Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
18. července 2022 19:52
Čas čtení 0:55

Téměř polovinu území Evropské unie sužují sucha, nejhůř je na tom Itálie

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Téměř polovinu území Evropské unie sužují sucha, nejhůř je na tom Itálie
Zdroj: TASR/AP

Evropu trápí vysoké teploty, sucho a nedostatek vody.

Téměř polovinu území Evropské unie ohrožuje sucho. V pondělí na to upozornili vědci pracující pro Evropskou komisi. Vyčerpávající vedra podle agentury TASR aktuálně sužují především jihozápadní Evropu. Vysoké teploty by měly přijít také do Česka. 

Sucho a nedostatek vody

Sucho podle výzkumného centra Evropské komise ohrožuje 46 procent území Evropské unie. Jedenáct procent plochy pak trpí nedostatkem vody. Nejhůř je na tom podle odborníků Itálie, konkrétně nížina okolo řeky Pád na severu země. Ve Španělsku jsou nádrže vody naplněny jen na 69 procent, v Portugalsku jsou nádrže vodních elektráren naplněny z poloviny.

Jihozápadní Evropa se navíc v souvislosti s nedostatkem vody a vlnou veder potýká také se snížením úrody zemědělských plodin. Tento problém má kromě Itálie, Portugalska a Španělska také Francie a Rumunsko. Aktuální vysoké teploty mají podle předpovědí meteorologů nadále pokračovat, což už nyní velmi kritickou situaci ještě prohloubí. Důsledky to bude mít pro zemědělství, energetiku, dojde také k dalšímu snížení podzemních zásob vody.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Kvůli vedrům vznikly také masivní požáry, které zachvátily například Krétu, Portugalsko, Itálii, Francii i Španělsko. V poslední jmenované zemi vznikly desítky požárů. Kvůli extrémní vlně veder tam přišlo o život nejméně 360 lidí, přes 2 300 osob muselo být evakuováno a oheň zničil na 14 tisíc hektarů. Podobně je na tom také Portugalsko, kde se rtutě teploměrů vyšplhaly až na 47 °C. Podle tamního ministerstva zdravotnictví zemřelo v zemi během jednoho týdne kvůli vysokým teplotám 660 lidí.

Domů
Sdílet
Diskuse