Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. července 2022 11:58
Čas čtení 1:15
Radim Šlechta

Hormonální antikoncepce může zvyšovat pravděpodobnost sexu, uvádí studie

Hormonální antikoncepce může zvyšovat pravděpodobnost sexu, uvádí studie
Zdroj: Unsplash/Reproductive Health Supplies Coalition/volně k užití
NEWS SEX VĚDA
Uložit Uložené

Tyto ženy se méně obávají otěhotnění a pohlavní styk jim může přijít přitažlivější, naznačuje autorka studie.

Hormonální antikoncepce s sebou nese řadu vedlejších účinků, o kterých ženy často mluví. Výzkumnice Shari M. Blumenstock a Jennifer S. Barber z univerzity v Indianě zajímalo, jak se užívání hormonální antikoncepce projevuje na skutečném sexuálním životě žen. A podle jejich studie mají mladé ženy až třikrát vyšší pravděpodobnost, že budou mít pohlavní styk, když hormonální antikoncepci užívají. Studii letos zveřejnil The Journal of Sex.

Za to podle Blumenstock může především pocit kontroly, který ženy po antikoncepci získávají. Některé z nich se podle ní přestaly obávat neplánovaného těhotenství, a pohlavní styk jim tak přišel přitažlivější.

Doporučeno
Hormonální antikoncepce dala ženám svobodu, zároveň je upoutala k odpovědnosti Hormonální antikoncepce dala ženám svobodu, zároveň je upoutala k odpovědnosti 30. června 2022 8:30

„Poté, co tyto mladé ženy začaly užívat hormonální antikoncepci, se frekvence jejich pohlavních styků s partnerem okamžitě zvýšila a zůstala vysoká po mnoho měsíců (u všech metod kromě injekce),“ uvedla Blumenstock pro server PsyPost. „To naznačuje, že když mají ženy kontrolu nad svou plodností a reprodukčním zdravím, může se jim pohlavní styk zdát mnohem přitažlivější a je pravděpodobnější, že budou mít sex.“

Vedle antikoncepce se na frekvenci sexu s partnerem podílely i další aspekty, jako je délka vztahu, míra závazku, rodinné zázemí nebo demografické proměnné. I po kontrole těchto proměnných byla třikrát větší pravděpodobnost, že ženy budou mít sex v období, kdy antikoncepci užívají.

Doporučeno
Sexuální výchova začíná doma. Spolek Konsent startuje kampaň na novou knihu Sexuální výchova začíná doma. Spolek Konsent startuje kampaň na novou knihu 14. července 2022 11:13

Výzkumnice zkoumaly údaje od 893 žen, které se zúčastnily dlouhodobé studie Relationshop Dynamics and Social Life v Michiganu. Od věku osmnácti či devatenácti let s nimi každý týden proběhly průzkumy, v nichž hodnotily různé aspekty svých vztahů, včetně užívání antikoncepce, pohlavního styku a zkušeností s otěhotněním. Tyto průzkumy probíhaly celkem 2,5 roku.

Blumenstock zároveň upozorňuje, že výsledky se mohou lišit v jiných částech světa, stejně tak mohou být jiné u žen starší věkové kategorie nebo u žen žijících v jiném kulturním prostředí. Studie zároveň zkoumala jen penilně-vaginální styk, kdy může dojít k nechtěnému těhotenství. Nejvíce účastnic používalo HA v pilulce, autorky proto upozorňují, že dalším důležitým krokem bude v budoucnu hlubší výzkum dalších metod hormonální antikoncepce.

Domů
Sdílet
Diskuse