Žebříček českých jídel sestavil podle dat od uživatelů server Taste Atlas. Vítěz tě nejspíš překvapí.
Přemýšlíš někdy nad tím, které české klasiky patří pro lidi z celého světa mezi ty nejoblíbenější? Server Taste Atlas, jenž se dlouhodobě zaměřuje na regionální jídla po celém světě, v tom má jasno. V žebříčku nejpopulárnějších českých pokrmů se na prvních deseti místech objevily lahůdky, které určitě někdy přistály na talíři i tobě.
Česká kuchyně je specifickým typem té středoevropské. Co je pro naši gastronomii opravdu typické? Například hustší polévky se zavářkou, které dokázaly zasytit především v časech, kdy ve spíži na hladové strávníky čekal mnohdy jen chléb a zelenina.
Kuchařky také doslova přetékají recepty na několik druhů omáček s dušeným či pečeným masem, zeleninou i smetanou: svíčková, šípková, rajská, koprová, houbová a tak dále. O variacích na koláče s drobenkou ani nemluvě.
Některé pokrmy mají základ v kuchyni našich blízkých i vzdálených sousedů. Ještě aby ne, když se nacházíme v srdci Evropy. Ve středu evropského gastrovesmíru. Přestože mnoho jídel naší kuchyně není původních, neznamená to, že pro českou gastronomii nejsou typická a zásadní. V červnu se také podle uživatelů Taste Atlas umístila česká kuchyně na krásném 22. místě.
Čas a píle, které do vaření věnovali naši prarodiče a praprarodiče, udělaly z mnohdy obyčejných jídel národní poklady, jež se chceme naučit i my. Nezanevřeli na ně a naučili se je také nejlepší čeští šéfkuchaři, kteří recepty přetvořili k obrazu svému, a servírují nám tak například koprovku, která voní po nostalgii, ale chutná moderně.
Fotogalerie nejpopulárnějších jídel české kuchyně
V žebříčku se mezi nejoblíbenějšími jídly umístily také trochu překvapivé pochoutky, jako je houska (11. místo), kulajda (24. místo), nanuk Míša (33. místo) nebo veka (44. místo). Smutné je umístění české ultimátní klasiky – smažený sýr, který bychom čekali v první desítce, obsadil až 19. místo. Nejlepší smažák si podle průvodce dáš v Lokálu Dlouhá.