Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. června 2023 13:00
Čas čtení 5:47
Vojtěch Vanda

Horko a zvířata: Jak se ve vedrech postarat o domácího mazlíčka

Horko a zvířata: Jak se ve vedrech postarat o domácího mazlíčka
Zdroj: FOTO TASR - Roman Hanc
ZDRAVÍ EXTRÉMY POČASÍ ZDRAVÍ ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Ať už jsi nový majitel domácího mazlíčka, nebo máš u sebe zvířecího parťáka nějakou dobu, vždy je dobré si zopakovat, jak se o něj starat v létě. Zejména nyní, kdy nás čeká tropický týden.

Tropy jsou opět v Česku, ČHMÚ v pondělí vydal výstrahu před vysokými teplotami. Ani vynucená koronavirová přestávka, která donutila velké firmy po celém světě omezovat výrobu, nijak neoddálila pokračující zvyšování teplot, s nimiž se budeme muset naučit žít. Odtud budou pramenit další komplikace s vedrem, které se však nebudou týkat pouze lidí, ale veškerého života na Zemi.

Doporučeno
Kam v Brně do letního kina. Poradíme, kam na nejnovější trháky a kde zaplatíš jen pár korun za vstup Kam v Brně do letního kina. Poradíme, kam na nejnovější trháky a kde zaplatíš jen pár korun za vstup 10. června 2023 6:00

Vzhledem k tomu, že za zrychlené globální zvyšování teplot je zodpovědný člověk, měl by se také postarat o důsledky. Mluvíme-li o rozsáhlých přírodních rezervacích a přírodních druzích, na to bohužel jako jednotlivci nestačíme. V ochraně vlastních zvířat ale hrajeme zásadní roli. Extrémní počasí má lví podíl na přehřívání našich domácích mazlíčků a nadcházející dny, jak uvádí Státní veterinární správa, budou teplé nadmíru.

V následujícím článku jsme se zaměřili na to, jak se můžeš v probíhajícím vedru o mazlíčky správně postarat. S vhodnou péčí nám poradila veterinářka Veronika Heinová z ordinace VeriVet v Brně.

Doporučeno
Některé egyptské útulky pro psy jsou v katastrofálním stavu. Štěňata umírají z 95 %, říká veterinářka (Rozhovor) Některé egyptské útulky pro psy jsou v katastrofálním stavu. Štěňata umírají z 95 %, říká veterinářka (Rozhovor) 22. dubna 2022 7:00

Prevence a základy

Lidé mají určitý pojem o tom, jaké počasí je následující dny čeká. Zejména, co se týká veder, stačí sledovat předpověď počasí a tušíme, jaké oblečení si máme vzít, jestli se namazat opalovacím krémem a také to, jestli máme dostatečnou zásobu zmrzliny. Zvířata si ale sama neporadí, proto je vše na chovatelích. Na příchod vedra je ale úplně připravit nedokážeme. 

Podle doktorky Heinové je však možné uzpůsobit prostředí, ve kterém mazlíček vedra přečká. Možností je poměrně dost. Jednou z možností je například nákup vlastního bazénku, který ocení zejména vodomilní psi. Hlavně u koček se ale tento způsob léta zdá být poněkud nešťastným. Alternativou jsou tak kupříkladu chladicí podložky, na nichž se mohou schoulit.

Doporučeno
KVÍZ: Jaké zvíře se k tobě hodí? KVÍZ: Jaké zvíře se k tobě hodí? 17. května 2023 8:30

V domě ale můžeme mít celou řadu mazlíčků, včetně ptáků, hlodavců, plazů a dalších, a proto nás zajímalo, jak se liší způsoby, kterými můžeme mazlíčkům usnadnit všeobecné vedro, a jestli existují základní pravidla, jichž bychom se mohli držet.

„Rozdíl je hlavně v tom, že drobní hlodavci nebo ptáci mají většinou klec, ve které trvale
pobývají, a nemají možnost se volně pohybovat. V takovém případě je samozřejmě nutné
klec umístit mimo dosah přímého slunce na místo s dobrou cirkulací vzduchu,“ začíná Heinová. „To stejné samozřejmě platí i u psů a koček, aby měli možnost si takové místo sami vyhledat. Pozor na psy chované v kotcích, aby i v něm měli možnost schovat se do stinného kouta, pokud na kotec svítí slunce,“ upozorňuje.

pes léto kotec horko
Zdroj: TASR – Martin Palkovič

Další základní věc, která logicky asi každého napadne, je přísun vody. Je možné mazlíčkovi upravit jídelníček tak, aby byl dostatečně hydratovaný? „Můžeš dovést koně k vodě, ale pít ho nedonutíš, praví jedno staré přísloví. To stejné platí i o psech a kočkách,“ reaguje veterinářka. Je tedy na našich miláčcích, aby do sebe dostali vodu v momentě, kdy ji potřebují. Musíme tedy hlavně dbát na dostupnost čerstvé a čisté vody a také zajistit, aby zvířata věděla, kde ji najdou.

