Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tento článek je PR zpráva společnosti L'oreál StandUp.
24. června 2022 10:30
Čas čtení 1:30
Sponzorovaný obsah

I ty se můžeš stát svědkem sexuálního obtěžování. Nauč se, jak v takové situaci reagovat

I ty se můžeš stát svědkem sexuálního obtěžování. Nauč se, jak v takové situaci reagovat
Zdroj: L'Oréal
ZDRAVÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ OBTĚŽOVÁNÍ
Uložit Uložené

Co dělat, když vidíš ženu v nesnázích? S tím radí značka L'Oréal Paris a její projekt Stand Up ve spolupráci s neziskovkou Konsent.

Nevhodné narážky, „náhodné“ doteky, vulgární gesta nebo nátlak na sjednání schůzky. Obtěžování na veřejnosti má mnoho podob, každá ale ženu staví do velmi stresující situace, která může vyvolat strach a způsobit další psychické šrámy. 67 % mladých žen zažilo na ulici pokřikování a hvízdání, podobné množství žen se kvůli obavám ze sexuálního násilí bojí večerních procházek a 53 % žen dokonce upravuje svůj vzhled, aby se vyhnuly nevyžádané pozornosti.

Když už k harašení dojde, většina lidí jen mlčky přihlíží, protože netuší, jak reagovat. Nabídnout pomoc přitom není těžké, jen je potřeba umět udělat první krok. Jak přesně se zachovat radí značka L’Oréal Paris na stránkách svého projektu www.standup-cesko.com, kde najdeš celou řadu informací i užitečnou metodu 5D. Ta radí, co dělat, když si sexuálního obtěžování všimneš ve svém okolí.

více o projektu
loreal, sexuální oběžování
Zdroj: L'Oréal

Co dělat, když jsi svědkem obtěžování?

Pokud se setkáš se sexuálním obtěžováním, je důležité vyhodnotit, jak je situace nebezpečná pro tebe i pro oběť. Měl bys zasáhnout, ale zároveň neriskovat vlastní bezpečí. V případě, že vidíš, jak někdo sexuálně obtěžuje ženu, postupuj podle následujících zásad:

1. Direct – Zasáhni přímo

Nestav se k realitě zády, a pokud není situace nebezpečná, oslov pachatele. Stačí ho požádat, aby se svým chováním přestal. Někdy postačí jen postavit se mlčky bezprostředně vedle aktérů.

2. Distract – Zaskoč pachatele

Odlákej pozornost pachatele. Můžeš „omylem“ něco upustit a udělat rozruch nebo mu položit otázku na cestu či nejbližší bankomat.

3. Delegate – Zavolej pomoc

Dalším způsobem, jak situaci řešit, je oslovit lidi v okolí, ideálně autoritu, jakou je policie, ostraha nebo např. řidič autobusu.

4. Document – Zdokumentuj incident

Pokud si situaci natočíš, zeptej se oběti, jak chce s nahrávkou naložit. Nikdy ji neukazuj online.

5. Delay – Změň téma

I když už incident skončí, oslov oběť a ukaž jí, že jsi na její straně a nemá se čeho bát.

loreal, obtěžování na veřejnosti
Zdroj: L'Oréal

Nemůžeme zavírat oči

S projektem za bezpečnější veřejný prostor přišla značka L'Oréal Paris ve spolupráci s nevládní organizací Konsent. Společně chtějí na webu www.standup-international.com proškolit co nejvíce lidí, a to jednoduše pomocí názorných online videí nebo osobně na kurzu, do kterého se můžeš na stránce přihlásit. Před sexuálním obtěžováním je potřeba nezavírat oči a umět zasáhnout. Jedině tak se z ulic, parků a dalších veřejných prostor stane místo, ve kterém se každá žena může cítit bezpečně a sama sebou.

proškolit se
loreal, obtěžování na veřejnosti
Zdroj: L'Oréal
Domů
Sdílet
Diskuse