Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
17. srpna 2022 9:25
Čas čtení 0:50

Chrt se nakazil opičími neštovicemi od svých pánů. Jedná se o první případ

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Chrt se nakazil opičími neštovicemi od svých pánů. Jedná se o první případ
Zdroj: Unsplash/Juan Gomez/volně k užití

Chrt se nakazil opičími neštovicemi, když spal v posteli se svými infikovanými vlastníky.

Lidé, kteří se nakazili opičími neštovicemi, by se měli držet dál od svých psích mazlíčků. Virem totiž mohou nakazit i je. Hovoří o tom článek publikovaný v lékařském časopise Lancet. Opičími neštovicemi se podle všeho nakazil jeden italský chrt, který přišel do styku se svým infikovaným vlastníkem.

Nakažený pes patřil manželskému páru, který se opičími neštovicemi nakazil kvůli sexu s jinými partnery. Pár zároveň uvedl, že vedle svého chrta spí. U obou mužů se objevily symptomy opičích neštovic. Brzy nato se ale stejné příznaky objevily také u samotného chrta. 

16. srpna 2022 16:50 Čas čtení 1:27 V Norsku utratili populární mrožici Freyu, její přítomnost lákala mnoho lidí. Úředník nyní dostává výhružky smrtí V Norsku utratili populární mrožici Freyu, její přítomnost lákala mnoho lidí. Úředník nyní dostává výhružky smrtí

Opičí neštovice se mezi zvířaty v minulosti již objevily. Příznaky měli ale především volně žijící hlodavci a primáti. U druhé zmíněné skupiny došlo k nákaze i u jedinců žijících v zajetí. Primáti ale museli být v kontaktu s jinými nakaženými zvířaty. Případ, kdy se nakazí pes nebo kočka v domácím prostředí a od člověka, doposud lékaři nezaznamenali.

„Naše zjištění by měla vyvolat diskusi o potřebě izolovat domácí zvířata od jedinců pozitivních na virus opičích neštovic. Vyzýváme k dalšímu zkoumání sekundárních přenosů prostřednictvím domácích zvířat,“ píší lékaři v článku.

To, že by zvířata měla být izolovaná od nakaženého člověka, potvrzuje také americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí CDC. Zvířata, která přišla do kontaktu s nakaženým člověkem nebo zvířetem, měla zůstat v izolaci 21 dní.

Domů
Sdílet
Diskuse