Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. července 2022 12:09
Čas čtení 1:32
Adéla Ježková

Íránky sundávají šátky na protest proti zákonu o povinném hidžábu

Íránky sundávají šátky na protest proti zákonu o povinném hidžábu
Zdroj: Flickr/Dominic Freeman/volně k užití
NEWS ÍRÁN ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Íránské ženy sdílejí fotografie, na kterých si sundávají hidžáby. Demonstrují tím nesouhlas s přísnými pravidly, která ženám zakazují ukazovat vlasy na veřejnosti.

Práva žen jsou v Íránu přísně omezena a nošení šátku na veřejnosti je povinné pro všechny ženy. Těm, které hidžáb nenosí nebo na veřejnosti ukazují alespoň část vlasů, hrozí pokuty i vězení, informuje server Independent.

Islámská republika v souvislosti s tím organizuje operaci, jejímž cílem je donutit ženy nosit hidžáb a označit ty, které pravidla porušují, za „špatné“. Takzvaná mravnostní policie v rámci tohoto zásahu zatýká ženy a zároveň požaduje, aby zaměstnanci veřejné dopravy, státních úřadů a bank ignorovali takzvané „bad-hijab“ ženy. Pod dohledem jsou i některá zdravotnická zařízení a univerzity. Místní úřady zároveň vyhlásily 12. červenec jako „Den hidžábu a cudnosti“. 

Již začátkem tohoto měsíce přitom vydal podle serveru The Jerusalem Post zástupce prokurátora města Mašhad na severovýchodě Íránu příkaz, který ženám bez hidžábu brání ve vstupu do metra, úřadů a bank. Íránská banka Mellat zároveň vydala směrnici, která zakazuje zaměstnankyním nosit vysoké podpatky a punčochy. 

Doporučeno
Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou 31. srpna 2023 10:52

Íránky se ale proti přísným pravidlům rozhodly protestovat. Na sociálních sítích začaly sdílet fotografie a videa, na nichž si na veřejnosti po celém Íránu sundávají hidžáb pod hashtagem #hijab_without_hijab.

„Írán má za sebou dlouhou a otřesnou historii pronásledování žen, které pouze využívají svého práva vybrat si, co budou nosit. Odvážné ženy, které se v současné době staví proti těmto sexistickým zákonům, vědí, jaká rizika podstupují. Tři mladé Íránky: Monireh, Yasaman a Mojgan si v současné době odpykávají více než 30 let vězení jen proto, že v teheránském metru rozdávaly cestujícím ženám květiny, zatímco byly bez hidžábu,“ řekl deníku The Independent Allan Hogarth z organizace Amnesty International.

Dodal, že tento druh pronásledování porušuje základní lidská práva a morální policie pravděpodobně brzy zjistí, že s tímto autoritářstvím nesouhlasí velká část íránské mládeže.

Doporučeno
V těchto evropských městech se mýtnému za vjezd do centra nevyhneš. Dřív systém fungoval i u nás V těchto evropských městech se mýtnému za vjezd do centra nevyhneš. Dřív systém fungoval i u nás 30. srpna 2023 16:31

Také Dima Dabbous z celosvětové nevládní organizace Equality Now prohlásila, že ženám musí být umožněno oblékat se podle svého přání, a ne, aby s nimi stát zacházel jako s kriminálníky jen proto, že se objeví na veřejnosti s nezakrytými vlasy. Varovala, že stále tvrdší pravidla nošení hidžábu v zemi jsou příkladem nárůstu náboženského extremismu, který vidí náboženství jako nástroj k podmanění žen a dívek.

Domů
Sdílet
Diskuse