Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
23. července 2022 16:00
Čas čtení 1:24

Česko zasáhnou bouřky a silný vítr. Toto jsou způsoby, jak předejít škodám a nebezpečí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Česko zasáhnou bouřky a silný vítr. Toto jsou způsoby, jak předejít škodám a nebezpečí
Zdroj: FOTO TASR - Štefan Puškáš

Shrnujeme tipy, jak se bránit před silnými poryvy větru.

Pro část území České republiky je v současnosti v platnosti výstraha před silnými bouřkami. Ty mohou dosahovat velmi vysoké intenzity a představovat nebezpečí. Ohrožení představují především zásahy blesků, ale také silné nárazy větru, které mohou polámat větve nebo způsobit komplikace v dopravě. Existují ale cesty, jak následky silného poryvu větru zmírnit.

Důležité je podle meteorologů především dbát opatrnosti na silnicích. Pokud můžeš, do auta raději vůbec nenastupuj. Když ale řídit potřebuješ, sniž rychlost co nejvíc to jde a dbej zvýšené opatrnosti. Nebezpečné jsou pro řidiče především otevřené prostory.

„Pokud pojedete ve staré škodovce, která už není v nejlepší kondici, tak silný poryv větru ji může sfouknout z jednoho pruhu do druhého, kde zrovna pojede jiné auto. A nehoda je na světě,“ řekl v rozhovoru pro Český rozhlas policista Tomáš Galbavý. Opatrnosti by podle něj měli dbát především řidiči kamionů a aut s přívěsy a návěsy krytými plachtou.

Hasiči mimo to také doporučují vyhledat dostatečně bezpečné místo na parkování. To by nemělo být před nestabilní budovou nebo například stromem.

Pozor na okna

Riziko ale hrozí, i když na cesty autem nevyrazíš. Poryvy větru mohou způsobit škody na majetku. „Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami,“ píše Český hydrometeorologický ústav.

7. prosince 2023 17:00 Čas čtení 0:07 KVÍZ: Co je El Niño a jak vzniká déšť? Otestuj se, co víš o počasí KVÍZ: Co je El Niño a jak vzniká déšť? Otestuj se, co víš o počasí

Ke zmírnění těchto neblahých jevů doporučuje zabezpečit okna a případně také dveře, skleníky nebo volně umístěné předměty. Zároveň je nutné nezdržovat se v okolí starých budov nebo v lese, kde by mohl vítr či blesk strhnout uvolněnou část budovy nebo větev.

„Bezpečný úkryt před silným větrem poskytují budovy s nenarušenou statikou. Omezte pohyb venku a jízdy autem, neschovávejte se pod stromy nebo v okolí vyšších a starších budov, u kterých hrozí stržení střešní krytiny (tašky, plechy), rozhodně nechoďte do lesa a nevydávejte se na horské túry,“ varují hasiči.

Nad výše zmíněné rady apeluje hasičský sbor na lidi, aby si uvědomili, že nejdůležitější je záchrana života. Majetek stojí až na dalších místech. Důrazně upozorňují, aby lidé nepřeceňovali svoje síly a snažili se najít bezpečný úkryt nebo pokud možno neopouštěli bydliště.

Domů
Sdílet
Diskuse