Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. srpna 2022 6:00
Čas čtení 3:49
Tereza Šnajdrová

Fanny Mills měla nohy oteklé do velkých rozměrů. Vydělala si i 100 tisíc korun týdně

Fanny Mills měla nohy oteklé do velkých rozměrů. Vydělala si i 100 tisíc korun týdně
Zdroj: Charles Eisenmann/Syracuse University Library/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI FREAK SHOW NEOBVYKLÍ LIDÉ Z HISTORIE
Uložit Uložené

Když se Fanny Mills narodila, rodiče ihned tušili, že s ní něco není v pořádku. Žila s vzácným onemocněním, kvůli kterému její nohy narostly do obrovských rozměrů, ale torzo těla zůstalo standardní.

V rámci naší článkové série ti přinášíme další příběh. Tentokrát se podíváme na život Fanny Mills, která se narodila se vzácnou chorobou, kdy její nohy a chodidla narostly do obrovských rozměrů. Mills svou odlišnost využila a v 80. letech 19. století se přidala k tzv. freak show, kde si týdně vydělala i 150 dolarů, které by dnes měly hodnotu zhruba 4 000 dolarů (asi 100 tisíc korun).

Doporučeno
Vousatá dáma Josephine Clofullia čelila urážkám i žalobě. Celému světu nakonec ukázala, že i elegantní žena může mít vousy Vousatá dáma Josephine Clofullia čelila urážkám i žalobě. Celému světu nakonec ukázala, že i elegantní žena může mít vousy 4. července 2022 8:30

Její nohy nepřestávaly růst

Fanny Mills se narodila v roce 1860 v anglickém Sussexu, krátce poté se spolu se svými rodiči a dvěma staršími sourozenci přestěhovala do Sandusky v Ohiu. Ale zatímco se její dva sourozenci vyvíjeli standardně, Fanny měla už jako malé dítě příliš velké nohy.
 
Rodiče ji proto vzali do nemocnice, kde jí diagnostikovali Milroyovu nemoc, která postihuje především ženy a způsobuje otoky dolních končetin. Nohy Fanny zanedlouho natekly do ohromující velikosti. Dle svědků měly být 19 palců dlouhé (48,26 centimetru) a sedm palců široké (17,78 centimetru). Fanny proto musela nosit boty vyrobené až ze tří kozích kůží a ponožky si nechávala šít z povlaků na polštáře.

Milroyova nemoc způsobuje stav, kdy pacientovi otékají dolní končetiny. Většinou se začne projevovat jen pár dní po narození a kromě otoku se u pacienta mohou objevit i další příznaky jako kožní infekce, výrůstky na kůži, které mohou připomínat bradavice, otok šourku nebo nehty rostoucí směrem vzhůru. Časté jsou také výraznější žilní nohy.

Vědci se domnívají, že Milroyovu chorobu způsobuje genetická mutace a není známo, kolik lidí po celém světě s touto nemocí žije. Jisté je však to, že neexistuje žádná léčba ani prevence této choroby a pacienti se musí léčit celý život. Povětšinou se však nemocnice soustředí pouze na zmírnění bolestí a nepohodlí spojené s otokem. Během domácí léčby je pacientům doporučeno zvedat nohy, cvičit, aby krev proudila po těle, a pomoci může i masáž.
Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 120264 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse