Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. května 2023 19:30
Čas čtení 4:50
Vojtěch Vanda

FRESH RELEASE: Léto přitahuje releasy. Novinky vydali FNL Zone, Totally Nothin, noyada, Pingi, Salvi21, Rainer a další

FRESH RELEASE: Léto přitahuje releasy. Novinky vydali FNL Zone, Totally Nothin, noyada, Pingi, Salvi21, Rainer a další
Zdroj: Se souhlasem noyady
HUDBA ČESKÝ RAP FRESH RELEASE HUDBA RAP
Uložit Uložené

Klubová sezóna je prakticky v tahu, její konec ohraničily majálesy. Konec května je předzvěstí fesťákových a open-airových měsíců, do nichž je nejlepší vstoupit s novou hudbou. Český fresh rap v této disciplíně nezůstal pozadu.

Sladké mámení uzavřených koncertních prostor, které potřebují po bujaré zimní sezóně trochu vyčistit a poupravovat, vyprchalo. Nyní všichni čekáme na první festivaly s napěchovanými hledišti pod širou oblohou, oblíbenými interprety, extra hlasitou hudbou, stanováním a, ruku na srdce, sporadickou hygienou.

Než si ale začneme stěžovat na šílené vedro, drahé nápoje a přeplněné toitoiky, měli bychom si poslechnout, co nám chtějí umělci naposledy sdělit. A neplatí to pouze o velkých rapových jménech, ale i o menších umělcích, o nichž se tě snažíme informovat. Na konec května jsme vybrali zajímavou dávku novinek, které by ti neměly uniknout. 

Máme tu kousek Brna reprezentovaný FNL Zone a Dreamdivenboyem, novinku z východu i jihu republiky a reprezentanty z Prahy. 

Doporučeno
Efenel vydal CD City Boy plné punchlines, Anki pořádá karaoke a Butterclub ovládl GTA Houbou Efenel vydal CD City Boy plné punchlines, Anki pořádá karaoke a Butterclub ovládl GTA Houbou 27. dubna 2023 11:00

DJ Kadr, Totally Nothin, AMK – To co máme v sobě REMIX (coprod. by Michael Raywen)

Tak tohle je za velkou jedničku. Vizuál k remixu tracku To co máme v sobě od DJe Kadra ve spolupráci s Totallym Nothinem a AMK, který se tak po dlouhé době ukázal fanouškům, v sobě nese tu pravou letní atmosféru. Je také dost možné, že avizuje, že celý kolektiv, sdružující se pod youtubovým kanálem MAYDAY MUSIC, najde svůj odložený fortel a zasype posluchače přívalem nové muziky.

Kadrovo album Nevěřím v realitu je ale přece jenom prací z února, přičemž jeho deluxe verze s instrumentály jednotlivých tracků vyšla v půlce května. Každopádně drum and bass remix koprodukovaný mladým českým elektronickým producentem Michaelem Raywenem tě naladí na brzké letní setkávačky jen tak venku nebo na koncertech tak jako tak.

Energie z něj srší i přesto, že to je track plný temného textu, který má však vyzněním působit vlastně pozitivně a motivačně zároveň. Vzhledem k charakteru muziky je však těžké jej vnímat. Je dobře, že autoři videa nezapomněli na titulky.

Dreamdivenboy – Na zem

Brněnský rapper si dal na chvíli pohov. Poté, co se představil se svým debutovým projektem Syndrom explodující hlavy a následně navázal EPčkem Mezitím s producentem Deynyelem, se nyní vrací se singlem, jenž má být pokračováním prvního vydaného projektu. Jak to půjde dál s Dreamdivenboyovým soubojem myšlenek v hlavě, se asi dozvíme zanedlouho.

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Track produkovaný beatmakerem assaiem mluví o tom, jak se vše vrací zpátky do reality. Trapový beat s potemnělým vibem zní jak kocovina (v tom dobrém slova smyslu), která je vlastně takovým návratem do reality každého, kdo to den či několik dnů předtím přepískne – hučí v hlavě, kope a do toho intonuje rapper, který sděluje, že mu nezáleží, co kdo o něm ví nebo kdo jej soudí, on se vrací na zem a pokračuje dál.

Asi je také dobré upozornit na to, že Dreamdivenboy v procesu rozhodil sítě ve svém městě a podařilo se mu na sebe upozornit tím, že vyhrál contest pořádaný borci z FNL Zone. Výhrou měla být vzájemná spolupráce, takže uvidíme, co z toho bude.

Esposito, Efenel, Mauris1K, 625DEDY – TELEPORT

A když už mluvíme o FNL Zone, bylo by fajn představit jejich nový videoklip. Flex v podobě videoklipu ze zahraničí a instrumentálem se samply z The Gameova megahitu How We Do prakticky koreluje se sdělením bohunického Teleportu. Esposito, Efenel, Mauris1K a 625DEDY prostě nezastavují.

Jak se ukázalo, pánové znovu vsadili na vizuální dovednosti videotýmu kolem Tobiase Petschenky, s nímž Dave Hošek & POLYY vypracovali prostředí plné efektů a kvalitně vypadajících záběrů. Z vysokého standardu se zde prostě neslevuje.

