Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
19. srpna 2022 12:45
Čas čtení 0:59

Štvou tě komáři? Dnes budou mimořádně aktivní ve většině Česka

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Štvou tě komáři? Dnes budou mimořádně aktivní ve většině Česka
Zdroj: James Gathany, CDC, Public domain, via Wikimedia Commons

Český hydrometeorologický úřad (ČHMÚ) varuje před mimořádnou páteční aktivitou komárů, která zasáhne velkou část území České republiky.

Komáři budou v pátek na většině území Česka mimořádně aktivní. Před jejich hemžením varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na škále od 1 (nízká aktivita) po 5 (mimořádná aktivita) bude nejvyšším stupněm zasažena celá Vysočina, východní část Jihočeského kraje, Středočeský kraj, Ústecko, západní část Královéhradeckého kraje a Plzeňsko.

Pokud si pamatuješ situaci, o které jsme tě informovali minulý týden, bude asi podobná té, která nás čeká v pátek. ČHMÚ tehdy doporučoval využít repelent.

Hemžení komárů

Institut uvádí, že aktivitu komárů ovlivňuje hlavně počasí. Jejich vývoj je ovlivněn zejména teplotou a vlhkostí. Jejich nejrychlejší vývoj přichází po letních záplavách, kdy se vajíčko vyvíjí jen týden. Počasí, které je nyní, tedy vlhké a poměrně teplé, jim vyhovuje. Co naopak nemají rádi, je sucho a větrno.

„Abnormální, tzn. kalamitní, výskyt komárů je často spojen s obdobím po velkých povodních a záplavách. Komárům svědčí také např. bohatá nadílka sněhu, která při jarním tání rovněž vytváří hojnost vhodných stanovišť pro líheň,“ dodává ústav.

Anketa:
Co ty a komáři?
Love/hate. Oni mě milují, já je nenávidím.
Používám repelent a jsem v klidu.
Bez repelentu se většinou obejdu, moc po mně nejdou.
Love/hate. Oni mě milují, já je nenávidím.
68 %
Používám repelent a jsem v klidu.
14 %
Bez repelentu se většinou obejdu, moc po mně nejdou.
18 %

Komáři se o víkendu uklidní

Mimořádná aktivita komárů by po pátku měla poněkud ustoupit. V sobotu by podle expertů měl být hmyz mimořádně aktivní ve Slezsku, vysoký stupeň aktivity by měl platit pro většinu území východní a jihovýchodní Moravy, Ústecka, Prahy a části Středočeského kraje.

19. srpna 2022 10:56 Čas čtení 0:47 VIDEO: Nebýt rychlé reakce řidiče, skončila by pod tramvají. Brněnský dopravní podnik zveřejnil odstrašující video VIDEO: Nebýt rychlé reakce řidiče, skončila by pod tramvají. Brněnský dopravní podnik zveřejnil odstrašující video

V neděli se přesune ještě více na východ, ale už ne v tak intenzivní formě. Druhý nejvyšší stupeň, tedy čtvrtý, zůstane jen na severu Středočeského kraje a v některých částech Prahy. 

Domů
Sdílet
Diskuse