Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ema Stanovská TASR
1. července 2022 21:49
Čas čtení 0:59

Vězněný Alexej Navalnyj: Několik hodin musím sedět pod portrétem Vladimira Putina. Tvrdí, že je to „osvětová aktivita“

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Vězněný Alexej Navalnyj: Několik hodin musím sedět pod portrétem Vladimira Putina. Tvrdí, že je to „osvětová aktivita“
Zdroj: TASR/AP

Alexej Navalnyj se nachází ve věznici ve Vladimirské oblasti, kterou jeho spojenci označují za „jedno z nejděsivějších ruských vězení“.

Vězněný ruský opoziční politik a kritik prezidenta Putina Alexej Navalnyj v pátek řekl, že ho ve vězení nuceně podrobují různým „osvětovým aktivitám“, například několikahodinovému sezení před portrétem šéfa Kremlu Vladimira Putina.


Navalného blízcí spolupracovníci včetně Leonida Volkova a jeho mluvčí Kiry Jarmyšové označili tyto praktiky za formu mučení.

Alexej Navalnyj byl v polovině června převezen z věznice ve městě Pokrov do trestanecké kolonie s přísným režimem ve městě Melechov ve Vladimirské oblasti, kterou jeho spojenci označují za „jedno z nejděsivějších ruských vězení“.

5. května 2020 19:02 Čas čtení 10:52 Příběh, který inspiroval 4. řadu Stranger Things: Vražda tří malých dětí a panika ze satanismu Příběh, který inspiroval 4. řadu Stranger Things: Vražda tří malých dětí a panika ze satanismu

Deset hodin pod portrétem Putina

Navalnyj v příspěvku na Facebooku popsal, že v novém vězení, kam ho přesunuli, musí pět dní v týdnu sedm hodin šít. „Po práci musíte nadále sedět – několik hodin na dřevěné lavici pod portrétem Putina,“ uvedl s tím, že „toto se nazývá osvětové aktivity“. Dodal také, že na takové lavici musel sedět dokonce i v neděli, kdy má volno – a to deset hodin.

Novou věznici charakterizoval jako „vězení v rámci vězení“ a přiblížil, že jeho spoluvězni jsou odsouzení vrazi. Budova, ve které ho drží, je podle jeho slov obehnána šestimetrovým plotem.

Soud dne 22. března odsoudil Alexeje Navalného na devět let vězení na základě obvinění z podvodu a pohrdání soudem. Moskevský městský soud tento verdikt 24. května potvrdil. Mnohé organizace upozorňují, že obvinění byla uměle vykonstruována.

Navalnyj, jeden z nejostřejších kritiků šéfa Kremlu, v roce 2020 téměř nepřežil pokus o otravu nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Z tohoto činu obvinil ruské orgány, Kreml však jakoukoli odpovědnost – jak je obvyklé v podobných případech – popřel.

Domů
Sdílet
Diskuse