Ba co víc, Efenel dokonce v textu přiznává, že přichází první opojení ze slávy. Čísla ostatně mluví o tom, že se jim daří – nezřídka zvládnou nasbírat na nových releasech statisíce views, už se jim také povedlo překonat milionovou metu, a to vícenásobně. Za každým projektem je cítit vibe stejně silný, jako jsou jejich punchlines. Jen jestli se někdy dočkáme taky tracku s příběhem nebo jiným ozvláštněním.

FRESH RAP je seriál, který ti již třetí rok představuje ty nejzajímavější mladé rapové interprety z celého Česka. 

Hudba však není pouze o slovech, nýbrž i o melodiích. Proto ti také jednou za měsíc přinášíme story tuzemských producentů v rámci seriálu FRESH BEATS

K tomu jsme nedávno začali vydávat i (ob)týdenní updaty o tom, co se děje nového u českých rapových person na vzestupu. Pokud ještě nesleduješ FRESH RELEASE, klikni sem.

Pingi, Skardu – kapsy plný květů <3

Za Pingiho jsme rádi. Původně jihočeský a dnes hlavně pražský rapper, producent, kytarista a vůbec hudebník konstantně pracuje a zlepšuje se a jeho releasy nejsou v drtivé většině přešlapem. Při prvních tónech singlu kapsy plný květů <3 jsme si ale zpočátku nebyli jistí, jestli jsme jej nepřechválili. Ukázalo se však, že nikoliv. Spolupráce se Skarduem se nakonec ukázala jako uspokojivá.

Doporučeno
Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul 15. dubna 2024 14:00

Indie kytarovka spojená s moderním rap-rockovým rytmem začíná poměrně perverzně, postupem času se však překlene v romantickou ódu na radost z naplňujícího vztahu s jednou konkrétní ženou. A odhlédneme-li k vcelku přehnaně jednoduchému coveru, celkové vyznění je díky její hřejivosti a líbivosti poměrně příjemné.

Pokud se ti zdá, že jsme přísní, není tomu tak. Neunikl nám fakt, že se pánové u tvorby hezky bavili, že se jednalo o easy rychlý projekt spíše pro zasvěcenější fanoušky a že se nejedná o věc, která by oba interprety kdovíjak reprezentovala. Když už se ta hudba ale objeví na Spotify, čekáme alespoň standard, na který jsme zvyklý. No a on se ukázal, takže všechno v pohodě.

Sio, Salvi21, Rainer – Pepsi & Cola

Již nějakou dobu víme, že Theyluvsteez pracují na desce a nechávají si na ní setsakramentsky záležet. To ale také obvykle znamená, že se z éteru line ticho. Prolomilo se až nyní singlem Pepsi & Cola, na němž Sia a Salviho doprovodil Rainer. Kytara s elektronickými efekty obalená hyperpopovým šasí nám není cizí. 

Zvuk tracku by možná mohl být pro náhodného posluchače „sladký“ tak, že se mu z něj kazí zuby, pak ale nechápeme, proč na něj kliknul. Přece jenom se jedná o věc, kterou musel každý čekat. Cotton Candy s*it. 

A nyní k názvu. Jak se dvě značky, které jsou vzájemnými Nemesis, mohly objevit v jednom pojmenování, je jasně v textu vysvětleno. Říká se, že protiklady se v lásce přitahují, zároveň ale musí mezi jedinci existovat chemie, která je logicky vytvořena na společném základu. Metafora v podobě dvou největších firem vyrábějících colu je trefná, pokud mluvíme o základní zápletce velké části písní – vztahových problémech.

Ať už jsou jakékoliv, doufáme, že se vyřeší, že neovlivní práci na jejich budoucím releasu a že jej budeme mít v uších co nevidět.

noyada – Rockstar

„Tak se spakuj, opusť dům, na scénu přichází bůh. Na scénu přichází žena, prej nemůžu, nejsem kluk.“ Silná myšlenka na drumovém podkladu oslovila posluchače na nejnovějším singlu noyady s názvem Rockstar. Naoko poklidný minimal track se zvrhává v textu, ve kterém se rapperka vcelku náruživě opírá do svých opps včetně „feťáků“, kterým „vykopala hrob“.

Doporučeno
V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky 11. března 2024 16:00

Interpretka tvrdí, že jí dotyční berou věty z úst, že jí berou čas, a vcelku jasně to dává všem najevo. Posílá je do patřičných míst, jasně jim vymezuje jejich místo a vyprošťuje se z možných vzájemných pout, kterými se nenechá omezit. Důvod, proč nás tento track překvapil, je zejména výběr instrumentálu k tomuto tématu. Obvykle se vybírají těžkopádné a tvrdé perkusy s jednoduchou melodickou linkou, kde vynikne hlas. Ale asi se to dá dělat i jinak.

Neznamená to však, že by to bylo špatně. My nemáme patent na to, abychom určovali, co je dobře a co ne. Track nás vlastně baví a ubezpečil nás, že bychom nechtěli být v kůži těch, kteří proti rapperce stojí.

Domů
Sdílet
Diskuse