Připravili jsme si pro tebe tři letní recepty s cuketou, které jsou rychlé, jednoduché a chutné.
Cuketové žně jsou tady. Dorůstají do obřích rozměrů, záhony jimi přetékají a možná už ani nevíš, jak je ještě zužitkovat. Pokud už tě omrzely klasické cuketové plátky na grilu, máme pro tebe tři jednoduché a rychlé recepty, které musíš vyzkoušet: cuketové placky s tzatziky, pomazánku a cuketové špagety s kozím sýrem.
V článku najdeš dvě tepelně upravené verze i jednu raw, která tě zaručeně osvěží v horkých letních dnech. Tento zelený poklad ze zahrádky je nejen jednoduchý na přípravu, ale díky své neutrální chuti se dá také skvěle kombinovat.
Aby ti neunikl žádný článek ze světa kulinařiny o zajímavých podnicích, jídle a pití, neváhej sledovat kategorii GASTRO na našem webu.
Cuketové placky s tzatziky
Suroviny:
Na placky
2 větší cukety
2 velká vejce (nejlépe z volného chovu)
cca 100 g hladké mouky
2 stroužky česneku
majoránka
sůl
pepř
oregano
olej na smažení
Na tzatziky
1 bílý jogurt
1 stroužek česneku
1/2 okurky hadovky nebo 2 menší ze zahrádky
čerstvý kopr (případně sušený)
1 polévková lžíce olivového oleje
šťáva z 1/4 citronu
pepř
sůl
Postup:
Cuketu důkladně omyj, nastrouhej nahrubo, přidej k ní polévkovou lžíci olivového oleje, dobře promíchej a nech ji přibližně 15 minut vypotit. Během té doby cuketa pustí vodu a placky nebudou rozmočené. Po čtvrt hodině z cukety vymačkej přebytečnou vodu a přidej vajíčka, mouku, česnek, majoránku, oregano, pepř a opravdu jen špetku soli (jelikož je cuketa již z části osolená).