Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
21. srpna 2022 12:21
Čas čtení 0:52

Nový průzkum: Volby by s přehledem vyhrálo hnutí ANO, lidovci by se do Sněmovny nedostali

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Nový průzkum: Volby by s přehledem vyhrálo hnutí ANO, lidovci by se do Sněmovny nedostali
Zdroj: Hnutí ANO/propagační materiál

Vyplývá to z průzkumu, který pro CNN Prima News vytvořila agentura STEM.

Volby do Poslanecké sněmovny by aktuálně vyhrálo hnutí ANO, které by od voličů získalo 31,1 procenta hlasů. Druhou Občanskou demokratickou stranu (ODS) by volilo jen 15,5 procenta lidí. Vyplývá to z volebního modelu agentury STEM, který vytvořila pro CNN Prima NEWS.

Velký náskok

Model agentury STEM tak potvrdil předchozí průzkum agentury Median z první poloviny srpna, kdy se hnutí Andreje Babiše dotáhlo na třicet procent. Podle nejnovějších čísel CNN Prima News je voličská podpora ANO ještě vyšší. Druhá ODS na něj ztrácí více než dvojnásobně. Více než deset procent dotázaných by pak volilo ještě SPD Tomia Okamury (11,9 %).

Na čtvrtém místě následují Piráti se ziskem 9,3 procenta. Do Sněmovny by se ještě těsně dostaly další dvě vládní strany, TOP 09 (5,6 %) a hnutí STAN, kterému popularitu ubraly některé kauzy posledních týdnů a volilo by ho jen 5,5 procenta lidí.

Do dolní komory by se pak vůbec nedostala KDU-ČSL. Poslední strana koalice Spolu by získala 3,4 procenta. Pod pětiprocentní hranicí nadále zůstávají ČSSD i KSČM.

ANO může ještě vyrůst

STEM nabídla Primě CNN News i podrobnější data ohledně nálad ve společnosti. Například pokud by pro hnutí ANO hlasovali i ti, kteří to aktuálně pouze zvažují, mohlo by teoreticky získat až 37,8 procenta hlasů. ODS by v takovém případě získala 22,3 %. Dostala by se před ni SPD, která má volební potenciál 25,1 %. 

Domů
Sdílet
Diskuse