Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
19. července 2022 11:41
Čas čtení 1:16

Šéf OSN varuje svět před „kolektivní sebevraždou“. Reaguje tím na vlnu veder a požárů v Evropě

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Šéf OSN varuje svět před „kolektivní sebevraždou“. Reaguje tím na vlnu veder a požárů v Evropě
Zdroj: TASR/AP/Eduardo Munoz/Pool

Vedra zachvátila Evropu a vyžadují si i oběti na životech. António Guterres teď lidstvo varuje před „kolektivní sebevraždou“.

Lidstvo podle generálního tajemníka Organizace spojených národů Antónia Guterrese čelí kolektivní sebevraždě. Reagoval tím na vlny požárů, které zachvátily Velkou Británii. Podle něj má lidstvo v současnosti dvě možnosti. Buď se musí vydat cestou kolektivní akce, nebo se dobrovolně rozhodne pro skupinovou sebevraždu. Informuje o tom The Guardian.

Generální tajemník OSN António Guterres varuje před klimatickou změnou v souvislosti s vlnami požárů, které se rozšiřují nejen po Evropě. Komentoval také sucha nebo vedra. Jeden z požárů nedávno zasáhl i Jižní Ameriku a ohrozil mimo jiné také významnou památku Machu Picchu.

18. července 2022 19:52 Čas čtení 0:55 Téměř polovinu území Evropské unie sužují sucha, nejhůř je na tom Itálie Téměř polovinu území Evropské unie sužují sucha, nejhůř je na tom Itálie

„Polovinu lidstva ohrožují extrémní vedra, požáry, sucha nebo bouřky. Žádná země momentálně není v bezpečí. Kromě toho stále posilujeme naši závislost na neobnovitelných zdrojích,“ zdůraznil Guterres. Podle jeho vyjádření na Twitteru se jednotlivé národy navzájem obviňují místo toho, aby společně proti klimatické krizi bojovaly.

„Musíme obnovit vzájemnou důvěru a proti klimatické krizi se spojit. Je důležité, abychom udrželi cíl oteplování o 1,5 °C naživu. Sliby se mají dodržovat,“ píše na Twitteru. Vedle klimatické krize zdůraznil i světový hlad, proti kterému je také potřeba bojovat. Stejně jako u změny klimatu je podle něj nutné, aby se národy spojily a problém řešily kolektivně.

Vlny veder a požáry trápí Evropu již několik týdnů. S problémy se potýká například Francie, Španělsko nebo Portugalsko. Ve Španělsku vedrům podlehlo již přes tři sta lidí. Vlna veder se dostane i do České republiky. V tomto týdnu by teploměry měly naměřit až 36°C.

Domů
Sdílet
Diskuse