Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
22. srpna 2022 16:11
Čas čtení 1:13

Společnost, které patří Cinema City, směřuje v USA k bankrotu. Kina v Česku to prý neohrozí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Společnost, které patří Cinema City, směřuje v USA k bankrotu. Kina v Česku to prý neohrozí
Zdroj: Cinema City/volně k užití

Finanční ztrátu společnosti Cineworld způsobila pandemie Covidu-19.

Britská společnost Cineworld ve Spojených státech zvažuje podání žádosti o insolvenci. Druhý největší provozovatel kin na světě se tam totiž potýká s dluhem ve výši 5 miliard dolarů, v přepočtu tedy sto dvaceti tří miliard korun. Jako první o tom informoval deník Wall Street Journal (WSJ). Cineworld provozuje také kina v Česku, těch by se ale bankrot dotknout neměl. 

Kasovní trháky nepomohly

Informace WSJ následně potvrdila sama společnost. Ušlé zisky způsobené pandemií koronaviru sice postupně rostoucí počet diváků po uvolnění opatření mazal, i tak ale návštěvnost kin zůstala za očekáváním.

Řetězce doufaly, že zlepšení finanční situace pomůžou nejnovější kasovní trháky jako Top Gun: Maverick, bondovka Není čas zemřít nebo Thor: Láska jako hrom. Jen zmiňovaný Top Gun: Maverick celosvětově vydělal 1,8 miliardy dolarů, což z něj dělá jeden z 10 nejvýdělečnějších filmů všech dob. Podle společnosti je ale podobných filmů málo na to, aby přilákaly dostatek diváků. Ve srovnání s rokem 2019 klesly tržby o 32 %.

Akcie Cineworld se po oznámení WSJ o plánovaném bankrotu propadly o šedesát procent. Firma nyní oznámila, že zvažuje různé možnosti, jak restrukturalizovat své podnikání, jedná také se svými věřiteli. Informace, zda plánuje vyhlásit bankrot také ve Velké Británii, odmítla komentovat.

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Cineworld působí v deseti zemích světa. Prostřednictvím sítě Cinema City provozuje také dvanáct kin v České republice. Marketingová manažerka Lenka Tichá uvedla, že multiplexy v Česku budou fungovat jako dosud. 

„Veškeré záležitosti vztahující se k oznámení, které se nedávno objevilo v médiích, se týkají pouze interních finančních záležitostí společnosti Cineworld Group a nebudou mít na provoz našich multiplexů či návštěvu našich zákazníků žádný vliv,“řekla médiím.

Domů
Sdílet
Diskuse