Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tereza Patočková
28. května 2022 11:53
Čas čtení 1:01

Sex bez souhlasu je znásilnění. Španělsko schválilo redefinici sexuálního násilí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Sex bez souhlasu je znásilnění. Španělsko schválilo redefinici sexuálního násilí
Zdroj: Unsplash/Meghan Hessler/volně k použití

Ve Španělsku už nebudou muset oběti dokazovat, že proti nim bylo použito násilí nebo bylo využito jejich bezbrannosti. Souhlas, nebo naopak jeho absence budou pro posuzování sexuálního násilí a znásilnění rozhodující.

Španělský parlament schválil návrh zákona, podle kterého je souhlas klíčovým a rozhodujícím faktorem v případech sexuálního napadení a znásilnění, píše BBC. Zákon především osvobozuje přeživší od nutnosti dokazovat, že proti nim bylo použito násilí, vydírání nebo že bylo využito jejich bezbrannosti, jako je to nyní například v České republice.

Návrh zákona, který ve Španělsku lidově pojmenovali jako „Pouze ano znamená ano“, se snaží řešit nejasnou definici sexuálního souhlasu ve španělském právu. Informoval o tom deník Guardian. Při absenci takové kodifikované definice se zákon při trestních řízeních sexuálních napadení a znásilnění dlouho opíral především o důkazy o násilí, odporu, zastrašování či vydírání, aby rozhodl, zda došlo k trestnému sexuálnímu aktu.

16. května 2022 11:30 Čas čtení 13:14 Znásilnění by se již brzy mohlo dočkat nové definice. Politických stran jsme se zeptali, jak by mohla znít Znásilnění by se již brzy mohlo dočkat nové definice. Politických stran jsme se zeptali, jak by mohla znít
znásilnenie, násilie, žena
Zdroj: Pexels/Anete Lusina/voľne na použitie

Nový návrh zákona definuje souhlas jako výslovný projev vůle osoby, čímž je jasné, že mlčení nebo pasivita se souhlasu nerovná. Sex bez souhlasu může být dle nového zákona považován za projev agrese a může být potrestán odnětím svobody až na 15 let.

Návrh zákona byl dlouho prosazován španělskou levicovou koaliční vládou, přičemž proti němu hlasovaly pouze dvě strany –⁠ konzervativní lidová strana a krajně pravicová strana Vox. Návrh nyní ještě čeká hlasování v Senátu, poté se stane platným zákonem.

O redefinici znásilnění se již delší dobu mluví také v Česku. Zatím se ale dle našeho právního výkladu jedná o znásilnění vždy pouze v případě, kdy je k vynucení sexu použito fyzické násilí nebo je využito bezbrannosti oběti. Sex, který proběhne i přes slovní nesouhlas, dle zákona definici znásilnění nenaplňuje. To by se nyní mohlo změnit. Minulý týden jsme se zeptali zástupců vládních stran, jak chtějí tuto problematiku řešit. 

Domů
Sdílet
Diskuse