Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. července 2022 12:30
Čas čtení 6:23
Martin Adam Pavlík

Pantera: Kytaristu zavraždil psychopat přímo na pódiu, zpěvák zažil srdeční zástavu na několik minut po předávkování heroinem

Pantera: Kytaristu zavraždil psychopat přímo na pódiu, zpěvák zažil srdeční zástavu na několik minut po předávkování heroinem
Zdroj: Getty Images/Mick Hutson/Redferns
HUDBA HUDBA
Uložit Uložené

Nestárnoucí hity legendární kapely budeme moci slyšet naživo už příští rok.

Když naběhli na pódium, přišel hurikán. Když z něj odešli, nic na něm nezbylo. Agresivní zpěv Phila Anselma, šťavnatá kytarová sóla Dimebaga Darrella, přímočará basa Rexe Browna a šílené rytmy Vinnieho Paula. Netrvalo dlouho, než se z Pantery stalo nezastavitelné monstrum válcující a požírající všechno před sebou.


Hity jako Cemetery Gates, Floods, Mouth for War, Fucking Hostile nebo Walk se navždy vryly do srdcí metalových fanoušků. A sice jsme si mysleli, že původní členy spolu na jednom pódiu už neuvidíme, část z nich (Anselmo a Brown) se ale přece jen podle Billboardu znovu spojí, aby Panteru obnovila.

V roce 2023 vyrazí hudebníci na turné, přičemž zesnulé členy Paula a Darrella nahradí Zakk Wylde a Charlie Benante. Při této příležitosti jsme se rozhodli, že ti přiblížíme historii kapely, představíme památné momenty a objasníme vztahy jednotlivých členů. Něco jsi už možná dávno věděl, něco tě možná překvapí.   


V Refresheru ti pravidelně přinášíme různé hudební tipy, recenze alb, novinky, žebříčky či profily hudebníků a kapel. Pokud tě zajímají články věnované hudbě, podpoř nás a staň se členem klubu Refresher+, abychom ti mohli přinést ještě více kvalitního obsahu.

Pantera
Zdroj: Getty Images/ Paul Natkin

1. Glam metalové období

Pod pojmem Pantera si pravděpodobně každý dnes představí rozzuřené potetované velké chlapy, se kterými si není radno zahrávat. Členové kapely však ne vždy vypadali tak drsně a nebezpečně. V 80. letech by ses čtveřici z Texasu asi spíš vysmál, než se jí lekl. Do temného agresivního thrash/groove metalu, kterým se proslavila, měla tehdy pořádně daleko. 

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Jejich první čtyři alba se nesla ve stylu glam metalu a připomínala mnohem více tvorbu kapel Mötley Crüe, Whitesnake, Kiss či Van Halen než Slayeru, Metallicy nebo Anthraxu. Tomu odpovídalo i vzezření kapely. Jejich dlouhé střapaté vlasy doplňovaly úzké džínové, kožené nebo elastické kalhoty, obtažené čelenky či tygrovaná tílka a trička.

Glam metal metal Pantera
Zdroj: Metal Magic Records

2. Obětavý fanoušek a inspirace Exorcistou

Kapela přitvrdila a změnila image až začátkem nové dekády. Nová kapitola začala albem Cowboys from Hell (1990). O dva roky později Pantera přišla s přelomovou nahrávkou Vulgar Display of Power s příznačným vizuálem. Na coveru alba byl muž, který dostává tvrdý úder pěstí. Podle Ultimate Guitar šlo o obětavého fanouška kapely Seana Crosse.


Dobrovolně se nabídl, že bude pózovat na fotce, jejímž cílem bylo zachytit co nejdůvěryhodněji jeho bolestivý výraz tváře. Příběhy o tom, jak fotka vznikla, se však liší. Zatímco bubeník Pantery Vinnie Paul říkal, že Cross dostal až 31 úderů do tváře, přičemž za každý dostal po 10 dolarech, fotograf obalu Brad Guice řekl, že ve skutečnosti věrný fanoušek během focení nedostal ani jeden úder. Věděl jsi jinak, že Panteru k názvu alba Cowboys from Hell inspirovala scéna ze slavného hororu Exorcista (1973)?

Vulgar Display of Power Pantera
Zdroj: Atco

3. Strip klub v Dallasu s odvážnými tanečnicemi

Pantera sice měla v devadesátých letech královský zisk z nahrávek a koncertů, bratři Abbottovi (bubeník Vinnie a kytarista Darrell) se ale rozhodli vstoupit do dalšího byznysu, a tak v Dallasu založili noční klub pro dospělé s názvem The Clubhouse. Nebyl však obyčejný. Jelikož Vinnie byl velkým milovníkem golfu, vizuál klubu přizpůsobil právě tomuto sportu.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 118374 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Které slavné kapely navštívily strip klub Pantery a kdo byl jejich stálým zákazníkem. 
  • Čím byl strip klub výjimečný. 
  • Před kolika diváky vystoupila Pantera v Moskvě.
  • Proč se členové mezi sebou rozhádali a proč se kapela rozpadla.
  • Proč dostal Phil Anselmo srdeční zástavu po koncertě v Texasu.
  • Za co Anselma v roce 2016 odsoudila metalová komunita. 
  • Jak zemřel kytarista kapely Dimebag Darrell.
Domů
Sdílet
Diskuse