Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová ČTK
27. srpna 2022 8:27
Čas čtení 0:52

Sněmovna schválila vstup Finska a Švédska do NATO

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Sněmovna schválila vstup Finska a Švédska do NATO
Zdroj: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Se vstupem Finska a Švédska do NATO souhlasil Senát i Sněmovna. Nyní už jen zbývá podpis prezidenta Miloše Zemana.

Sněmovna dnes souhlasila se vstupem Finska a Švédska do Severoatlantické aliance (NATO). Oba severské státy o vstup do aliance požádaly počátkem července kvůli ruské invazi na Ukrajinu a rozhodly se tak ukončit svou neutralitu. Senát schválil rozšíření NATO o Finsko a Švédsko už dřív, zbývá podpis prezidenta. Zeman vstup obou zemí do aliance podle dřívějšího vyjádření jeho mluvčího od začátku podporoval, informuje ČTK.

26. srpna 2022 19:21 Čas čtení 0:59 Premiéru Fialovi důvěřuje jen 22 % lidí. Nejméně z evropských lídrů Premiéru Fialovi důvěřuje jen 22 % lidí. Nejméně z evropských lídrů

Finské členství podpořila Sněmovna hlasy 134 ze 152 přítomných členů, proti byli čtyři. Pro členství Švédska hlasovalo 135 ze 151 přítomných poslanců, i v tomto případě byli čtyři proti.

Aby se obě země staly členy NATO, musí přístupové dokumenty ratifikovat všech 30 aliančních států.

Přístupové protokoly jsou v Česku formálně mezinárodními smlouvami prezidentského typu. Obě parlamentní komory dávají souhlas s ratifikací, kterou představuje následný podpis prezidenta.

Severoatlantická aliance (NATO) byla založena v roce 1949 a v současné chvíli má třicet členských zemí: Albánii, Belgii, Bulharsko, Černou Horu, Českou republiku, Dánsko, Estonsko, Francii, Chorvatsko, Island, Itálii, Kanadu, Litvu, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Řecko, Severní Makedonii, Slovensko, Slovinsko, Spojené státy americké, Španělsko, Turecko a Velkou Británii.

NATO je tak aliancí nejen evropských zemí, ale také severoamerických. Organizace má zajistit svobodu a bezpečnost svých členů, a to jak politickými, tak vojenskými prostředky. Členové se o všech krocích radí, rozhodují společně, a každý výsledek je tak rozhodnutím všech. 
Domů
Sdílet
Diskuse