Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
16. června 2022 7:50
Čas čtení 1:35
Adéla Ježková ČTK

Hlubuček po výzvě rezignoval na funkci náměstka pražského primátora a člena rady města

Hlubuček po výzvě rezignoval na funkci náměstka pražského primátora a člena rady města
Zdroj: Wikimedia Commons/Jindřich Nosek (NoJin)/volně k užití
NEWS PRAHA STAN ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Předsednictvo hnutí STAN ve středu ve večerních hodinách během svého jednání navrhlo pozastavit členství Petra Hlubučka, rozhodcovský a smírčí výbor tento návrh schválil. Hlubuček po výzvě vedení strany rezignoval na všechny stranické funkce.

Petr Hlubuček (STAN), který je mezi 11 obviněnými v souvislosti s hospodařením pražského dopravního podniku (DPP), rezignoval na funkci náměstka pražského primátora, člena rady hlavního města a člena dozorčí rady Pražských služeb. ČTK to ve čtvrtek sdělila mluvčí pražského hnutí STAN Šárka Kuželová.

Už ve středu Hlubuček po výzvě vedení strany rezignoval na všechny stranické funkce včetně pozice na kandidátce STAN pro podzimní volby do zastupitelstva, kde figuroval na třetím místě. Hnutí STAN mu pozastavilo členství. K rezignaci ho vyzval i primátor Zdeněk Hřib (Piráti), ve čtvrtek měli o jeho odvolání jednat pražští zastupitelé.

„Naše reakce odpovídá závažnosti obvinění, která dnes byla zveřejněna. Rozhodnutí předsednictva bylo jednomyslné,“ řekl po jednání mimořádného předsednictva předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Hlubuček se vzdal také členství v dozorčí radě DPP. 

„Bohužel v současné době není možné publikovat detaily z usnesení o zahájení trestního stíhání. Takový postup by mohl mařit probíhající trestní řízení. Jsem však klientem zmocněn uvést, že popis jednání klienta obsažený v usneseni o zahájení TČ se skutečně diametrálně liší od toho, jak je klient a jeho role v kauze DP – na základě informací uniklých od médií – veřejně prezentována. Lze tedy jen apelovat, aby i v případě Ing. Hlubučka jako osoby veřejného zájmu byl respektován princip presumpce neviny,“ uvedl Hlubučkův obhájce Lukáš Trojan.

NCOZ obvinila jedenáct lidí

Hlubuček v tiskové zprávě uvedl, že se rozhodl rezignovat poté, co se jeho setrvání ve funkci stalo zástupným tématem některých členů zastupitelstva hlavního města pro nedůvodnou politickou kritiku hnutí Starostové a nezávislí.

Doporučeno
Jako z pinterestu nebo po babičce. Pět pražských bazarů s nádobím i nábytkem, kde najdeš absolutní poklady Jako z pinterestu nebo po babičce. Pět pražských bazarů s nádobím i nábytkem, kde najdeš absolutní poklady 2. května 2024 7:00

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu v kauze obvinili dalších jedenáct lidí. Podle serveru Respekt mezi nimi údajně může být také zlínský podnikatel Michal Redl, který byl v minulosti spojovaný s odsouzeným podnikatelem Radovanem Krejčířem. Podle informací Respektu měli oba pomocí politických kontaktů vytvářet zločinecké struktury. Mezi podezřelými je rovněž lobbista Pavel Dovhomilja, náměstek dopravního podniku Matej Augustín i další lidé z nejužšího managementu DPP, jak vyplývá z neoficiálních informací médií. Odvolán byl právě i Augustín. „Hovořil jsem s ním a nenachází se ani v České republice, do které se odmítá vrátit,“ uvedl pražský náměstek pro dopravu Adam Scheinherr na Twitteru.

Domů
Sdílet
Diskuse