Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. září 2022 9:30
Čas čtení 8:49
Denisa Šútorová

IKEA využívá psychologické triky, abys z ní nikdy neodešel s prázdnou, a její katalog má více kopií než bible

IKEA využívá psychologické triky, abys z ní nikdy neodešel s prázdnou, a její katalog má více kopií než bible
Zdroj: Unsplash/Chris Nagahama
IKEA MÓDA
Uložit Uložené

Poznej zajímavosti o nábytkářské firmě, jejíž výrobky má doma každý Evropan.

Snad žádná jiná firma neevokuje slovo nábytek tak jako právě IKEA. Její skandinávský minimalismus a masové kuličky si zamilovali lidé po celém světě. Jíst je můžeš už i čínskými hůlkami. S momentálním počtem 474 obchodů si totiž v Ikei nakoupí zákazníci v 64 zemích světa. 

Značku IKEA založil Ingvar Kamprad, dnes již zesnulý švédský podnikatel, který přišel s nápadem pěkného, ​​levného, ​​snadno skládatelného nábytku s minimalistickým designem již před 79 lety. 

ikea
Zdroj: Unsplash/Alexander Isreb

Pokud jsi milovník tohoto obchodu, určitě víš, jak těžké je z něj odejít. Najednou zjistíš, že místo jednoho povlaku na polštář potřebuješ pět malých ručníků, rámy na obrazy, baldachýn nad postel či alespoň jednu jedinou věc –⁠ svíčku.

Ještě před cestou domů se zastavíš na oběd, který je hotovým virálním hitem. Jaký psychologický trik využívá IKEA k tomu, abys z ní vždy odešel s nákupem, a jak je možné, že se její majitel tak dlouho vyhýbal daním a tajil svou fašistickou minulost? To a mnoho dalších zajímavých faktů, o kterých jsi možná nevěděl, se dozvíš v článku.

Založil ji 17letý teenager

Příběh zakladatele značky IKEA může být inspirací pro všechny, kteří sní o tom, že v raném věku založí vlastní byznys. Ingvar Kamprad rozjel svou společnost, když mu bylo pouhých 17 let, a to za peníze, které obdržel od svého otce jako odměnu za dobré výsledky ve škole. Kamprad měl podnikatelského ducha už odmalička. Jako sedmiletý si vydělával prodejem zápalek a v deseti na kole rozvážel vánoční ozdoby, tužky nebo ryby. 

V Refresheru ti rádi přinášíme zajímavé příběhy o historii značek a inspirativních lidech, kterým se daří budovat byznys. Pokud se chceš dostat k neomezenému obsahu, staň se členem klubu REFRESHER+.

Fašistická minulost pronásledovala Kamprada až do smrti

Kamprad se přibližně ve stejnou dobu, kdy založil Ikeu, připojil ke švédskému fašistickému hnutí. Pravidelně se účastnil setkání s pronacistickými extremistickými skupinami a podle některých zpráv byl aktivním členem Hitlerovy mládeže. Paradoxem bylo, že právě Kampradův první zaměstnanec a blízký přítel Otto Ullmann byl Žid. Rodiče ho poslali do Švédska, aby unikl před nacisty v Rakousku.


V roce 1994, kdy bylo Kampradovi 60 let, zveřejnily švédské noviny Expressen zprávu o tom, že majitel Ikei byl přívržencem Pera Engdahla, vůdce fašistického hnutí. 

Doporučeno
Top 15 triček s krátkým rukávem na jaro a léto. Trendy jsou minimalismus i výrazné grafiky Top 15 triček s krátkým rukávem na jaro a léto. Trendy jsou minimalismus i výrazné grafiky 23. dubna 2024 16:30

Podle The Washington Post není zcela jasné, jak se Kampradovi podařilo před svým přítelem Ottou Ullmannem utajit své aktivity, avšak po provalení těchto informací byl prý první, komu volal, aby se omluvil. Kamprad se pak několikrát v médiích vyjádřil, že svého „nacistického profilu“ lituje a považuje to za obrovskou chybu z dob své minulosti.

Média a kritici mu ale nedali pokoj a Kampradovo jméno se nadále objevovalo nejen v článcích, ale i knihách, které jej jasně identifikovaly jako nacistu a podrobně se vrtaly v jeho aktivitách. Kapitola z Kampradovy biografie má na obranu název Kdy budou starému muži odpuštěny hříchy jeho mládí?

IKEA kdysi neprodávala nábytek

Švédská nábytkářská firma kdysi překvapivě vůbec nezačínala s prodejem nábytku. Soustředila se na produkci drobností, jako byla pera, rámy, obrazy, ale také peněženky, hodinky a šperky. Společnost, která byla založena v roce 1943, se na výrobu nábytku začala zaměřovat až o čtyři roky později, přičemž šlo o výlučně katalogový prodej.

ikea
Zdroj: Youtube/Scandinavian Design 101

Příliš nízké ceny, nedůvěra zákazníků a nepřející konkurence

Ceny nábytku IKEA byly tak nízké, že zákazníci pochybovali o kvalitě jejích výrobků. Pochopitelně si jich všimli i její švédští konkurenti, kteří se cítili ohroženi. V 50. letech proto Ikeu bojkotovali až do té míry, že omezovali její účast na veletrzích. Ingvar Kamprad našel jednoduché řešení. V roce 1958 založil v Älmhultu první kamennou prodejnu. Osobně se setkával se zákazníky, sledoval, jak reagují na jednotlivé výrobky, a učil se z jejich reakcí. Dnes je z původního obchodu muzeum, které můžeš navštívit.

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 120577 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jak vypadalo první logo IKEA.
  • Proč jsou některé produkty pojmenovány ženskými jmény či názvy skandinávských jezer.
  • Jak IKEA pomáhá uprchlíkům.
  • Která pobočka nechala přezimovat toulavé psy.
  • Proč IKEA zničila starověké čínské hrobky.
  • Jaké psychologické triky používá k tomu, abys v ní vždy nakoupil.
  • Jak je možné, že se kdysi vyhýbala placení daní.
  • Proč jí v New Yorku hrozil pumový útok.
Domů
Sdílet
Diskuse