Doporučeno
FRESH RELEASE: Léto přitahuje releasy. Novinky vydali FNL Zone, Totally Nothin, noyada, Pingi, Salvi21, Rainer a další FRESH RELEASE: Léto přitahuje releasy. Novinky vydali FNL Zone, Totally Nothin, noyada, Pingi, Salvi21, Rainer a další 31. května 2023 19:30

„Kočky se dají stimulovat k pití zejména tekoucí vodou. Na trhu existuje spousta fontánek pro kočky, které obzvláště v horkém počasí určitě ocení. Co se týká krmení, je nejlepší ponechat to, na co jsou zvířata standardně zvyklá, změna potravy může naopak vyvolat potíže se zažíváním,“ radí veterinářka.

Venčení, pocení

Velké nebezpečí číhá na mazlíčky v momentě, kdy se s nimi chystáme proběhnout po venku. Zejména pro ty, kteří žijí ve městě, kde není dostatek travnatých ploch, může být venčení prakticky noční můrou. Podle šetření Vyšší odborné školy pro veterinární medicínu ve Washingtonu již počasí s teplotou 25 °C (77 °F) dokáže zahřát chodníky na skoro 52 °C (125 °F). To znamená, že by si vaše zvíře mohlo popálit polštářky na packách během necelých 35 sekund. 

A na toto je potřeba myslet. Heinová uvádí, že dlouhé procházky je potřeba podstupovat jen ráno a večer, kdy nehrozí přímé slunce. Zdůrazňuje však, že je důležité venčit i přes den.

„Omezila bych pohyb na přímém slunci a spíš vyhledala stinný park. Procházka by měla trvat pouze pro dobu vykonání nejnutnější potřeby, zároveň bych nestimulovala v takovou chvíli psa či jiné zvíře ke zvýšeným fyzickým výkonům,“ doporučuje.

V dnešní době ale není od věci také pořízení bot pro psy či kočky nebo kočárků pro zvířata. Zejména u bot je nutné dbát na to, aby je zvířata nenosila moc dlouho. „Botičky můžou psa ochránit např. před rozteklým asfaltem nebo krátkou procházkou po rozpáleném chodníku. Vzhledem k tomu, že psi i kočky se potí na jediném místě na těle, a to na tlapičkách, nenechávala bych je v botičkách, které můžou schopnost pocení zhoršit, moc dlouho,“ připomíná Heinová.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Posh Puppy Boutique (@poshpuppy)


Někteří chovatelé si totiž neuvědomují, jakým způsobem se zvířata jako kočky a psi ochlazují. „Psi a kočky nemají možnost pocení po celém těle jako my, ale chladí se zejména zrychleným dýcháním, tzv. polypnoí, která ale není tolik efektivní, takže u nich hrozí přehřátí rychleji než u nás,“ varuje.

Doporučeno
Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka 24. dubna 2024 7:00

Co se kočárků týče, zde obvykle záleží na věku zvířete. „Kočárky můžou být dobrá volba u starších zvířat, které mají už například zhoršenou schopnost pohybu, ale takový hyperaktivní teriér by vám za něj moc nepoděkoval,“ směje se.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Vera Mikulcova (@veramikulcova)


Kočárek pro pejsky využiješ také v chladnějším počasí. Pro své mazlíčky Tondu a Edu si ho pořídila kulturistka Věra Mikulcová. Náš rozhovor s Věrou si můžeš přečíst zde.

Cestování a cesty k vodě

Všechna tato upozornění mohou pro začínající chovatele znít až děsivě. Není však důvod obávat se cest, zejména k vodě. Heinová však klade důraz na to, aby majitel bral v potaz preference zvířete. 

„Vodomilná plemena psů, jako třeba labrador nebo border kolie, budou mít určitě radost z
možnosti si v horku zaplavat. Ocení třeba i výše zmíněný domácí bazének, do kterého se
můžou skočit zchladit dle vlastní potřeby,“ říká. „Majitel vždycky musí dbát na preference
vlastního zvířete, pokud vím, že můj pes vodu rád nemá, tak ho s sebou brát nebudu,“ dodává s tím, že kočky a jiná zvířata je lepší nechat doma.

