie Meyer
OSOBNOSTI HOKEJ
Uložit Uložené

Přinášíme profil sportovce Davida Pastrňáka.

Jeho příjezd do dějiště letošního hokejového šampionátu přivítali fanoušci českého hokejového týmu s nadšením. Před pár dny oslavil teprve šestadvacáté narozeniny, ve sportovním světě ale patří jeho jméno k nejskloňovanějším. Jeden z nejlepších hráčů současnosti, pětinásobný vítěz ankety Zlatá hokejka, držitel Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce základní části NHL a opora Boston Bruins David Pastrňák přitom začínal s hokejem ve velmi skromných podmínkách. 

K hokeji byl předurčený od malička 

David Pastrňák se narodil 25. května 1996 v Havířově. Že by hokej mohl v jeho životě hrát osudovou roli, bylo zřejmé. Jeho otec, Milan Pastrňák, byl totiž také hokejista a později trenér. „Já jsem znal Davidova tátu, protože my jsme byli skoro stejný ročník, takže jsme proti sobě od mládí nastupovali – já za Havířov, on za Karvinou. A musím říct, že v mnoha ohledech byl podobným typem hráče jako David. Šikovný technický útočník, střelec s přehledem ve hře – rozdíl byl jen v opačném držení hokejky. Takže David měl v tomhle ohledu z čeho čerpat a v tom úplném začátku to jistě předurčilo, jaké budou jeho přednosti,“ vzpomínal později jeden z vrstevníků Davidova otce a pozdější trenér Havířova Jan Daněček. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Pasta (@davidpastrnak)

Hokejový talent tak David Pastrňák zdědil po svém otci, pohybové nadání se ale podle jeho maminky Marcely Ziembové projevovalo ještě předtím, než se postavil na led. Takto popsala pro AZ Havířov první sportovní projevy svého syna: 

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře se vyznáš v NHL? KVÍZ: Jak dobře se vyznáš v NHL? 29. ledna 2024 8:00

„David byl jako miminko hodně živý a prakticky hned, když začal chodit, bral do ruky hokejku a honil po bytě míček nebo puk. A samozřejmě vybavení bytu tím trpělo, ale byl do toho tak zažraný, že mu v tom snad ani nešlo zabránit. Ve dvou letech se sám naučil jezdit na in-line bruslích. Ale nevyhýbal se ani dalším sportům.“

Začínal na dívčích bruslích 

Právě Davidova maminka má lví podíl na prvních hokejových krocích svého syna. O to cennější je, že na něj a jeho staršího bratra byla sama od chvíle, kdy byly Davidovi pouhé čtyři roky. S Milanem Pastrňákem se totiž rozešli. V rozhovoru pro Seznam Zprávy Marcela Ziembová vzpomínala, že otázka financí pro ni jako samoživitelku nebyla vždycky snadná, často musela chodit na brigády, aby synovi mohla pořídit hokejovou výstroj. „Když byl malý, nebylo to ještě tak drahé. Začínal hrát s molitanovými chrániči. Pak postupem času byla vždycky nějaká práce, takže narozeniny a Vánoce byly v duchu hokejové výstroje,“ uvedla

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 115523 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse