Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. dubna 2023 11:00
Čas čtení 6:07
Vojtěch Vanda

Efenel vydal CD City Boy plné punchlines, Anki pořádá karaoke a Butterclub ovládl GTA Houbou

Efenel vydal CD City Boy plné punchlines, Anki pořádá karaoke a Butterclub ovládl GTA Houbou
Zdroj: s povolením Esposita
HUDBA ČESKÝ RAP FRESH RELEASE RAP
Uložit Uložené

Poslední dobou nestrádáme. Hudby je všude víc než dostatek, pojďme si ji tedy trošičku shrnout. Jak jinak než v rámci pravidelného seriálu.

Momentální situace je taková, že kdo si dosud nekoupil lístek na svůj oblíbený festival, aby si mohl poslechnout velký hit zahraničního headlinera, bude mít nyní co dělat, aby schrastil něco „stranou“. Jak jsme ale zjistili, podobná situace bude i u spousty menších lokálních jmen – pánové i dámy se chystají na tour nebo sérii koncertů, z nichž hlásí velmi dobrá čísla již nyní. Tímto chceme poděkovat všem, kteří podporují mladou a dobrou muziku.

K radosti nám přispívá taktéž fakt, že i když mají umělci práce až nad hlavu, jsou ochotni posluchače nadále zásobovat zajímavou muzikou. O tom se můžeš přesvědčit na následujících řádcích.

Doporučeno
Anki vydal další EP, P/ST nové album. Nový český rap je vtipný a zádumčivý zároveň Anki vydal další EP, P/ST nové album. Nový český rap je vtipný a zádumčivý zároveň 6. dubna 2023 11:30

EFENEL – GLOBAL / CITY BOY

Největším počinem, který nás v posledních čtrnácti dnech zaujal, bylo nové CDčko jednoho z leading dvojice hudebního tělesa FNL Zone Efenela. Dne 17. dubna se mu dostalo ven první sólové album City Boy a k tomu již tradičně vyšel i klip k singlu Global s jeho brudrem Espositem. 

Pokud posloucháš tuto bohunickou bandu, poznáváš scénu kolem rapujících FNL. Známé schody, známé sídliště. Dostáváme taktéž známé bars ve formě punchlines, jejichž obsah však nejen výše uvedená dvojice, ale i zbytek kolektivu dokáží zdárně obměňovat a častokrát jím pobavit či překvapit. Co se však nemění, je stejný narativ, který ale, dle čísel poslechů a zhlédnutí, posluchačům/divákům zatím nevadí.

Stejně tak to je i u desetistopé desky. Poctivý fanoušek se s několika věcmi seznámil již s předstihem – například První Airmax udělaly poměrně díru do světa desítkami tisíc zhlédnutí, singl Limonáda, v němž se Efenel poměrně explicitně vyjadřuje o svých sexuálních záměrech, lidem taktéž utkvěl v paměti nebo track Ron Weasley, kam si pozval celou známou partu na mikrofon. 

Doporučeno
Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? 26. února 2024 16:00

Projekt je celý FNL based, nemá žádného hosta zvenčí, což znamená, že vibe bez tří sekund třicetiminutového projektu je jeden a ten samý. Obsahuje punchlines, které se opírají zejména o holky, fotbal, peníze a image bad boye. Efenel taktéž využívá kulturních pojmů, což je moderní – tracky pojmenovává po známých postavách z filmů či seriálů, her či sociálních sítí. Trochu hlubší sdělení v textech však aby člověk pohledal. 

Nechápej nás špatně, nevnímáme to jako minus. Jen by nás zajímalo, jak by na těchto chytlavých trapových beats nevyjadřoval sentiment jen jejich vibe (Black Ops, Favela, Nejsem), ale také bychom místo věčných přirovnávání slyšeli ucelenou message. Klidně o tom, o čem rapuje nyní. Ale s konceptem. Znamenalo by to nechat kulomet doma a naplánovat útok dělostřeleckou baterií.

 

NIKØTIN –⁠ DIGITÁLNÍ / UŽ MĚ NEVÍDAJ

NIKØTINa nebaví nicnedělání, proto posluchačům servíruje další a další novinky. V tracku Už mě nevídaj využil záběry z posledních koncertů, track Digitální je zase zastřešen grafikou znázorňující postavičky připomínající animaci ve stylu disneyovek třicátých let minulého století. 

