Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR Radim Šlechta
7. srpna 2022 12:42
Čas čtení 1:25

Mezi Palestinou a Izraelem opět stoupá napětí. V Gaze po izraelských náletech přišlo o život 32 lidí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Mezi Palestinou a Izraelem opět stoupá napětí. V Gaze po izraelských náletech přišlo o život 32 lidí
Zdroj: TASR/AP

Militanti z palestinského pásma Gazy a izraelská armáda pokračují ve vzájemném ostřelování již třetí den.

Sirény oznamující letecký poplach se ozývaly v neděli ráno v oblasti Jeruzaléma, uvedla izraelská armáda. Militanti z palestinského pásma Gazy a izraelská armáda mezitím pokračovali ve vzájemném ostřelování v pořadí již třetí den, informuje TASR prostřednictvím agentury AFP.

Krátce po spuštění sirén byly v Jeruzalémě slyšet dvě exploze, uvedli reportéři AFP. Podle prvních informací byly ve vzduchu zničeny dvě rakety vypálené na město z Gazy.

Počet obětí nejnovější vlny násilí v Gaze mezitím stoupl na nejméně 32, přičemž o život přišlo i šest dětí, oznámilo v neděli palestinské ministerstvo zdravotnictví. Oběti podle něj zahynuly v Gaze od pátku během izraelských náletů, při kterých utrpělo zranění i 125 dalších osob.

Izrael, palestina
Zdroj: TASR/AP

Jeruzalém se stal terčem útoku

Izraelští představitelé odmítli převzít odpovědnost a uvedli, že děti přišly o život při nezdařeném vystřelení rakety militanty z pásma Gazy.

Izraelské bezpečnostní jednotky mezitím v noci na neděli na Západním břehu Jordánu zadržely 20 členů palestinského militantního hnutí Palestinský islámský džihád (PIJ), oznámila podle AFP izraelská armáda v nedělním prohlášení.

16. listopadu 2023 6:00 Čas čtení 9:32 Kateřina Vodvářková z Novy: Během rozhovoru musela utéct do krytu. „V Izraeli jsem otupěla, na pach krve si nezvyknu,“ říká Kateřina Vodvářková z Novy: Během rozhovoru musela utéct do krytu. „V Izraeli jsem otupěla, na pach krve si nezvyknu,“ říká

Ozbrojené síly Izraele také uvedly, že v pásmu Gazy cíleně zabily dalšího vojenského velitele této palestinské militantní skupiny Chálida Mansúra, píše agentura DPA. Mansúr přišel podle armády o život při náletu ve městě Rafah. Spolu s ním zahynuli další dva vysoce postavení představitelé skupiny včetně Mansúrova náměstka.

Organizace Palestinský islámský džihád mezitím v neděli uvedla, že vystřelila na Izrael rakety z pásma Gazy. Brigády Al-Quds, ozbrojené křídlo této organizace, v prohlášení uvedly, že „vystřelily rakety“ na město krátce poté, co se tam ozvaly sirény oznamující letecký poplach. Podle agentury AFP se tak Jeruzalém poprvé stal terčem útoku v nejnovější eskalaci násilí.

Operaci v Gaze začal Izrael po uzavření několika izraelských obcí v blízkosti pásma. Tato místa měla být podle izraelských úřadů v ohrožení Palestinským islámským džihádem, který se měl útokem na ně pomstít za zatčení svého vůdce v Západním břehu Jordánu. Podle úřadů země operaci zahájila, protože PIJ odmítl zrušit své plány útoku na pohraniční cíle.

Konflikt se nyní znovu rozhořel po více než roce. Naposledy k ozbrojenému střetu na hranicích došlo v květnu roku 2021. Tehdy během jedenácti dnů boje zemřelo v Pásmu Gazy přes 250 lidí, dalších třináct padlo přímo v Izraeli.

Domů
Sdílet
Diskuse