Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Volfová
13. srpna 2022 14:00
Čas čtení 0:37

Meteorologové varují před mimořádnou aktivitou komárů

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Meteorologové varují před mimořádnou aktivitou komárů
Zdroj: Flickr/Vaccines at Sanofi/volně k užití

Index aktivity komárů vydal Český hydrometeorologický ústav.

Český hydrometeorologický ústav ČHMÚ varuje před velmi vysokou až mimořádnou aktivitou komárů. Příčinou jsou současné vysoké teploty a vlhkost vzduchu. „Dnes použijte raději prostředky na odpuzení komárů. Jejich aktivita bude vysoká,“uvádí ČHMÚ na Twitteru.

„Další zvyšování průměrné teploty ČR tak může přispět k zavlečení a usazení nových druhů komárů a tím ovlivnit také zdejší spektrum nemocí přenášených komáry. Zvyšování průměrné jarní teploty může vést také k rychlejšímu jarnímu vývoji komárů, a tedy i dřívějšímu zahájení komáří sezóny. Na druhou stranu, vysoké letní teplotní extrémy mohou naopak zvýšit mortalitu jedinců některých komářích druhů,“ informuje ČHMÚ na svém webu.

12. srpna 2022 16:00 Čas čtení 0:49 Dlouhodobá předpověď počasí: Teploty v srpnu budou nadprůměrné, ochladí se až na přelomu září Dlouhodobá předpověď počasí: Teploty v srpnu budou nadprůměrné, ochladí se až na přelomu září
Index aktivity komára.komářikomáři
Zobrazit galerii
(3)

V důsledku klimatických změn se některé teplomilné druhy komárů přesunují z jižních oblastí více na sever. Teplota podle odborníků ovlivňuje nejen čas pro natrávení krve samičkou, ale urychluje i vývoj nakladených vajíček a rychlost vývoje larev.

Domů
Sdílet
Diskuse