Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Volfová
3. srpna 2022 14:03
Čas čtení 0:54

Takto bude vypadat nová lanovka v Praze. Povede z Podbaby přes Troju do Bohnic

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Takto bude vypadat nová lanovka v Praze. Povede z Podbaby přes Troju do Bohnic
Zdroj: DPP/William Matthews Associates/volně k užití

Soutěž na podobu plánované lanovky Podbaba – Troja – Bohnice už má vítěze, navrhnou ji britští architekti.

Pražský dopravní podnik v úterý oznámil vítěze mezinárodní architektonické soutěže na podobu lanovky, která povede z Podbaby přes Troju do Bohnic. Soutěž vyhrálo londýnské studio William Matthews Associates, které rovněž stojí za návrhy londýnské lanovky či modernizace nádraží London Bridge.

Úkolem architektů bude spolupracovat na celé přípravě projektu včetně výstavbě samotné lanovky. Domů si odnesou odměnu ve výši 1,8 milionu korun. 

Vizualizace stanice Bohnice.
Vizualizace stanice Bohnice.Vizualizace stanice Podbaba.Vizualizace stanice Troja.
Zobrazit galerii
(5)

„Porota soutěže považuje za klíč k úspěchu vítězného návrhu jeho celistvost, kontextuální přístup a zohlednění okolních podmínek, a to jak přírodních, tak městských. Každá stanice má velmi dobrou šanci vhodně reagovat na své umístění při využití krajiny jako nedílné součásti návrhu,“ uvedl DPP.

Na druhém místě skončilo české seskupení ov architekti a studio Olgoj Chorchoj, na třetí pozici se umístila rakouská kancelář ZT GmbH – Studio Innsbruck, která je pobočkou norského studia Snøhetta.

„Lanovku připravujeme proto, že jde o efektivní řešení spojení Prahy 6 a Prahy 8 přes Vltavu a stráň Trojské kotliny. Přesto, že nás čeká ještě hodně práce, tak doufám, že už v roce 2026 bude možné se lanovkou svézt,“ napsal na Twitteru pražský radní pro dopravu Adam Scheinherr.

Domů
Sdílet
Diskuse