Doporučeno
Kde se koupat: Zatopená pískovna Dobříň má čistou vodu i minipláže schované v rákosí Kde se koupat: Zatopená pískovna Dobříň má čistou vodu i minipláže schované v rákosí 25. června 2022 7:00

Když už se tedy vydáme se psem k vodě během veder, je dobré vyřešit situaci tak, aby cesta nikomu neškodila. Lepší je tedy cestování v klimatizovaném prostředku; pokud to není možné, zařiďte mazlíčkovi alespoň takové podmínky, v nichž bude mít dostatek čerstvé vody a stín. 

Kočky se rády vyhřívají, ale někdy je toho i na ně trochu moc.
Kočky se rády vyhřívají, ale někdy je toho i na ně trochu moc. Zdroj: Pxfuel/volně k užití

Jakmile jej vypustíte k vodě, je dobré myslet na to, jestli je zvíře přirozeně chráněno před sluncem. „Běžná plemena jsou dostatečně chráněna vrstvou srsti. Pozor si musíme dávat pouze u bezsrstých plemen psů a koček a případně i morčat nebo potkanů,“ upozorňuje veterinářka, která doporučuje ošetřit zvířatům kůži opalovacím krémem s vyšším ochranným faktorem stejně, jako to dělají lidé.

Po pobytu na sluníčku je taktéž důležité mazlíčka zkontrolovat. „Po procházce po
horkém povrchu je dobré zkontrolovat polštářky, které je dobré ošetřit buď přímo krémem
na to určeným, nebo např. neparfémovanou vazelínou,“ připomíná.

Pozor na přehřátí

Největší chybu, kterou by mohl majitel udělat, je zapomenout na své zvíře na přímém slunci. Zejména v autě. „V takovém případě mu může jít o život i během několika minut,“ upozorňuje Heinová, podle níž tady mluvíme o zdravých jedincích. Kapitolou sama pro sebe jsou zvířata, která jsou nemocná. „Zejména kardiaci. Ti snášejí horka obecně obtížně, u nich platí dvojnásob vystavovat je zátěži v horku co nejméně a zajistit jim pro přebývání chladné stinné místo, klidně třeba sklep, nebo přístup na chladné kachličky v koupelně a podobně,“ popisuje.

pes
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Když už ale přijde na nejhorší a mazlíček se opravdu přehřeje, jak má člověk poznat, že je potřeba zasáhnout? Veterinářka uvádí, že základními symptomy přehřátí u zvířat jsou zhoršené dýchání, horší reakce na podněty a také výrazné slinění. „V takovém případě je třeba jej přemístit do chladnějšího místa a rychle zchladit, což můžeme udělat pokropením vlažnou vodou, namočeným ručníkem, dobře funguje také namočit tlapky do vlažné vody,“ radí.

Doporučeno
Tuhle domácí zmrzlinu musíš vyzkoušet. Hotová je za pár minut a zvládne ji naprosto každý Tuhle domácí zmrzlinu musíš vyzkoušet. Hotová je za pár minut a zvládne ji naprosto každý 14. června 2023 6:00

Rozhodně není rozumné zvíře chladit studenou, nebo dokonce ledovou vodou. V této situaci je dobré si vzpomenout na sebe, když se popálíš. Ledová ani studená voda ti prostě dobře neudělají. „Taková voda může mít paradoxně opačný efekt, protože způsobí vazokonstrikci (stažení) periferních cév jako ochranu před chladem, a tím pádem další hromadění tepla v těle a prohloubení přehřátí,“ vysvětluje zvířecí lékařka.

Zvíře proto chladíme vlažnou vodou a doufáme, že se situace zlepší, pokud ne, je nutné jednat prakticky okamžitě a zavolat pomoc. „Pokud se stav nezlepšuje, je třeba ihned vyhledat veterinárního lékaře, který zajistí potřebnou hydrataci pomocí infuzní terapie. V případě, že zvíře kolabuje, je rozhodně namístě vyhledat veterináře okamžitě,“ dodává Heinová.

pes léto buldoček
Zdroj: Pxfuel/na voľné použitie

U psů je nutné dávat pozor zejména u brachycefalických plemen, kam patří například mops a francouzský buldoček, u nichž je kvůli anatomii dýchacích cest riziko přehřátí ještě větší než u ostatních plemen. 

V případě, že potřebuješ sehnat veterinární pohotovost, organizace HELPPES vytvořila praktický dokument, v němž najdeš kontakty na veterináře, kteří poskytují pohotovost v jednotlivých krajích. Je zde telefonní číslo i elektronický kontakt, nicméně ve vypjatých situacích je hlavní právě telefon.
Domů
Sdílet
Diskuse