Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. srpna 2022 18:00
Čas čtení 3:42
Dominik Vetrák

RECENZE: Predátor: Kořist je nejlepší část série za posledních 30 let

FILMY A SERIÁLY FILMY 2022 NOVÉ FILMY PROGRAM DISNEY+
Uložit Uložené

Film Prey ze série Predátor poslal slavného mimozemského lovce na planetu Zemi během toho, kdy ještě indiáni bránili Ameriku před kolonizací.

Série Predátor má za sebou čtyři filmy, ale od druhé části z roku 1990 se žádnému z tvůrců nepodařilo zachytit kouzlo této sci-fi série a mimozemského lovce, na kterého je krátké i komando vojáků. Hollywoodští tvůrci se pokoušeli vrátit značku na vrchol, ale nikdy to nevyšlo.

Přišel ale režisér Dan Trachtenberg (10 Cloverfield Lane) a řekl si, že vrátí Predátora zpět ke kořenům. Do atmosféry, ve které se neřeší rozšířený svět predátorů, jejich mytologie, technologie a podobně.

Doporučeno
20 nejlepších seriálů od Netflixu 20 nejlepších seriálů od Netflixu 3. března 2019 17:25

Návrat ke kořenům

Film Prey (Kořist) je o mimozemském vetřelci, který je úplně prvním ze své rasy na planetě Zemi. Stalo se to v roce 1713 a mnozí by si pomysleli, že tehdy lidé neměli šanci predátora porazit. Je to pochopitelné, protože lidé v té době znali jen primitivní zbraně a technologie a predátor je překonává o stovky až tisíce let. Indiánům to ale nevadí. „Pokud krvácí, můžeme ho zabít,“ řekne Taabe, vůdce kmene Komančů, který se predátorovi postaví.  

Predator prey recenze
Zdroj: Hulu/Disney

Taabe (Dakota Beavers) je druhá hlavní lidská postava a bratr protagonistky Naru (Amber Midthunder). Naru je mladá lovkyně z klanu, která nechce strávit život sbíráním potravy a šitím kožešin. Chce se stát bojovnicí. Má skvělý instinkt, je inteligentní, dokáže bojovat a je skvělou stopařkou.

Stojí před ní ovšem mimozemský predátor a zčásti i ostatní muži z kmene, kteří ji nepovažují za plnohodnotnou lovkyni. Naru je charismatická postava, které budeš fandit od začátku do konce (pravděpodobně ještě více než Schwarzeneggerově postavě z jedničky). 

Trochu pomalý začátek filmu škodí

Naru se rozhodne najít zvíře, které v lesích zabíjí ostatní živočichy. Z hlediska příběhu nepotrvá dlouho, než predátora potká tváří v tvář, ale okamžitě uteče, když vidí, jak zvedne velkého medvěda do vzduchu a lehce ho roztrhá. Z hlediska stopáže se však toto všechno stane až příliš pozdě.

Predator prey recenze
Zdroj: Hulu/Disney

Souboje predátora s lidmi přicházejí až ve druhé polovině snímku. I když režisér dělá vše pro to, aby byl do té doby příběh zajímavý a sem tam se objevila i nějaká akční scéna, čekat na plnohodnotný nástup predátora 50 minut je až příliš dlouho. 

Doporučeno
Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? 12. března 2024 8:00

Už v původním snímku s Arnoldem Schwarzeneggerem jsme na něj čekali dlouho, ale tam měl režisér John McTiernan k dispozici zábavné a sympatické postavy. Jejich dialogy a paranoia způsobená trpělivostí predátora nedaly prostor existenci žádných pomalejších míst. Mimochodem, postavy pomáhal vytvořit herec a scénárista Shane Black, který napsal i režíroval film Predátor (2018).

Ve filmu Prey ale není žádný Arnold Scharzenegger, Carl Weathers nebo Bill Duke a jejich zábavné rozhovory a hlášky. Utáhnout to musí neznámí herci, kteří se ve filmu sice předvedli, ale k vyplnění první poloviny snímku je to málo. Navíc je mezi nimi nedostatek zajímavých interakcí, takže jsme se už nemohli dočkat, až konečně dorazí predátor.  

