Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
31. května 2022 7:42
Čas čtení 0:49

První případ znásilnění Ukrajinky ruským vojákem jde k soudu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
První případ znásilnění Ukrajinky ruským vojákem jde k soudu
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Voják podle prokurátorky před spravedlností neuteče.

V Kyjevě půjde k soudu první případ znásilnění ženy ruským vojákem. U svého soudu ale obžalovaný přítomen nebude. Na Facebooku o tom informovala ukrajinská generální prokurátorka. Obětem znásilnění vzkázala, že jim je prokuratura připravena zajistit právní ochranu.

Obžalovaným je voják Michail Romanov z 239. pluku 90. gardové tankové divize z Vitebska-Novgorodu. Generální prokurátorka Ukrajiny Iryna Venediktová uvádí, že voják je podezřelý z vraždy obyvatele Bogdanovky a sexuálního zneužití jeho manželky.

„Voják polovojenské jednotky spolu s dalším okupantem bezprostředně po vraždě několikrát zaútočil na jeho přítelkyni. Ženě vyhrožovali zbraněmi a násilím, a to i vůči jejímu dítěti, které v té době stálo poblíž,“ píše prokurátorka.

U soudu ale Romanov nebude přítomen. Podle Venediktové se obviněného nepodaří fyzicky dostat do soudní síně. Spravedlivému procesu a odpovědnosti před zákonem ale neunikne, tvrdí prokurátorka.

Venediktová zároveň apelovala na všechny oběti znásilnění, aby se nebály případ nahlásit. Orgány činné v trestním řízení jsou podle ní připraveny poskytnout obětem jakoukoliv právní pomoc. „Důležitou součástí procesu boje proti používání zbraní jako válečných prostředků je spolupráce obětí s orgány činnými v trestním řízení. Když jsou oběti připraveny a cítí se bezpečně, mohou se na nás kdykoli obrátit o pomoc a právní ochranu,“ napsala Venediktová.

Domů
Sdílet
Diskuse