Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. července 2022 13:33
Čas čtení 1:17
Adam Novosad

I v Chorvatsku můžeš ve vodě narazit na žraloka, říká expert. Nebál bych se jich, většina je neškodná, uklidňuje rekreanty

I v Chorvatsku můžeš ve vodě narazit na žraloka, říká expert. Nebál bych se jich, většina je neškodná, uklidňuje rekreanty
Zdroj: Getty Images/Alexis Rosenfeld
NEWS CHORVATSKO
Uložit Uložené

Expert uklidňuje rekreanty, že žraloci v Chorvatsku nepředstavují nebezpečí.

„Na své letní dovolené v Chorvatsku se žraloků nemusíš obávat,“ říká expert na žraloky Richard Jaroněk. A to i přesto, že v posledních letech se žraloci u pobřeží Jaderského moře objevili vícekrát a nahrávky zvířat ve vodě znepokojily řadu rekreantů. 

Více o žralocích se dočteš přímo v rozhovoru s expertem na žraloky, potápěčem a fotografem Richardem Jaroňkem, se kterým jsme si povídali o útocích v Egyptě, ale i o radách, jak se zachovat, když žraloka uvidíš ve vodě.

„Žraloků bych se v Chorvatsku vůbec nebál. Oni tam sice byli i budou, například největšího bílého žraloka na světě o délce 6,5 metru a hmotnosti 3 tuny chytili na Maltě ve Středozemním moři, což není tak daleko od Chorvatska, ale v Jaderském moři jich nebude mnoho,“ vysvětluje Jaroněk, proč by se rekreanti v Chorvatsku neměli nad žraloky vůbec zamýšlet. 

Doporučeno
Expert na žraloky: V Egyptě zabil ženu defektní žralok. Ve vodě nesmíš zpanikařit, téměř nikdy nechce zaútočit (Rozhovor) Expert na žraloky: V Egyptě zabil ženu defektní žralok. Ve vodě nesmíš zpanikařit, téměř nikdy nechce zaútočit (Rozhovor) 5. července 2022 14:30

V chorvatských vodách žije podle portálu Rewind Dubrovnik až kolem 47 různých druhů žraloků, ale neznamená to, že každý z nich je nebezpečný. V Jaderském moři žije žralok bělavý, žralok tygří, ale v minulosti se v chorvatských vodách objevil už i obávaný žralok modrý.

„Jsou vylovení, mají tam velký problém s rybami obecně, ale žraloci se tam objevit mohou zejména díky tomu, že plavou za loděmi, které do vody házejí zbytky potravy. Vždy se tam pohybovali i se tam pohybovat budou, mění se jen to, že čím dál tím víc nemají co žrát,“ vysvětluje Jaroněk, jaká situace panuje v chorvatských vodách.

žralok
Zdroj: Getty Images/Alexis Rosenfeld

„Celkově máme ve světě kolem 20 druhů žraloků nebezpečných pro člověka,“ říká Jaroněk, který se se žraloky potápí a fotografuje je již 25 let.

Například v Egyptě, kde došlo ke dvěma smrtelným útokům žraloka na zahraniční turistky jen v posledních dvou týdnech, se podle Jaroňka vyskytuje „obrovské množství žraloků“. 

„Z 90 procent jde o žraloky, kteří jsou naprosto neškodní, ale pak se u egyptského pobřeží vyskytuje pětice žraloků, kteří mohou být nebezpeční pro člověka. Jde o žraloka dlouhoploutvého, černocípého, tygřího, bělavého a žraloka mako,“ konstatuje.

Domů
Sdílet
Diskuse