Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. června 2022 18:43
Čas čtení 1:20
Ilona Hobzová

Urážky Pavla Novotného na adresu Vojtěcha Filipa nejsou trestným činem, rozhodl soud

Urážky Pavla Novotného na adresu Vojtěcha Filipa nejsou trestným činem, rozhodl soud
Zdroj: REFRESHER/Adam Smeták
NEWS PAVEL NOVOTNÝ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Novotný (ODS) si vulgarity vůči Filipovi (KSČM) neodpustil ani během závěrečné řeči u soudu.

Obvodní soud pro Prahu 5 v pátek rozhodl, že výroky Pavla Novotného (ODS) na adresu někdejšího předsedy KSČM Vojtěcha Filipa nejsou trestným činem. Soud poslal věc do přestupkového řízení. Stížnost proti rozsudku na místě podal státní zástupce. O průběhu a výsledku soudu informoval server iDNES.

I závěrečnou řeč u soudu zakončil Novotný po svém 

„Nebyly naplněny všechny obligatorní (závazné) znaky trestného činu. V jednání však může být spatřován přestupek. Výroky byly urážlivé a vulgární, ale byly směřovány především na poškozeného Vojtěcha Filipa, nikoliv na voliče nebo příznivce KSČM. Jejich intenzita není způsobilá poškodit širší skupinu osob,“ citoval iDNES samosoudkyni Moniku Hrmovou.

Během soudu se řešil dva roky starý text Novotného na serveru Parlamentní listy. V něm mimo jiné Novotný uvedl, že by Vojtěchu Filipovi „přál šibenici“ nebo že „tyhle bolševické podlidi hodné pomočení hrobu prostě nelze v diskusi vůbec akceptovat“. Filip u soudu uvedl, že výroky ho zasáhly v běžném životě. „Šel jsem od zastávky tramvaje na Barrandově, kde jsem tehdy bydlel, a nějaký muž na mě chtěl zaútočil. Obořil se na mě, co si dovoluji tam bydlet,“ uvedl bývalý šéf KSČM. Doplnil, že není bolševik a nikdy nebyl agentem StB, což prý dokládá i rozsudek z roku 1991.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

„Nikdy v životě jsem nikým tak nepohrdal. Bezostyšně lže. Všechno, co jsem o něm řekl, je pravda,“ reagoval na jeho slova u soudu Novotný s dodatkem, že „Vojtěch Filip je bolševická sv*ně“. 

Starosta městské části Řeporyje Pavel Novotný je svými kontroverzními výroky proslulý. Například v roce 2019 musel k výslechu kvůli výrokům na adresu tehdejšího komunistického poslance Zdeňka Ondráčka. Na Twitter Novotný napsal, že by politik „měl viset“ za vlastizradu, když navštívil Doněckou lidovou republiku. K výslechu se dostavil v uniformě SNB. V roce 2020 musel předsedovi ODS Petru Fialovi vysvětlovat své výroky na adresu Andreje Babiše a Miloše Zemana. Řekl totiž, že jejich smrt je v zájmu státu. 

Domů
Sdílet
Diskuse