Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková Vojtěch Vanda
20. července 2022 12:46
Čas čtení 1:32

VIDEO: Půlroční holčičku nechala její matka v autě na slunci. Policisté museli rozbít okno

Kategorie:
News
Uložit Uložené
VIDEO: Půlroční holčičku nechala její matka v autě na slunci. Policisté museli rozbít okno
Zdroj: Městská policie hl. m. Prahy

Půlroční holčička byla skoro půl hodiny zavřená v autě na slunci. Její matka si prý nebezpečí neuvědomila.

Ani v extrémních vedrech se někteří lidé nepoučí a nechávají své děti v rozpálených autech. Jeden takový případ museli řešit pražští policisté v Orlické ulici. Oznamovatelka uvedla, že již čtvrt hodiny stojí u auta, na nějž svítilo slunce, v němž je zhruba půlroční, zcela červená plačící holčička. Hlídka jí proto musela vysvobodit vytažením z vozu pomocí rozbití zadního skla.

Policie hovoří o tom, že s velkou pravděpodobností zabránila velkému neštěstí. Batole, které bylo zavřené v autě, totiž čekalo na svou maminku, která si asi půl hodiny zařizovala nějaké věci.

„Linku tísňového volání kontaktovala oznamovatelka s tím, že v Orlické ulici stojí vozidlo s pootevřeným okénkem a malým batoletem v dětské sedačce uvnitř. Oznamovatelka celá rozrušená dodala, že u vozidla stojí minimálně čtvrt hodiny, na vozidlo pálí sluníčko a ona má o batole velký strach,“ uvedl mluvčí policie Jan Rybanský.

3. května 2024 16:55 Čas čtení 1:35 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Po příjezdu hlídka zjistila, že je dítě opravdu uvnitř celé zpocené. Z obavy o jeho život jej tak pomocí rozbití zadního okénka z vozu vytáhli. A než přišla na místo matka, měla dítě ve své péči oznamovatelka. Po jejím příchodu matka uvedla, že si odběhla něco zařídit a byla pryč necelých půl hodiny. Prý netušila, že by se mohlo něco stát.

Dítě bylo z preventivních důvodů předáno do péče záchranné službě, která jej odvezla do nemocnice. „Touto cestou bychom rádi apelovali na všechny matky i otce, aby v současných vedrech nepodceňovali možné nebezpečí a pokud je to jen trochu možné, se zamysleli nad možnými následky, jak by je jejich ‚netušení a zařizování' mohlo poznamenat na celý život,“ dodal Rybanský.

Chybuje se neustále

Podobné situace musí strážníci řešit takřka každé léto. Takové chování označují odborníci za nezodpovědné. Podle průzkumu serveru Live Science během jedné hodiny dosáhla teplota uvnitř auta zaparkovaného na slunci v den, kdy se denní teplota pohybovala kolem 35 stupňů Celsia, v průměru 47 stupňů Celsia.

Také Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve své výstraze varuje, že by lidé neměli nechávat děti nebo i zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci. Hrozí totiž nebezpečí přehřátí a dehydratace.

20. června 2023 13:00 Čas čtení 5:47 Horko a zvířata: Jak se ve vedrech postarat o domácího mazlíčka Horko a zvířata: Jak se ve vedrech postarat o domácího mazlíčka
Domů
Sdílet
Diskuse