Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Volfová TASR
22. července 2022 7:54
Čas čtení 0:49

Sněmovna reprezentantů v USA schválila návrh zákona o přístupu k antikoncepci

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Sněmovna reprezentantů v USA schválila návrh zákona o přístupu k antikoncepci
Zdroj: Unsplash/Robert Linder

Návrh zákona ukotvuje právo na nákup a užívání antikoncepčních prostředků a umožňuje jejich předepsání zdravotníky.

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu ve čtvrtek schválila návrh zákona, který má zajistit přístup k antikoncepčním prostředkům na území celých Spojených států. Stalo se tak měsíc poté, co Nejvyšší soud USA zrušil výklad o ústavním právu na interrupci. Informuje o tom TASR.


Návrh zákona, který ukotvuje právo na nákup a užívání antikoncepčních prostředků a umožňuje také, aby je mohli zdravotníci předepisovat, podpořili všichni poslanci Sněmovny reprezentantů z řad Demokratické strany a přidalo se k nim i osm republikánů. Dalších 195 republikánů hlasovalo proti návrhu. Návrh má rovněž umožnit ministerstvu spravedlnosti a subjektům poškozeným omezením antikoncepce vymáhat toto právo u soudu, uvádí server NBC News.

14. července 2022 11:58 Čas čtení 1:15 Hormonální antikoncepce může zvyšovat pravděpodobnost sexu, uvádí studie Hormonální antikoncepce může zvyšovat pravděpodobnost sexu, uvádí studie

Návrh však zřejmě neprojde v Senátu, kde je poměr sil mezi demokraty a republikány rozložen 50 : 50 a ke schválení většiny zákonů je zapotřebí alespoň 60 hlasů. Minulý pátek přijala Sněmovna reprezentantů dva návrhy zákonů ve prospěch přístupu k umělému přerušení těhotenství. První z nich by zlegalizoval interrupce na celém území USA.

Sněmovna podobný zákon schválila už loni, ale nezískal dostatečnou podporu v Senátu. Druhý návrh zákona by poskytoval právní ochranu ženám, které za účelem provedení interrupce vycestují do jiného státu. Je však nepravděpodobné, že by návrhy zákonů přijaté většinou demokratickou Sněmovnou podpořil i Senát, v němž by za ně muselo hlasovat i deset republikánů.

Domů
Sdílet
Diskuse