Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. června 2022 14:30
Čas čtení 4:55
Jakub Paulík

Velbloudí dívka vydělávala měsíčně více než průměrný Čech za rok. Její život byl ale plný utrpení

Velbloudí dívka vydělávala měsíčně více než průměrný Čech za rok. Její život byl ale plný utrpení
Zdroj: 20th Century Fox
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Chůzí připomínala lidem velblouda. Její manžel se ale na tuto vadu na kráse neohlížel.

Vystavovali ji v cirkuse společně se zvířaty, jako kdyby byla jedním z nich. Od pasu nahoru přitom vypadala jako mnohé dívky v jejím věku. Dozadu ohnutá kolena z ní však dělala objekt údivu i pohoršení. Tisíce diváků z několika amerických měst ji znali pod přezdívkou Velbloudí dívka (z angličtiny Camel Girl – pozn. red.), ale přátelé jí říkali Ella.

Při vystupování v show vydělala peníze, o jakých by mohla s fyzicky zdravým tělem jen snít. Její měsíční výplata byla vyšší než například roční průměrný příjem Čechů za rok 2022. Cenou za velmi dobré finanční zázemí ale bylo ponížení na pódiu, kde musela pózovat vedle velbloudů. Od začátku však plánovala v showbyznysu vytrvat jen krátce a našetřené peníze chtěla investovat do vzdělání, domova a rodiny.

Na Refresheru si můžeš přečíst fascinující a netradiční, ale mnohdy i tragické příběhy lidí s biologickými odlišnostmi, kteří vystupovali v takzvaných freak shows. Patřil mezi ně například třínohý muž se dvěma pohlavními orgány Franko Lentini, ruští „potomkové medvěda“ Adrian a Fiodor Jeftiščevovovi nebo Joseph Merrick alias Sloní muž. K těmto a dalším článků získáš přístup jako člen klubu Refresher+.

Camel Girl
Zdroj: Nickel Plate Circus

Dělali z ní osmý div, byla však jen obyčejnou dívkou

„Nejúžasnější vrtoch přírody od stvoření světa,“ psali o ní někteří nadšení novináři po účasti na show, kde mohli zdeformované končetiny Elly Harper zblízka srovnávat s velbloudem. Nemusela přitom prakticky nic dělat – jen chodit po čtyřech a nechat se srovnávat se zvířetem.

V dalším článku před vystoupením v Pittsburghu popisovali její chůzi, která se prý podobá chůzi velbloudů, ale zároveň vyzdvihovali Elliinu ženskou krásu. Označili ji za „velmi atraktivní“ a potenciální zákazníky ubezpečovali, že na jejím vzhledu není nic „odpuzujícího“.

„Dítě má krásnou tvář, ale jeho končetiny jsou zdeformovány natolik, že dokáže kráčet jen po všech čtyřech. Za vystupování v této pozici si vysloužila svoji přezdívku,“ informoval další redaktor.

Jedny dobové noviny ale podle portálu All that's interesting přistupovaly k dívce na dané období skutečně vyzrále, racionálně a hlavně lidsky. „Ti, kdo ji viděli, říkají, že aktuálně nenajdete nikoho jako ona a její protějšek nikdy neexistoval,“ přičemž pravdivě dodaly, že ve skutečnosti není „ničím jiným než mladou ženou s příjemnou tváří, jejíž kolena se místo vpřed otočila dozadu“.

A tak to také bylo. Pokud si diváci odmysleli spodní část jejího těla, viděli usmívající se a velmi milou dívku s vlnitými vlasy a ofinou. Její útlá postava, maličký nos a nevinný výraz pouze zdůrazňovaly, že není žádným „monstrem“, ale mladou ženou s vlastními představami a sny.

Byla Ella Harper z vyjádření novinářů nešťastná, nebo je brala jako skvělou reklamu pro svá další vystoupení? Na tuto otázku odpověď sice neznáme, protože o jejím vnitřním světě se nezachovaly bližší informace, ale víme, že teenagerka z amerického města Hendersonville v Tennessee (některé zdroje uvádějí, že se narodila jinde — pozn. red.) věděla, jak svůj handicap přetavit ve zdroj obživy.

A z tohoto úhlu pohledu se svého času neměla vůbec špatně. Jelikož pocházela z chudé rodiny farmáře a matky v domácnosti, v dětství neznala žádný velký blahobyt. Její rodiče a sourozenci by přitom ani společnými silami nikdy nedokázali běžným zaměstnáním vydělat tolik, co Ella ve zlatém období své slávy, kdy pracovala pro showmana W. H. Harrisona a jeho Nickel Plate Circus. I když v cirkusovém byznysu vydržela relativně krátce, vydělala opravdu hodně peněz.

