Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
26. srpna 2022 10:29
Čas čtení 0:43

VIDEO: Dinosauří stopy staré více než 110 milionů let byly objeveny ve vyschlé řece v Texasu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
VIDEO: Dinosauří stopy staré více než 110 milionů let byly objeveny ve vyschlé řece v Texasu
Zdroj: Dinosaur Valley Park/Paul Baker

Kvůli suchu v Texasu vyschlo koryto řeky Paluxy, ve kterém se objevilo několik stop dinosaura acrocanthosaura starých více než 100 milionů let.

V Texasu panují velká sucha, kvůli kterým vyschlo i koryto řeky Paluxy. Na jejím dně ve státním parku Dinosaur Valley byly nalezeny stopy dinosaura acrocanthosaura, které mohou být staré více než 100 milionů let, informují The Guardian a BBC.

22. prosince 2021 8:41 Čas čtení 0:49 V Číně našli perfektně zachovalé dinosauří embryo V Číně našli perfektně zachovalé dinosauří embryo

„Stopy jsou momentálně na dně řeky, ale když byly před 113 miliony let vytvořeny, bylo toto koryto mezinárodní mořskou cestou. Takže toto byl okraj mělkého moře či něco podobného pláži, ale bylo to bahnité, takže zde byly perfektní podmínky a konzistence hlíny. A když do ní vkročili, zanechali za sebou ve většině případů ostré, zkrátka perfektní stopy,“ uvedl asistent správce parku Asa Vermeulen.

„Většina stop, které jsme našli, patří dinosauru acrocanthosaurovi,“ potvrdila mluvčí parku Stephanie Salinas Garcia. Dvanáctimetrový, sedm tun vážící tvor tuto oblast obýval před více než 110 miliony let a sucho odhalilo na 60 jeho stop. Další otisky, které byly ve vyschlém korytě objeveny, by mohly patřit sauroposeidonovi. Ten byl zhruba 27 metrů dlouhý a vážit v dospělosti mohl i 48 tun.

Odborníci se domnívají, že acrocanthosaurus se mohl stát obětí sauroposeidona, což by vysvětlovalo, proč se jejich stopy našly na stejném místě. 

3. srpna 2022 19:22 Čas čtení 1:04 Pozoruhodný objev: Archeologové narazili na lidské stopy staré více než 12 000 let Pozoruhodný objev: Archeologové narazili na lidské stopy staré více než 12 000 let
Domů
Sdílet
Diskuse