Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. července 2022 19:33
Čas čtení 1:05
Tereza Šnajdrová

Požár na Krétě, ve Francii i v Portugalsku. Oheň pustoší jih Evropy

Požár na Krétě, ve Francii i v Portugalsku. Oheň pustoší jih Evropy
Zdroj: Pixabay/Gerd Altmann/volně k použití
NEWS FRANCIE ITÁLIE KLIMATICKÁ ZMĚNA KRÉTA PORTUGALSKO ŘECKO ŠPANĚLSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Evropu zasáhla vlna veder a v souvislosti s ní vznikají v mnoha zemích masivní požáry. Ty zachvátily Krétu, Portugalsko, Itálii, Francii i Španělsko.

Jih Evropy od začátku týdne bojuje s extrémně vysokými teplotami, kvůli kterým v některých zemích vznikají i mohutné požáry. Hoří ve Francii, na Krétě, ve Španělsku, Portugalsku a Itálii. Kvůli požárům musely být evakuovány tisíce lidí, ubývá statisíce akrů lesů a postihnuté země hlásí i oběti na životech, informují The Guardian a BBC.

Doporučeno
Předpověď počasí: Do Česka se vrací tropy, bude až 36 °C Předpověď počasí: Do Česka se vrací tropy, bude až 36 °C 17. července 2022 12:50

Teploty ve Španělsku přesahovaly v neděli 40 °C, a hasičům se tak komplikovala práce s hašením několika desítek požárů, které v zemi vznikly. Kvůli extrémní vlně veder ve Španělsku přišlo o život nejméně 360 lidí, přes 2 300 osob muselo být evakuováno a oheň zničil na 14 tisíc hektarů.

francie požár
Zdroj: TASR/AP

Podobně je na tom také Portugalsko, kde se rtutě teploměrů vyšplhaly až na 47 °C. Podle tamního ministerstva zdravotnictví zemřelo v zemi během jednoho týdne kvůli vysokým teplotám 660 lidí, včetně mladého pilota, který se snažil uhasit ničivé plameny. 

Rozsáhlé lesní požáry a velmi vysoké teploty sužují také Francii. V zemi dobrého vína muselo být evakuováno přes 14 000 lidí a v oblasti Gironde (u města Bordeaux, pozn. redakce), bojuje s ničivým živlem více než 1 200 hasičů a pět letadel. „Procházíme výjimečně drsnou sezonou. Už máme třikrát více vypálených lesů než v roce 2020,“ řekl prezident Emmanuel Macron.

Doporučeno
Světová meteorologická organizace: Vlna veder v Evropě zhorší kvalitu ovzduší, zejména ve městech Světová meteorologická organizace: Vlna veder v Evropě zhorší kvalitu ovzduší, zejména ve městech 15. července 2022 16:16

Řečtí hasiči bojují s více než 50 požáry, přičemž ty největší vznikly na ostrově Kréta. Do Řecka navíc míří silný vítr, a v zemi tak panují obavy, aby znovu nerozdmýchal oheň, který se již na některých místech podařilo dostat pod kontrolu. 

Požáry hlásí i Itálie, konkrétně Sicílie, Sardinie, Toskánsko a Apulie. V pátek oheň zasáhl dokonce i turisty oblíbené letovisko Bibione a někteří z nich před ničivými plameny museli utéct do moře. 

Domů
Sdílet
Diskuse