Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Jakub Paulík TASR
13. srpna 2022 14:29
Čas čtení 0:56

Rusové hromadně vykupují zboží v obchodech H&M a Ikea. Známé firmy zanedlouho odejdou ze země

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Rusové hromadně vykupují zboží v obchodech H&M a Ikea. Známé firmy zanedlouho odejdou ze země
Zdroj: Wikimedia/High Contrast/volně k užití (ilustrační obrázek)

Odchod společností se dotkne tisíců pracovníků.

Rusové hromadně nakupují v obchodních řetězcích Ikea a H&M, které opouštějí jejich zemi. Známé firmy tak reagují na válku na Ukrajině, kterou rozpoutal režim Vladimira Putina.

Firmy zastavily prodej zboží krátce po invazi na Ukrajinu a aktuálně vyprazdňují sklady předtím, než ukončí své provozovny. Ikea prodává zboží jen online, ale H&M funguje například i v kamenném obchodě v nákupním centru Aviapark v Moskvě. Jejich regály jsou stále zásobeny.

10. června 2022 17:13 Čas čtení 0:58 V Rusku odhalili nové logo vlastní verze McDonald's V Rusku odhalili nové logo vlastní verze McDonald's

Obchody od konkurence jako Zara, Oysho, Bershka, Pull&Bear a Uniqlo mají zavřené, ale New Yorker, Finn Flare, Marks & Spencer a Mango jsou stále dostupné. Místní obyvatelka Aňa tvrdí, že se po odchodu H&M „začne poohlížet po ruských značkách“. Muž jménem Leonid je však rozhodnutím společnosti zklamaný a tvrdí, že ho „velmi ranilo“. „Dobrý obchod odchází,“ řekl.

ikea
Zdroj: Wikimedia/Kgbo/volně k užití/ilustrační fotografie

Zavírání provozoven H&M se v Rusku dotkne zhruba 6 000 lidí. Podle odhadů společnosti se jejich náklady na odchod z Ruska budou pohybovat kolem dvou miliard švédských korun, tedy v přepočtu přes 4,5 miliardy Kč. Ikea má v Rusku a v Bělorusku 15 000 zaměstnanců, ale neupřesnila, kolik z nich přijde o práci. Všem však zaručila šest měsíců mzdy a další základní výhody.

Své působení v Rusku už ukončila například i známá restaurační síť fastfoodů McDonald's, od které ruský majitel odkoupil 850 poboček a přejmenoval je na Vkusno & točka (Chutně a tečka). Ikea plánuje prodat své čtyři továrny v Rusku a také zavřít nákupní a logistická centra v Moskvě a běloruském Minsku.

Anketa:
Chyběly by ti v Česku IKEA a H&M?
Ano.
Jen IKEA.
Jen H&M.
Ne.
Ano.
38 %
Jen IKEA.
18 %
Jen H&M.
2 %
Ne.
42 %
Domů
Sdílet
Diskuse