Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ema Stanovská TASR
15. července 2022 16:16
Čas čtení 0:34

Světová meteorologická organizace: Vlna veder v Evropě zhorší kvalitu ovzduší, zejména ve městech

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Světová meteorologická organizace: Vlna veder v Evropě zhorší kvalitu ovzduší, zejména ve městech
Zdroj: Unsplash/volně k užití

Ustálený a nehybný vzduch působí jako poklice, která „uvězní“ škodlivé látky.

Vlna veder v Evropě zadrží v ovzduší znečišťující látky, což způsobí zhoršení jeho kvality, především ve městech. V pátek to prohlásil představitel Světové meteorologické organizace (WMO) Lorenzo Labrador, na kterého se odvolaly tisková agentura Reuters a portál britské stanice Sky News.


„Ustálený a nehybný vzduch působí jako poklice, která zavře a uvězní látky znečišťující ovzduší (atmosférické polutanty), včetně prachových částic,“ řekl vědecký představitel WMO v Ženevě na tiskovém brífinku.

16. července 2022 7:00 Čas čtení 2:58 Kam na výlet: Ženský klášter Rosa coeli byl místem oddané víry, ale i orgií a hříchů Kam na výlet: Ženský klášter Rosa coeli byl místem oddané víry, ale i orgií a hříchů
rozprašovačosviežovačletoteplo
Zdroj: TASR/Dušan Hein


„Toto bude vést ke zhoršení kvality ovzduší a ke škodlivým účinkům na zdraví, především u zranitelných lidí,“ dodal Labrador.


Země po celé Evropě sužují vedra, která na některých místech vedla i k lesním požárům – například ve Španělsku, Portugalsku či ve Francii.

Tři velké požáry vypukly i ve středu v chorvatské Dalmácii – dva v okolí Šibeniku a jeden v Zadaru. V Zatonu a Raslině u Šibeniku zasáhl požár i obydlí, shořelo deset až dvacet domů.

Domů
Sdílet
Diskuse