První zmíněná píseň je úvahou o tom, jaké podnebí panuje mezi ním a „jeho lidma“. Na jednu stranu je to vlastně kvůli němu, že se nevídají, což přiznává. Jeho motivací je však jednak konto, jehož čísla ještě nedosahují jeho představ, a jednak touha chtít něčeho dosáhnout v hudbě. Času s nimi si váží, nicméně už mu nedělá problém své staré známé posunout stranou, když na sobě potřebuje pracovat. No, a někteří to pochopí a někteří ne, proto se poté nevídaj. Pár z nás by si z něj jistě mělo vzít příklad.

Digitální je zase povzdech nad dnešní dobou. Realita se přestěhovala na internet, kde se řeší každý šust. Kdo, koho, kde, kdy a jak se přestěhovalo z klevet mezi místními důchodkyněmi na chat, kde šuškanda pokračuje. Avšak aby to člověk věděl, musí se koukat do mobilu, což často způsobuje zakopnutí o patník nebo náraz do pouliční lampy. 

Doporučeno
Když rapový track o vraždění odpovídá realitě. King Von dostal nálepku prvního rapového sériového vraha, víme proč Když rapový track o vraždění odpovídá realitě. King Von dostal nálepku prvního rapového sériového vraha, víme proč 20. února 2024 16:30

Jenže neškodné užívání výdobytků moderní doby může přejít až v závislost, která požírá všechny smysly, které by bylo možné využít jinak. Jasně, můžeme filozofovat nad tím, jak je tento názor out of date, zamýšlíš se však někdy nad tím, kolik času trávíš on-line u věcí, které nejsou potřebné, a kolik času reálně strávíš v kruhu se svými nejbližšími? Možná nacházíš balanc, možná ti s nimi stačí chatovat, a proto si jich vážíš jen kvůli myšlenkám. NIKØTINovi však internetová realita nestačí, a proto jej vypíná.

Whtevr – OFFLINE

Což krásně navazuje na další novinku, kterou představil pražský Whtevr. Proslulý hráč všech možných her na všech možných konzolí si momentálně dává OFFLINE očistu jako hráč D&D, možná i proto jej to motivovalo vyjádřit svůj názor.

Ať už za tím byla slabá chvilka, nebo opravdové přesvědčení nechat jej být a chvíli jej ignorovat, Whtevr přichází po nějaké době s opravdu chytlavým a originálním singlem, který z uší nevypustíš. Samplovaný synťák s hutnou basou si jednou za den prostě musíš pobrukovat.

Uvnitř textu se však skrývá rezignace na to, mířit na nejvyšší hudební mety. Track je laděn do hodně depresivní nálady, kterou střídá zadostiučinění v motivaci pokračovat a uvědomění si, že Eminem asi nikdy nebude. Kdo ví, třeba jsme svědky proměny. Když totiž člověk pracuje opravdu srdcem a ví to, je to vidět i slyšet.

FRESH RAP je seriál, který ti již třetí rok představuje ty nejzajímavější mladé rapové interprety z celého Česka. 

Hudba však není pouze o slovech, nýbrž i o melodiích. Proto ti také jednou za měsíc přinášíme story tuzemských producentů v rámci seriálu FRESH BEATS

K tomu jsme nedávno začali vydávat i (ob)týdenní updaty o tom, co se děje nového u českých rapových person na vzestupu. Pokud ještě nesleduješ FRESH RELEASE, klikni sem.

GTA Houbou – OG Pakárna (feat. Carter) / FEDERAL RUNNIN

Brno nám v tomto Fresh Release reprezentuje i Houbař alias GTA Houbou s vlastním projektem FEDERAL RUNNIN. Připrav se na spoustu anglické výslovnosti písmena R a klasického rapového rytmu. Ten doprovodil kvalitně vypadající videoklip k tracku OG Pakárna, na němž hostoval Carter.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české a slovenské rappery podle outfitu? KVÍZ: Poznáš české a slovenské rappery podle outfitu? 1. února 2024 8:25

Za zvuku samplovaných smyčců se na nás snáší OG Pakárna. Je otázkou, co si z toho vlastně vzít. Bližší nám bude k rozklíčování Carterova verze, z níž se dá pochopit, že místo kalení na pokoji se pánové zavřou, aby mohli dělat hity. To je jistým způsobem „dospělácká pakárna“, která se moc neshoduje s divokým lifestylem rapových hvězd. Každý si za tím ale může představit samozřejmě něco jiného.

