Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
17. července 2022 11:30
Čas čtení 3:01

Polská aktivistka poslala oběti domácího násilí interrupční pilulky. Nyní jí hrozí až 3 roky vězení

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Polská aktivistka poslala oběti domácího násilí interrupční pilulky. Nyní jí hrozí až 3 roky vězení
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Wydrzyńska je první aktivistkou v Evropě, která soudně čelí přísným polským protipotratovým zákonům.

Justyna Wydrzyńska je polská aktivistka, dula a jedna ze zakladatelek Abortion Dream Team, organizace, která v Polsku bojuje proti stigmatizaci interrupcí. Wydrzyńska od loňského roku čelí žalobě za pomoc při interrupci ženě, které poštou poslala tabletu k farmakologickému ukončení těhotenství. Hrozí jí až tři roky vězení a je první aktivistkou, která soudně čelí přísným polským protiinterrupčním zákonům. 

Pomohla oběti domácího násilí

Vše začalo v únoru 2020. Na Wydrzyńskou se tehdy obrátila těhotná žena jménem Anna. Žila ve vztahu s partnerem, který ji týral. Když se mu svěřila, že si chce nechat dítě vzít v zahraničí, bránil jí v tom. Anna následně kontaktovala Justynu, která jí poštou poslala své vlastní interrupční pilulky. „Sama mám zkušenost s násilnickým partnerem, takže mě její situace osobně zasáhla. Měla jsem léky pro vlastní potřebu a rozhodla jsem se, že jí je dám,“vzpomínala Justyna později pro polský Heroine.

Domů
Sdílet
Diskuse