Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová ČTK
8. srpna 2022 12:33
Čas čtení 0:38

V Přibyslavi někdo napsal protiukrajinský text na pomník padlým, město se obrátilo na policii

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V Přibyslavi někdo napsal protiukrajinský text na pomník padlým, město se obrátilo na policii
Zdroj: Národní památkový ústav

Město nechalo z pomníku odstranit sochu vojáka Rudé armády už v březnu.

V Přibyslavi na Havlíčkobrodsku napsal někdo křídou na pomník padlým „smrt Ukrajině“ v azbuce a nakreslil trikoloru v barvě ruské vlajky. Starosta Martin Kamarád řekl ČTK, že radnice vše ohlásila policii. 

Socha je předmětem sporů od března

„Kdyby to bylo na žule, tak z toho strach nemám, ono je to jenom křídou. Ale jak je to v tom pískovci, tak úplně nevím, jaký bude správný postup odstranění,“ doplnil Kamarád. Město už v březnu sundalo z pomníku sochu vojáka Rudé armády s deskami popsanými azbukou. Po napadení Ukrajiny ruskou armádou na ni podle radnice někteří obyvatelé dávali ukrajinskou vlajku a jiní ji zase sundávali. 

Památník padlých v 1. a 2. světové válce, Přibyslav.
Památník padlých v 1. a 2. světové válce, Přibyslav. Zdroj: Národní památkový ústav

Pískovcový památník obětem první i druhé světové války pochází z roku 1948, jeho autorem je sochař Karel Samohrd. Kvádrový podstavec s reliéfy trojice československých legionářů a partyzánů vrcholil ještě donedávna sochou stojícího rudoarmějce. Právě tu město v březnu odstranilo. Po obou stranách pomníku se nachází hroby vojáků Rudé armády s deskami popsanými azbukou. Hroby součástí památky nejsou.

Domů
Sdílet
Diskuse