Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. června 2022 15:02
Čas čtení 1:12
Ilona Hobzová ČTK

Miloš Zeman by vetoval zákon, který by umožnil manželství lidem stejného pohlaví

Miloš Zeman by vetoval zákon, který by umožnil manželství lidem stejného pohlaví
Zdroj: TASR/Martin Baumann
NEWS MILOŠ ZEMAN ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Stejnopohlavním párům náleží podle Miloše Zemana všechny výhody v rámci registrovaného partnerství.

Prezident Miloš Zeman by vetoval zákon, který by umožnil uzavírat manželství lidem stejného pohlaví. Novinářům po dnešním jednání s maďarskou prezidentkou Katalinou Novák řekl, že nejen z jazykového hlediska slovo manželství implikuje svazek muže a ženy. Prezident by naopak podpořil ústavní novelu, která by definovala manželství jako svazek muže a ženy.

Zeman: Rodina je svazek muže a ženy. Tečka

Novelu občanského zákoníku, která by umožnila manželství stejnopohlavních párů, dnes obdržela Sněmovna. Podepsalo ji po jednom poslanci z klubů STAN, TOP 09, Pirátů, ODS a ANO. „Chtěl bych oznámit, že pokud takový zákon opravdu dostanu na stůl, budu ho vetovat,“ uvedl Zeman. Stejnopohlavním párům podle něj náleží všechny výhody v rámci registrovaného partnerství. „Ale rodina je svazek muže a ženy. Tečka,“ doplnil.

Dalším argumentem podle Zemana je, že pojem rodina je odvozený od slova rodit. „Zatím jsem si nevšiml, že by ve stejnopohlavních párech k rození dětí docházelo,“ podotkl. Vyslovil se v té souvislosti i proti „genderovému tvrzení, že je u nás 90 pohlaví“. „Já jsem, třebaže jsem počítal velmi pečlivě, zatím zjistil pohlaví pouze dvě. A u toho zřejmě do konce svého života zůstanu,“ dodal Zeman.

Jak se staví jednotlivé české politické strany k manželství párů stejného pohlaví? Před nějakým časem jsme se jich zeptali a jejich odpovědi přinesli v přehledném článku.

Manželé stejného pohlaví by měli podle předlohy stejná práva a povinnosti jako manželé opačného pohlaví. Jde například o vznik společného jmění, nárok na vdovský a vdovecký důchod, o práva a povinnosti k dětem, které vychovávají, a o přístup k náhradní rodinné péči. Registrované partnerství, do něhož mohou homosexuálové vstupovat nyní, by jako institut prakticky zaniklo.

Doporučeno
Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu 23. dubna 2024 9:12

Strany vesměs nechávají v obdobných záležitostech svým poslancům volné hlasování. V minulém volebním období Sněmovna o uzákonění manželství i pro homosexuály nerozhodla. Podpisy k aktuální novele podle očekávání nepřipojil nikdo z frakcí KDU-ČSL a SPD.

Domů
Sdílet
Diskuse