Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
11. srpna 2022 12:57
Čas čtení 1:00

Letům za 10 eur je konec, řekl šéf Ryanairu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Letům za 10 eur je konec, řekl šéf Ryanairu
Zdroj: Pixabay/volně k užtí

Šéf nízkonákladové letecké společnosti Ryanair přiznal, že kvůli rostoucím cenám pohonných hmot již nebude nabízet lety za nejnižší ceny.

Podle generálního ředitele Ryanairu Michaela O'Learyho skončila éra levných letenek. Jejich průměrná cena se zvýší z loňských 40 eur (v přepočtu zhruba 974 Kč) na asi 50 eur (1 217 Kč) v příštích pěti letech, řekl BBC.


„Není pochyb o tom, že naše opravdu levné akční tarify – za jedno euro, za 0,99 eura, dokonce i tarify za 9,99 eura – v příštích letech neuvidíte,“ řekl O'Leary v pořadu Today rozhlasové stanice BBC Radio 4. Předpokládá ovšem, že lidé budou létat i tak – zákazníci podle něj budou spíše hledat levnější možnosti, než aby omezovali lety.

Podle odborníků na cestovní ruch, na které odkazuje Daily Mail, je nárůst cen způsoben kombinací prudké inflace a nárůstu poptávky po ukončení výluk. K nárůstu nákladů dochází plošně, a to i u diskontních dopravců, jako je Wizz Air, který již dříve varoval, že ceny letenek během léta vzrostou přibližně o 10 %.

Dopady létání na klima

Počet uskutečněných letů v posledních desetiletích vzrostl, přičemž stále více lidí si kromě každoroční dovolené dopřává i krátkodobé pobyty v zahraničí. I když se poptávka po letecké dopravě po pandemii covidu-19 opět zvýšila, nedostatek personálu vedl ke zpožděním a rušení letů po celém světě. 

16. dubna 2024 7:00 Čas čtení 4:41 Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná?

Komerční lety se zároveň nyní podílejí na celosvětových emisích CO2 přibližně ze 2,4 % a toto odvětví čelí tlaku na snížení svého dopadu na klima i kampaním, které mají přesvědčit lidi, aby přešli na železniční a silniční dopravu.


O'Leary ovšem tvrdí, že silniční a lodní doprava celkově přispívají k emisím CO2 více, a uvedl, že Ryanair investuje do úspornějších letadel.

Domů
Sdílet
Diskuse