Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
25. května 2022 18:52
Čas čtení 0:54

VIDEO: Českou družici Planetum-1 vynese do vesmíru raketa společnosti SpaceX. Sleduj start živě

Kategorie:
News
Uložit Uložené
VIDEO: Českou družici Planetum-1 vynese do vesmíru raketa společnosti SpaceX. Sleduj start živě
Zdroj: Planetum/propagační materiál

Jedenáctá česká družice Planetum-1 bude do vesmíru vynesena raketou Falcon 9 společnosti SpaceX. Stane se tak ve středu 25. května ve 20:27 našeho času. Sledovat její cestu můžeš i online.

Raketa Falcon 9 od společnosti SpaceX vynese na oběžnou dráhu jedenáctou českou družici Planetum-1, a to ve středu večer ve 20:27 našeho času. Družice vznikla ve spolupráci s českým start-upem Spacemanic a Výzkumným a zkušebním leteckým ústavem. Náklady na pořízení a vypuštění družice Planetum-1 se pohybují kolem 3,5 milionu korun a její cestu do vesmíru můžeš online sledovat i ty.

25. května 2022 18:01 Čas čtení 0:48 Tvrdili o něm, že je Banksy. Britský zastupitel kvůli tomu rezignoval Tvrdili o něm, že je Banksy. Britský zastupitel kvůli tomu rezignoval

Mise Transporter-5, v rámci které do vesmíru zamíří i česká družice Planetum-1, startuje dnes ve 20:27 hodin našeho času. Letos se tak bude jednat už o třetí českou družici, kterou na oběžnou dráhu vynese raketa Falcon 9 od společnosti SpaceX.

Všechny tyto družice jsou tzv. nanosatelity typu CubeSat. Mají krychlový tvar, délka jejich jedné strany je zhruba 10 centimetrů a jejich váha je do dvou kilogramů. Ač je družice velmi malá, vejde se do ní mnoho přístrojů a zařízení. Na palubě Planetum-1 cestuje na oběžnou dráhu i malá skleněná postava Hurvínka, která by měla v dětech probudit zájem o vesmír. 

„Družice Planetum-1 je určena především k popularizaci a výuce. Jedná se o první čistě edukativně zaměřený satelit na světě. Školní skupiny se budou moct od 13. června 2022 zúčastnit speciálního tematického programu. Od 22. srpna se pak mohou rezervovat na workshopy a interaktivní přednášky, které započnou v září 2022. Děti a studenti si tak díky Planetum-1 budou moct doslova sáhnout na vesmír vlastníma rukama,“ píše se na webu Planetum.

Domů
Sdílet
Diskuse