Houbařův dadaistický přístup k rapu je zase jako sen, který nedává smysl. Ten sen obvykle doprovází trueschoolový beat. Jeho tracky tě nemohou naštvat, jistým způsobem ani rozveselit. Prostě jsou a to je na nich zajímavé. Zvládneš si však poslechnout celou desku, která má prakticky hodinu? To je vcelku zajímavá challenge.

Na druhou stranu si můžeš být naprosto jistý, že takovou desku neudělá jen tak někdo. Jedinečný zážitek ti osladí i fakt, že se občas dozvíš něco o jeho životě – jak se cítí osamělý v Praze, kde je moc „obyvatelí“, jak se často celá smečka snaží při session nahrávat, ale alkoholová múza je stojí všechen čas, a co znamená, že vede prales.

Za Houbařovým snažením cítíme pouze jedinou motivaci, kterou je prosté dělání muziky. Ten, kdo by na sobě chtěl vydělávat, by ji musel udělat trochu víc srozumitelnější. Jasně, nevíme, co se bude poslouchat za pět nebo deset let, troufáme si ale tvrdit, že rapový dadaismus masy poslouchat nebudou. Každopádně držíme palce a doufáme, že mu to vydrží.

Anki – EU PASSPORT

Slova dnes již oceňovaného vinohradského rappera Ankiho dostávají v poslední době kabát. Již před uzávěrkou článku víme, že mu bude vycházet nový celistvý vizuál, který si však necháme na příští Fresh Release. Nyní se budeme věnovat typicky asijské věci, kterou je karaoke video k jeho textům a písním z EU PASSPORT KARAOKE EP.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české rappery podle jejich občanského jména? Vyzkoušej to KVÍZ: Poznáš české rappery podle jejich občanského jména? Vyzkoušej to 16. ledna 2024 9:29

Výjevy z jeho života, které se Evropanovi mohou zdát exotické, jsou opatřené titulky, aby si s ním fanoušek mohl zarapovat o tom, jak je vlastně úžasné vlastnit pas ze země Evropské unie. Sen pomalu každého člověka žijícího za jejími hranicemi. Bohužel se vyplní jen málokomu, a to z různých důvodů, které jsou obvykle rozmazávány v ústech populistických politiků a přežvykovány i v dobách, kdy není migrace hrozbou. 

Co naplat. Tuto problematiku jsme již rozebírali minule, jak se můžeš přesvědčit. Proto naše myšlenky v hlavě utlumíme a text zakončíme slovy Calina z tracku Hannah Montana„Hranice, koridor, díky tady za domov, kdo nadává na Čechy, tak neví, kde se děje co.“

DANZ HUN – u vltavy

Jak je v posledních dnech krásně. Vybízí to úplně k tomu jít k řece, ovlažit si nohy a nechat se příjemně ovívat jarním vánkem. Ne však v místě, o kterém se budeme bavit. V Praze by si málokdo šel jen tak zaplavat, skočit do ní v opojení se však určitě stává častěji. Stověžatá je taktéž domovem DANZ HUNa, který jí sice velice nedávno vystavil disstrack, ale včera není dnes, a proto přišel čas představit chvalozpěv.

Taneční UK věc, které v poslední době dává přednost před G-Funkem, velebí existenci hlavního města. Kromě toho ale také povídá například o tom, jakým způsobem se v něm žije. Vydělat peníze je základ a i Daniel měl různé náběhy k tomu živit se jako vyvrhel a jet tu nejtvrdší brázdu. Jenže osud, a hlavně on sám to chtěli jinak. „Chci flexit svůj ksicht,“ říká a pokračuje ve své hudební krasojízdě.

Doporučeno
10 amerických rapperů a rapperek, kteří budou v roce 2024 nejvíc hot 10 amerických rapperů a rapperek, kteří budou v roce 2024 nejvíc hot 10. ledna 2024 8:00

Za tento rok vydal původem maďarský rapper hned 8 vlastních singlů, což už vydá na malý projekt. Je vidět, že jej Praha inspiruje. I k nám se dostalo, jaký var to často bývá při akcích MHD, které pořádá. Zdá se tedy, že nic není tak černé, a přestože nedávno uváděl, že „prahaevp*či“, dnes říká, že jej život u Vltavy neunaví.

Domů
Sdílet
Diskuse