Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. května 2022 17:10
Čas čtení 0:46
Tereza Patočková

Twitter musí zaplatit 150 milionů dolarů. Nezákonně poskytoval data svých uživatelů k cílení reklam

Twitter musí zaplatit 150 milionů dolarů. Nezákonně poskytoval data svých uživatelů k cílení reklam
Zdroj: Unsplash/Nathan Dumlao/volně k užití
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) TWITTER ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Společnost Twitter se zavázala, že inzerentům nebude poskytovat osobní údaje, jako jsou například telefonní čísla a e-mailové adresy. Federální vyšetřovatelé však tvrdí, že sociální síť právě tato pravidla porušila.

Twitter v USA musí zaplatit pokutu 150 milionů dolarů. Úřady totiž společnost obvinily z nezákonného používání a prodeje dat jejích uživatelů k cílení reklam. Federální obchodní komise (FTC) a ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že dle nových dokumentů předkládaných u soudu Twitter porušil dohodu, kterou uzavřel s regulátory. Uvedla to stanice BBC.

Doporučeno
Investor Twitteru žaluje Elona Muska za způsob převzetí společnosti. Podle něj porušil několik korporátních zákonů a manipuloval Investor Twitteru žaluje Elona Muska za způsob převzetí společnosti. Podle něj porušil několik korporátních zákonů a manipuloval 27. května 2022 12:12

Společnost se zavázala, že inzerentům nebude poskytovat osobní údaje, jako jsou například telefonní čísla a e-mailové adresy. Federální vyšetřovatelé však tvrdí, že sociální síť právě tato pravidla porušila.

instagram aplikace facebook
Zdroj: Unsplash/Sara Kurfeß/volně k užití

Twitter generuje většinu svých příjmů z reklamy, kterou uživatelům na své platformě zobrazuje. Podle stížnosti, kterou ministerstvo spravedlnosti jménem FTC podalo, začal Twitter v roce 2013 žádat uživatele, aby společnosti poskytli své telefonní číslo či e-mailovou adresu. Důvodem bylo lepší a spolehlivější zabezpečení jejich účtu na této sociální síti.

Stížnost však uvádí, že Twitter získal právě tato data pod záminkou, že lépe zabezpečí jejich účty, ale nakonec je použil také k lepšímu cílení reklam, což v domluvě nebylo. Dle stížnosti se tento krok dotknul více než 140 milionů uživatelů Twitteru a zároveň markantně zvýšil primární zdroj příjmů Twitteru.

Twitter dostal již v prosinci 2020 pokutu 400 000 liber za porušení evropských pravidel ochrany osobních údajů GDPR.

Domů
Sdílet
Diskuse