Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Volfová
28. července 2022 v 14:05
Čas čtení 1:21

Svíčková, guláš i chlebíček: Toto je 10 nejpopulárnějších pokrmů české kuchyně

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Svíčková, guláš i chlebíček: Toto je 10 nejpopulárnějších pokrmů české kuchyně
Zdroj: Pexels/Lukas/volně k užití

Žebříček českých jídel sestavil podle dat od uživatelů server Taste Atlas. Vítěz tě nejspíš překvapí.

Přemýšlíš někdy nad tím, které české klasiky patří pro lidi z celého světa mezi ty nejoblíbenější? Server Taste Atlas, jenž se dlouhodobě zaměřuje na regionální jídla po celém světě, v tom má jasno. V žebříčku nejpopulárnějších českých pokrmů se na prvních deseti místech objevily lahůdky, které určitě někdy přistály na talíři i tobě.

Česká kuchyně je specifickým typem té středoevropské. Co je pro naši gastronomii opravdu typické? Například hustší polévky se zavářkou, které dokázaly zasytit především v časech, kdy ve spíži na hladové strávníky čekal mnohdy jen chléb a zelenina.

27. července 2022 v 6:00 Čas čtení 3:22 Cuketa v hlavní roli. Tři tipy, jak ji zužitkovat v jednoduchých receptech Cuketa v hlavní roli. Tři tipy, jak ji zužitkovat v jednoduchých receptech

Kuchařky také doslova přetékají recepty na několik druhů omáček s dušeným či pečeným masem, zeleninou i smetanou: svíčková, šípková, rajská, koprová, houbová a tak dále. O variacích na koláče s drobenkou ani nemluvě.

Některé pokrmy mají základ v kuchyni našich blízkých i vzdálených sousedů. Ještě aby ne, když se nacházíme v srdci Evropy. Ve středu evropského gastrovesmíru. Přestože mnoho jídel naší kuchyně není původních, neznamená to, že pro českou gastronomii nejsou typická a zásadní. V červnu se také podle uživatelů Taste Atlas umístila česká kuchyně na krásném 22. místě.

Čas a píle, které do vaření věnovali naši prarodiče a praprarodiče, udělaly z mnohdy obyčejných jídel národní poklady, jež se chceme naučit i my. Nezanevřeli na ně a naučili se je také nejlepší čeští šéfkuchaři, kteří recepty přetvořili k obrazu svému, a servírují nám tak například koprovku, která voní po nostalgii, ale chutná moderně.

Fotogalerie nejpopulárnějších jídel české kuchyně

Knedlík7. místo: Guláš – V tradičním guláši nesmí chybět vydatné dušené maso podávané s tmavě červenou omáčkou, která je silně ochucená paprikou. Tento pokrm maďarského původu se stal jedním z nejběžnějších nejen v Česku, ale i na Slovensku.

Obě země si vytvořily svou jedinečnou verzi, která se od originálu mírně liší. Obvykle se skládá z hovězího či vepřového masa nebo zvěřiny, která se opeče a dusí spolu s cibulí několik hodin.4. místo: Svíčková – Tento tradiční český pokrm se připravuje z hovězího masa, obvykle svíčkové, podávaného ve smetanové zeleninové omáčce z mrkve, celeru a kořene petržele. Koření se tymiánem, bobkovým listem a novým kořením, které mu dodávají výraznou chuť. Recept na svíčkovou se poprvé objevil v roce 1805. Byl silně ovlivněn bavorskou kuchyní a tradičními francouzskými kuchařskými technikami, které do svých receptů zahrnují velké množství másla a smetany.Koláče
Zobrazit galerii
(10)

V žebříčku se mezi nejoblíbenějšími jídly umístily také trochu překvapivé pochoutky, jako je houska (11. místo), kulajda (24. místo), nanuk Míša (33. místo) nebo veka (44. místo). Smutné je umístění české ultimátní klasiky – smažený sýr, který bychom čekali v první desítce, obsadil až 19. místo. Nejlepší smažák si podle průvodce dáš v Lokálu Dlouhá.

21. července 2022 v 13:30 Čas čtení 2:44 Recept na poctivou kulajdu se ztraceným vejcem Recept na poctivou kulajdu se ztraceným vejcem
Anketa:
Který pokrm z top desítky si podle tebe zaslouží první místo?
Knedlík!
Forever gulášek.
Svíčková.
Koláčky jsou nej.
Vždycky řízek.
Chlebíčky, sorry jako.
Ovocné knedlíky.
Bublanina, má láska.
Perníčky navždy.
Jednoznačně bramboračka.
Knedlík!
5 %
44 Hlasů
Forever gulášek.
14 %
122 Hlasů
Svíčková.
32 %
279 Hlasů
Koláčky jsou nej.
3 %
26 Hlasů
Vždycky řízek.
22 %
190 Hlasů
Chlebíčky, sorry jako.
11 %
97 Hlasů
Ovocné knedlíky.
3 %
22 Hlasů
Bublanina, má láska.
2 %
15 Hlasů
Perníčky navždy.
2 %
16 Hlasů
Jednoznačně bramboračka.
6 %
51 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse