Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. července 2022 6:00
Čas čtení 3:22
Barbora Volfová

Cuketa v hlavní roli. Tři tipy, jak ji zužitkovat v jednoduchých receptech

Cuketa v hlavní roli. Tři tipy, jak ji zužitkovat v jednoduchých receptech
Zdroj: Pexels/Angele J/volně k užití
GASTRO GASTRONOMIE RECEPTY
Uložit Uložené

Připravili jsme si pro tebe tři letní recepty s cuketou, které jsou rychlé, jednoduché a chutné.

Cuketové žně jsou tady. Dorůstají do obřích rozměrů, záhony jimi přetékají a možná už ani nevíš, jak je ještě zužitkovat. Pokud už tě omrzely klasické cuketové plátky na grilu, máme pro tebe tři jednoduché a rychlé recepty, které musíš vyzkoušet: cuketové placky s tzatziky, pomazánku a cuketové špagety s kozím sýrem.

V článku najdeš dvě tepelně upravené verze i jednu raw, která tě zaručeně osvěží v horkých letních dnech. Tento zelený poklad ze zahrádky je nejen jednoduchý na přípravu, ale díky své neutrální chuti se dá také skvěle kombinovat.

Anketa:
Pěstuješ doma cuketu?
Ne.
Ano, cuket není nikdy dost!
Ne.
13 %
229 Hlasů
Ano, cuket není nikdy dost!
87 %
1533 Hlasů
Cuketa kromě 91 % vody také obsahuje: vápník, hořčík, železo, vitamíny A, B, C. Je lehce stravitelná, detoxikuje, odvodňuje, zlepšuje pohyblivost střev, příznivě působí na trávení a má antibakteriální účinky.

Aby ti neunikl žádný článek ze světa kulinařiny o zajímavých podnicích, jídle a pití, neváhej sledovat kategorii GASTRO na našem webu.


Cuketové placky s tzatziky

Cuketa recepty
Zdroj: REFRESHER/Barbora Volfová

Suroviny:

Na placky

2 větší cukety

2 velká vejce (nejlépe z volného chovu)

cca 100 g hladké mouky

2 stroužky česneku

majoránka 

sůl

pepř

oregano

olej na smažení

TIP: Pokud se ti nedaří vychytat správný moment a běžný olej se ti pokaždé na pánvi přepaluje, zkus olej kokosový. Chutná skvěle i ve slaných receptech a tak rychle se nepřepálí. Je dostupný i v supermarketech.


Na tzatziky

1 bílý jogurt

1 stroužek česneku

1/2 okurky hadovky nebo 2 menší ze zahrádky

čerstvý kopr (případně sušený)

1 polévková lžíce olivového oleje

šťáva z 1/4 citronu

pepř

sůl

Postup:

Cuketu důkladně omyj, nastrouhej nahrubo, přidej k ní polévkovou lžíci olivového oleje, dobře promíchej a nech ji přibližně 15 minut vypotit. Během té doby cuketa pustí vodu a placky nebudou rozmočené. Po čtvrt hodině z cukety vymačkej přebytečnou vodu a přidej vajíčka, mouku, česnek, majoránku, oregano, pepř a opravdu jen špetku soli (jelikož je cuketa již z části osolená).

Domů
Sdílet
Diskuse