Predator prey recenze
Zdroj: The Walt Disney Company

Na druhé straně režisér Dan Trachtenberg ukazuje pravou podstatu predátora – lov. Tento predátor je trochu jiný, než na jaké jsi zvyklý. Zřejmě pochází z jiné rasy, má mnohem méně brnění a jiné zbraně. Stále je to ovšem velmi nebezpečný, smrtící a inteligentní lovec, který hledá výzvu v podobě co největší kořisti testující jeho schopnosti.  

Finálové souboje a všechny akční scény jsou úžasné

Přepočítá se však, když si myslí, že všichni lidé jsou proti němu stejně bezbranní. Trachtenberg natočil akční scény vskutku sebejistě. Jsou přehledné a divák nemá nikdy dojem, že se v nich ztrácí, což je náročné, jelikož predátor je někdy neviditelný. Potěší fakt, že trailery z akčních scén moc neukázaly, a tak si během sledování filmu užiješ několik překvapení. 

Doporučeno
Pět filmů, které letos musíš vidět na Jednom světě. Vybrali jsme nejlepší dokumenty Pět filmů, které letos musíš vidět na Jednom světě. Vybrali jsme nejlepší dokumenty 11. března 2024 12:04

Dva finální souboje jsou pastvou pro oči. V každé akční scéně si všimneš nějakého originálního způsobu, kterým tvůrci vybudovali choreografii soubojů. Naru má štěstí, že přežije hned několik setkání s predátorem, díky čemuž pozná a správně odhadne jeho schopnosti a technologie. Film v tomto silně připomíná originál, když postava Arnolda Schwarzeneggera predátora postupně studovala a následně přizpůsobila bojové podmínky tak, aby vůči němu měla šanci. 

Predator prey recenze
Zdroj: Hulu/Disney

Predátor dostal svou Ellen Ripley

Něco podobného dělá i Naru, což z ní dělá nesmírně schopnou a sympatickou bojovnici. Dokonce jsme při jejích dialozích, odvaze a komplexních plánech v boji proti přesile zaznamenali jakési paralely s jednou z nejvíce cool ženských hrdinek – Ellen Ripley z filmové série o vetřelcích. 

Milým překvapením byla kvalita počítačových triků. Většinu zvířat tvůrci vytvořili pomocí počítačů a vypadají úžasně (zejména medvěd a vlk). Nesmírně se povedly i kostýmy, ať už je řeč o predátorovi, nebo oblečení indiánů. Možná je škoda, že si tvůrci více nevyhráli se zvukem a zvukovým designem. Tradiční „klikání“ predátora stačilo slyšet dvakrát. Ve filmu jej ale slyšíme téměř vždy, když se blíží, což snižuje napínavost scén. 

Nový Predátor je návratem ke kořenům, a to nejen díky tomu, že se odehrává v přírodním prostředí. Režisér Dan Trachtenberg zobrazil slavného lovce v podobě, ve které jsme ho ještě neviděli. Měl jednoduchý cíl – ukázat, jak predátor loví, jak myslí a jak se dá přelstít a možná i porazit. Zda se podařilo i to poslední, můžeš zjistit sám, pokud si pátého srpna na Disney+ pustíš tento film.  

Predator prey recenze
Zdroj: Hulu/Disney

Měl by ho vidět každý fanoušek série, ale i divák, který se s Predátorem ještě nesetkal. Je to kvalitně natočený akční film se dvěma super postavami a zábavnými a nápaditými akčními scénami. Predátora zde tvůrci vylíčili jako nesmírně silného protivníka, kterého však může porazit i obyčejný člověk, je-li dost vynalézavý, obratný, zkušený a má-li pořádnou dávku štěstí.

Doporučeno
PŘEHLED: Nejlepší seriály na streamu v březnu. Čeká tě sci-fi od tvůrců Hry o trůny a politická satira s Kate Winslet PŘEHLED: Nejlepší seriály na streamu v březnu. Čeká tě sci-fi od tvůrců Hry o trůny a politická satira s Kate Winslet 1. března 2024 8:00

Snímku by prospělo, kdyby byla první polovina kratší o 10 minut, ale kromě toho jsme si jej nesmírně užili, obzvláště ve druhé, pořádně akční polovině. Predátor: Kořist (Prey) si proto od nás v recenzi odnáší osm bodů z deseti.

Žánr: akční sci-fi
Délka: 1 h a 40 minut
Herci: Dakota Beavers, Amber Midthunder
Režie: Dan Trachtenberg
Scénář: Patrick Aison
Kde můžeš film vidět: Disney+
Domů
Sdílet
Diskuse