Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
5. srpna 2022 14:41
Čas čtení 1:14

Francouzský vědec sdílel novou fotku hvězdy. Ve skutečnosti šlo o kolečko klobásy

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Francouzský vědec sdílel novou fotku hvězdy. Ve skutečnosti šlo o kolečko klobásy
Zdroj: Etienne KLEIN

Vysoce postavený francouzský vědec se omluvil poté, co na Twitteru zveřejnil obrázek, který podle něj pocházel z vesmírného teleskopu Jamese Webba.

Ředitel francouzské Komise pro atomovou energii Étienne Klein zveřejnil obrázek, který údajně zobrazuje Proximu Centauri, hvězdu nejbližší Slunci. „Taková úroveň detailů... Každý den se objevuje nový svět,“ napsal na Twitter. Nic ale nebylo tak, jak se původně zdálo, píše server ABC News. Nešlo totiž o zářící nebeské těleso, nýbrž plátek španělské klobásy chorizo.

Podařilo se mu ale zmást tisíce lidí. „Překvapilo mě, do jaké míry se to podařilo: Myslel jsem, že snímek bude okamžitě odhalen jako falešný. A když jsem viděl, že o tom básní jeden velký novinář z BFMTV a že by to mohl šířit dál, upozornil jsem ho, že je to vtip. Vzal to s humorem," řekl Klein agentuře AFP, na kterou odkazuje ve svém článku Paris Match

Buďte obezřetní, chtěl fyzik vzkázat lidem fotkou klobásy

Za svůj „vtípek“ se omluvil a uvedl, že jeho cílem bylo připomenout lidem, aby „byli obezřetní vůči prohlášením lidí v autoritativních pozicích“. „Mystifikace má pedagogickou hodnotu. Ukazuje naši schopnost nechat se oklamat a zpochybňuje náš vztah ke zdrojům. Během covidu jsme viděli, že někteří vědci mohou publikovat nepravdy, aniž by jim někdo odporoval,“ popsal Klein.

20. července 2022 11:30 Čas čtení 11:21 Test grilovacích klobás: Drahá německá balení kupovat nemusíš, v supermarketu mají kvalitní produkt o desítky korun levnější Test grilovacích klobás: Drahá německá balení kupovat nemusíš, v supermarketu mají kvalitní produkt o desítky korun levnější

Žert ovšem vyvolal kritiku některých uživatelů Twitteru, podle kterých nepřišel ve vhodnou dobu – vědci se totiž musí dennodenně bránit a vysvětlovat falešné obrázky v médiích. Od ředitele vědeckého výzkumu je tak sdílení takových věcí podle některých dost nevhodné.

Obrázek plátku choriza je údajně opakovaným hoaxem, který se používal zejména před několika lety, aby lidé uvěřili v „temnou stranu Měsíce“. Podle fyzika je takový vtip mezi fyziky „starou tradicí“. A podivil se, proč je jeho falešný obrázek mnohem oblíbenější než skutečné fotografie teleskopu Jamese Webba, které předtím sdílel na Twitteru.

Domů
Sdílet
Diskuse