Ella Harper.
Zdroj: Wikimedia/Public Domain

Za týden vydělala zhruba tolik, kolik premiér Fiala za měsíc

K prvním vystoupením se Ella Harper dostala už jako 12letá v roce 1882 a po čtyřech letech praxe přešla do Nickel Plate Circusu, kde jí nabídli opravdu úctyhodnou sumu. Týdně vydělala přibližně 200 dolarů (4 750 Kč), což je podle inflační kalkulačky v přepočtu na současnost asi 6 151 dolarů (146 000 korun). Ve výsledku si tedy za měsíc přišla na zhruba 24 604 dolarů (přibližně 584 000 Kč).

Pro srovnání, podle Worlddata.info průměrný občan USA v roce 2022 vydělá za měsíc asi 5 345 dolarů (127 000 Kč) a plat českého premiéra je 243 800 Kč. Pokud Češi v průměru v roce 2022 vydělají 38 000 měsíčně, a tedy 456 000 ročně, lze hypoteticky říci, že si Ella Harper za měsíc vydělala více než průměrně vydělávající Čech za rok.

I když byla hvězdou s pořádně tučným kontem, měnit by s ní chtěl zřejmě jen málokdo. Ani ona sama neplánovala svoji biologickou odlišnost vystavovat před davy fascinovaných i zhnusených diváků navěky. Chtěla mít vzdělání, běžnou práci, šťastnou rodinu a normální život. Naplnění svých snů se ale dočkala jen částečně.

Ella Harper
Zdroj: Public Domain

Včasný zákrok by dnes mohl Elle Harper změnit život

„Nejlépe se mi chodí po rukou a nohou, tak jak mě vidíte na obrázku,“ mohli se dočíst zvědaví návštěvníci na prezentační kartě velbloudí dívky, píše se v knize Ultimate Book of Bizarre Lists. Vzhledem k biologické odchylce by pro ni bylo náročné chodit pouze po nohou. I na dobových fotografiích, na kterých Ella stojí (viz výše), vidíme, že se musí přidržovat, aby nespadla.

Elle Harper lékaři po narození diagnostikovali vrozenou deformaci dolních končetin. Šlo o genu recurvatum – vrozenou dislokaci kolene (congenital dislocation of the knee – CDK). Je to velmi vzácná deformace, která je pozorována u přibližně jednoho ze sta tisíc narozených dětí, uvádí portál Medical Bag. Dislokace není sice pokaždé tak vážná jako v případě Elly Harper, ale kdyby se dívka narodila v roce 2022, měla by díky moderní medicíně šanci na zcela odlišný život.

Jak probíhá léčba?

S léčbou je vhodné začít co nejdříve po porodu. Na prvním místě nastupuje fyzioterapie a polohování končetin v sádrových dlahách. Pokud by měl pacient závažnější stupeň dislokace končetin, přechází se rovnou na operační léčbu. K operaci se přistupuje přibližně v 6. měsíci života dítěte. Následně se končetiny doléčují ortézami.

Zdroj: detskaortopedia.sk

Shromážděná data poukazují při včasném zákroku do 3. měsíců na 81procentní úspěšnost léčby. U pacientů mezi 3. až 6. rokem života se procentuální úspěšnost vzhledem k rychlému tělesnému vývoji v daném věku sníží na 33 procent.

V případě lékařských poznatků z 19. století ale Ella Harper neměla jinou šanci, než svoji biologickou deformaci přijmout a vytěžit z ní, co se dalo. Za vydělané peníze vedla spokojený materiální život a koupila si vlastní dům. Už v roce 1887 ale podle svých původních plánů odešla ze showbyznysu v Nickel Plate Circus a začala navštěvovat školu. Později se zaměstnala jako hospodyně. Její plat tak oproti předchozím výdělkům rapidně klesl, ale můžeme předpokládat, že radost z „obyčejného“ života bez ponížení na pódiu stála za to. 

Nadšení však o několik let poté vystřídal zármutek z úmrtí v rodině. Začátkem 90. let přišla o svého otce, který zemřel při domácím požáru, a za několik let zemřel i jeden z jejích bratrů. Po tragédiích ale v roce 1905 znovu měla štěstí a provdala se za učitele Roberta L. Savelyho, uvádí web The Human Marvels, zaměřený na známé osobnosti z freak shows. Láska si tak do jejího života našla cestu navzdory tomu, že kvůli svému odlišnému vzhledu musela bojovat se spoustou předsudků. Podobnou zkušenost měla například i známá hvězda freak show, čtyřnohá Myrtle Corbin, která se stejně jako Ella Harper provdala.

Ella žila s manželem v Nashvillu na adrese 1012 Joseph Avenue, kde podle dobových záznamů také zemřela. Její život však zanedlouho po sňatku postihlo další neštěstí a sen o šťastné rodině se změnil v noční můru. V roce 1906 porodila dceru, která jako šestiměsíční zemřela. Stejný osud čekal i adoptivní dceru, která skonala jen 3 měsíce poté, co se k nim nastěhovala. S manželem žila až do své smrti. Podle úmrtního listu a nekrologu zemřela následkem rakoviny tlustého střeva 19. prosince 1921 v ranních hodinách jako jednapadesátiletá.

Domů
Sdílet
Diskuse