Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. června 2022 12:30
Čas čtení 4:51
Viktor Kniš

TOP 5: Toto jsou nejlepší slovenská rapová alba první poloviny roku 2022

HUDBA
Uložit Uložené

Novou sezónu ovládl svým projektem Gleb, potěšili i Fobia Kid a Momo.

Když jsme naposledy hodnotili slovenská rapová alba na konci roku 2021, nechtěně se nám podařilo rozhádat Separa a Rytmuse. Jejich dlouhodobější konflikt utichl až po několika týdnech, alespoň však víme, že hodnocení alb může mít i tak specifický přesah.

Po více než dvouleté pauze slovenská rapová scéna ožívá nejen konflikty, ale i novou hudbou. Interpreti zároveň bourají mýty o tom, že album je třeba vydat na jaře před festivalovou sezónou. I díky streamovacím službám si mohou vybrat libovolné datum a nemít obavy z toho, že se nová hudba nedostane k fanouškům. V konečném důsledku je tato svoboda díky monetizaci ze streamů výhodná i pro fanoušky, kteří se nemusí bát, že budou v létě odkázáni na repete hity.

V dnešním žebříčku si představíme pět nejprogresivnějších projektů z první poloviny letošního roku. Autoři v nich ukázali, že umí překročit nejen svůj stín a že se nepřizpůsobili době a vyčuhují z řady bez ohledu na koncept, který si zvolili. I tato disciplína začíná mít ve slovenském rapu své místo. Alba jsou většinou jen výpovědí krátké části života interpreta, ale zároveň mají hlavu a patu a posluchač dokáže raperovi lépe porozumět.

Naše hodnocení je striktně subjektivní a každý může mít svůj vlastní žebříček alb. Do hodnocení jsme nezahrnuli několik projektů, které jsou v předprodeji, ale vydají je až po 1. červenci.

5. Shimmi – YO

Shimmi má sice své místo na domácí scéně už dlouho, jen těžko se však dokázal prodrat mezi kolegy, kteří jsou mu přirozeně nejbližší, ale i mezi ostatní reprezentanty „nové vlny“.

Dnes se mu to daří i díky „agresivnímu“ přístupu přes spolupráce s největšími jmény scény. Důležité je však podotknout, že ať už mu sekunduje Separ, Nik Tendo, nebo Viktor Sheen a Yzo, atmosféru nastavuje právě Shimmi. Všichni hvězdní hosté se dokázali přirozeně chytit, a ať už je tahounem jednotlivých skladeb kdokoli, nesou Shimmiho jméno i charakteristický kompresovaný zvuk. Celý projekt má spíše pozitivní výraz, a na první pohled obyčejný rap o rapu má tak v playlistu svůj význam.

I když tento projekt nehýbe scénou, minimálně je důkazem, že když je interpret dostatečně cílevědomý, pohybuje se ve správných kruzích a hudbu má jako svou prioritu, dostane možnost dělat velké věci.

4. Fobia Kid – Strašidelný dom

Fobia Kid na novém albu vysvětluje, že se vinou soukromých problémů musel odmlčet. Nesnaží se zbytečně vymlouvat, s fanoušky komunikuje přímo a autenticky, jak jsme byli zvyklí od dob prvních tracků i působení v Comebackgangu. Aktuální životní i hudební rozpoložení oravského rapera asi nejlépe reflektuje skladba Momentálne se*iem na usporiadaný život, ve které popisuje, nad čím uvažuje. Síla celého alba spočívá v tom, že se s Fobikem dokážou mnozí posluchači velmi rychle ztotožnit.

Ať už je to finanční negramotnost, tvrdohlavost, nebo neochota komunikovat, Fobia Kid jmenuje konkrétní příhody, události a postoje, které trápí i jeho posluchače.

Ukázalo se také, že jeho nemalá armáda fanoušků je pro něj ochotna kdykoli se zmobilizovat, a ačkoli to nepřeháněl s promem, vysloužil si velkou pozornost. Už samotný název Strašidelný dom napovídá, že posluchače čeká spíše hluboká sonda do hlavy rapera, který toho zažil příliš mnoho, jako zdlouhavé úvahy nebo mělký popis nezažitých příběhů. Autor navíc přetavil do vizuální a audio podoby svůj pozitivní vztah k japonskému anime.

Fobia Kidovi se podařilo na projektu implementovat spoustu svých myšlenek a emocí a zkombinovat je s prvky reprezent rapu, ke kterým má přirozeně blízko. Zapomínat není třeba ani na jeho smysl pro humor.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 117241 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč už není doba legendárních alb.
  • Který z raperů musel čelit náročnému úkolu shrnout svou tvorbu za sedm let do jednoho alba.
  • Kdo nahrál nejlepší album prvního pololetí roku 2022.
Domů
Sdílet
Diskuse