Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
8. srpna 2022 18:30
Čas čtení 2:38
Dominik Vetrák

RECENZE: Black Bird je jeden z nejlepších vězeňských seriálů s démonickým vrahem, který znásilňuje děti

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Fenomenální herecké výkony spojené s úžasnými postavami a napínavými scénami tě přišpendlí k židli.

Jimmy Keene (Taron Egerton) je úspěšný a charismatický mladý sexy muž. Užívá si nezávazného sexu, ale v soukromí se stresuje kvůli svému obchodu s drogami. Když ho chytne policie, dostane trest v podobě 12 let za mřížemi. Zanedlouho nato za ním přijede agentka FBI Lauren (Sepideh Moafi) s netradiční nabídkou.

Doporučeno
Bullet Train je akční jízda, na kterou nezapomeneš. David Leitch natočil jeden z nejlepších filmů roku (Recenze) Bullet Train je akční jízda, na kterou nezapomeneš. David Leitch natočil jeden z nejlepších filmů roku (Recenze) 4. srpna 2022 16:30

Pokud se přesune do vězení pro nejhorší zločince a dostane přiznání z potenciálního sériového vraha mladých dívek a žen Larryho Haala (Paul Walter Hauser), dostane se na svobodu.

Problémem je, že Jimmy na to má jen málo času, protože mu na krk dýchají dozorci, vězni a fakt, že pokud z Larryho nedostane přiznání včas, Larry se dostane na svobodu a bude zabíjet znovu. Policie proti němu totiž nemá dostatek důkazů. Jimmy musí zjistit, kde Larry zakopal těla žen, které znásilnil a zabil, ale stojí před nemožným úkolem.

Black Bird
Zdroj: Apple TV+

Charismatické a atraktivní postavy tě učarují

Seriál nás překvapil zpracováním postav. Během šesti epizod této minisérie sledujeme přerod Jimmyho z nafoukaného egoisty v pečlivého člověka, který udělá vše pro to, aby Larrymu zabránil v ubližování dalším dívkám.

Ze začátku tvůrci vykreslují jako Jimmyho hlavní motivaci snahu dostat se na svobodu, ale postupně se do popředí dostává jeho upřímný hněv na Larryho a znechucení z něj. Vyvrcholí to v závěrečné konfrontaci, při níž Jimmyho ovládnou emoce a spíše než nad svobodou přemýšlí nad bolestí, kterou Hall způsobil.

Vynikající dialogy dělají z většiny scén napínavé momenty

V seriálu se neděje téměř žádná akce a jde o konverzační vztahové drama. V takových případech je nesmírně důležité, aby se podařil scénář. Tady o skvělém scénáři není pochyb, hlavně co se týče vývoje vztahu postav a jejich dialogů.

Každá jedna konverzace mezi Jimmym a Larrym něčím obohacuje jejich vztah, jejich charaktery, respektive prozrazuje něco důležitého pro děj a o jejich osobnostech. Na dialogy těchto dvou postav bychom se mohli dívat ještě několik hodin a nikdy by nás neomrzely.

Black Bird
Zdroj: Netflix

Bravurní herecké výkony zdůraznil zesnulý Ray Liotta

Mohou za to i bravurní herecké výkony obou zúčastněných. Taron Egerton po delší době znovu zazářil. Tentokrát neukázal jen svou charismatickou tvář a dobře znějící přízvuk. Taron dokázal Jimmyho transformovat ve zločince, kterého jsi fanouškem a zamiluješ si ho, neboť se zaměřil na zobrazení jeho lidských stránek.

Kapitolou samou o sobě je Paul Walter Hauser, kterého můžeš znát například ze seriálu Cobra Kai nebo z filmů I, Tonya a Richard Jewell. Hauser psychopatického sériového vraha ztvárňuje fenomenálním způsobem, ze kterého až mrazí.

Hauser se vžil do kůže Larryho Halla možná až moc. Jeho mimika, zabarvení hlasu, řeč těla a dokonalá kontrola nad projevy své postavy se podepsaly pod vznik jednoho z „nejlepších sériových vrahů“ ve filmu či v seriálu. Budeme velmi překvapeni, pokud nezíská nějaké ocenění.

Skvělá byla i Sepideh Moafi, u které nás mrzí, že s Egertonem neměla víc scén. Jejich dynamika byla úžasná, ale po druhé epizodě se jejich vztah nikam nepohnul. Nadšeni jsme byli i ze zesnulého Raye Liotty, který předvedl jeden z nejlepších hereckých výkonů své kariéry, když hrál Jimmyho otce.

Black Bird
Zdroj: Netflix

Drobné nedostatky ti nezabrání maximálně si seriál užít

Seriálu by se hodila ještě alespoň jedna epizoda. Ke konci začíná Jimmymu hrozit nebezpečí, ale tato dějová linie jako by byla na poslední chvíli úplně vystřižená a jako diváci jsme neměli pocit, že byl Jimmy v opravdovém nebezpečí. Trochu nás zarazilo i jemně uspěchané finále, během kterého jsme chtěli vidět více záběrů ze soudního líčení a více dramatických vyvrcholení mezi postavami.

Black Bird je skvělý dramatický seriál se zaměřením na komplexní postavy a vynikající herecké výkony. Máme však dojem, že této minisérii uškodil fakt, že ji režírovalo několik tvůrců. Jejich střídání způsobilo částečně odlišný styl některých epizod, což může na některé diváky působit rušivě.

Pár chybiček jsme na minisérii našli, ale jako celek jsme si ji užili a udělujeme jí osm bodů z deseti. Knihovna originálních seriálů z dílny streamovací služby Apple TV+ se tak rozrostla o další skvělý počin.

Žánr: drama
Délka: 6 epizod (50–60 minut)
Herci: Paul Walter Hauser, Taron Egerton
Režie: Michaël R. Roskam
Scénář: Dennis Lehane
Kde si seriál můžeš pustit: Apple TV+
Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse