Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
24. srpna 2022 14:51
Čas čtení 1:53

Vláda přijala k zakotvení manželství jako svazku muže a ženy do ústavy neutrální stanovisko

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Vláda přijala k zakotvení manželství jako svazku muže a ženy do ústavy neutrální stanovisko
Zdroj: Unsplash/Drew Coffman

O výsledku informovala iniciativa Jsme fér, která dále vysvětlila, co ta situace znamená.

Vláda České republiky vydala neutrální stanovisko k návrhu novely, která má v Listině základních práv a svobod zakotvit, že manželství je pouze svazek muže a ženy. Vyšlo to najevo po středečním jednání vlády, o kterém informovala iniciativa Jsme fér. Výsledek tohoto jednání znamená, že by se situace gay a lesbických párů v republice mohla výrazně zhoršit.

30. června 2022 15:36 Čas čtení 1:35 Vláda zaujala neutrální stanovisko k manželství pro všechny Vláda zaujala neutrální stanovisko k manželství pro všechny

Ústavní zákaz manželství pro lesbické a gay páry není pro vládu téma, proti kterému by se potřebovala vymezit. Středeční jednání ukázalo, že vládní činitelé nejsou ochotni proti změně ústavy otevřeně vystoupit a vydali neutrální stanovisko. Pokud by tato novela prošla, iniciativa Jsme fér zmiňuje, že by se tím nejenže „neochránilo tradiční manželství“, ale zároveň by to mohlo zavařit i párům, které nejsou LGBTQ+.

„Vláda dává jasně najevo, že gay a lesbické páry a rodiny s dětmi a jejich každodenní život a problémy, které kvůli nemožnosti uzavřít manželství mají, nejsou důležitější než náboženské přesvědčení některých politiků,“ uvedla iniciativa. 

„Zakotvení manželství jako svazku muže a ženy v Listině by neznamenalo jen zásadní zhoršení situace gay a lesbických rodin s dětmi, ale mohlo by negativně dopadnout i na jiné rodiny, které tomuto mustru neodpovídají,“ pokračovala. „Třeba rodiny, v nichž nejsou rodiče (muž a žena) sezdáni, nebo rodiny, kde je pouze jeden rodič,“ dodala.

Vláda ukazuje, že „na Západ“ nepatříme, píše iniciativa

Podle zástupců Jsme fér je jasně vidět, že vláda nepatří „na Západ“, jak tvrdila. „Naprostá většina evropských zemí na západ od Česka totiž manželství pro všechny páry už má a – překvapivě – nic katastrofického se tam nestalo. Jen se gay a lesbické páry začaly brát a gay a lesbické rodiny s dětmi mají šťastnější a klidnější životy a získaly stejné jistoty a právní ochranu, jaké mají všichni ostatní,“ komentovali s tím, že předchozí vláda dala stejnému návrhu negativní stanovisko, zatímco zákonu o manželství pro všechny dala stanovisko souhlasné.

25. dubna 2024 15:00 Čas čtení 3:53 „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují

Jak jsme tě ale informovali na konci června, zákonu o manželství pro všechny dala nynější vláda také neutrální stanovisko. Přitom by takový zákon zajistil manželům stejného pohlaví stejná práva a povinnosti jako manželům opačného pohlaví. Měli by nárok na vznik společného jmění, vdovský a vdovecký důchod, práva a povinnosti k dětem, které vychovávají, a přístup k náhradní rodinné péči.

K přijetí ústavní novely je třeba 120 hlasů poslanců a poslankyň. Jsme fér proto doufají, že k ničemu takovému nakonec nedojde a ve Sněmovně návrh neprojde. „Kdyby ale prošel, znamenalo by to, že pro následné přijetí manželství pro všechny páry by bylo v budoucnu třeba ústavní zákaz zrušit, a to opět 120 hlasy. A proto říkáme, že se situace může výrazně zhoršit,“ ukončili své sdělení.

Domů
Sdílet
Diskuse